• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Brokera izvēle

    Investors Andris Ilustratore: Agne Lund

    Pirms ieguldījumu veikšanas ir jāveic daži mājasdarbi. Viens no tiem ir brokera izvēle.

    Labdien! Iespējams, mani jau esat manījuši Investoru Kluba mājaslapā. Ja tā, tad zināt, ka es esmu Investors Andris. Man ir 25 000 eiro, kurus es vēlos ieguldīt.
    Domājot par brokera izvēli, es ņēmu vērā vairākus faktorus – komisijas maksas un cik ērti ir reģistrēt nodokļu nomaksu.
    Komisijas maksas
    Plašāk par savu investīciju stratēģiju un plāniem es pastāstīšu kādā no nākamajiem rakstiem, tomēr jau šobrīd varu teikt, ka plānoju ieguldīt gan Baltijas akcijās, gan akcijās citos tirgos, tai skaitā ASV un Eiropā.
    Man nav plānu aktīvi treidot vai lēkāt iekšā un ārā no pozīcijām, drīzāk tās plānoju iegādāties ilgtermiņam. Protams, ja apstākļi mainīsies, arī es mainīšu savas domas, tomēr ilgtermiņš ir mans primārais laika horizonts.
    Ņemot vērā mērķi turēt ilgtermiņā, mani tik ļoti neuztrauc salīdzinoši augstākas komisijas vienā vai otrā jomā, taču vairāk mani interesē viss faktoru kopums.
    Tā kā es plānoju iegādāties Baltijas akcijas, tad īpaši pievilcīgs liekas Swedbank piedāvājums, kurā tirdzniecība ar Baltijas akcijās ir bez komisijas maksas. Swedbank ir vienīgā banka Latvijā, kura piedāvā bezmaksas Baltijas akciju tirdzniecību.
    Tikmēr globālo akciju iegādei komisijas maksas ir +/- vienādos līmeņos lielākajās un plašāk zināmajās bankās.
    Swedbank par darījumiem ar ASV, Vācijas un Zviedrijas akcijām minimālā komisija ir 10 eiro, savukārt citām globālajām biržām minimālā komisija ir 15 eiro. SEB Bankā visās šajās biržās minimālā komisija darījumiem ar akcijām ir 15 eiro, pie tam Baltijas akcijām tiek piemērota minimālā komisija 1 eiro apmērā. Savukārt Luminor darījumiem ar Eiropas akcijām minimāli tiek piemērota 10 eiro komisija, bet darījumiem ASV akciju biržās 14 ASV dolāri. Starp lielajām bankām ir arī Citadele banka, taču tās minimālās komisijas ir 20 eiro par darījumiem ar akcijām Baltijas un Eiropas biržās un 25 ASV dolāri par darījumiem ASV un Kanādas biržās.
    Globālajiem ieguldījumiem izdevīgākās šķiet Swedbank un Luminor. Tomēr Luminor piemēro minimālo komisiju 5.7 eiro apmērā par darījumiem Batlijas biržās ar akcijām, kamēr Swedbank neietur nekādu komisiju par darījumiem ar Batlijas biržas akcijām.
    Nodokļu deklarēšana
    Jāatzīst, ka apsvēru arī izmantot kādu no ārzemju brokeriem, taču vēlējos pēc iespējas vienkāršāku risinājumu, lai nebūtu daudz jānodarbojas ar uzskaiti un nodokļu deklarēšanu.
    Šeit ļoti labi noder Latvijas likumdošanā atrunātā iespēja izmantot Ieguldījuma kontu. Latvijas bankās var atvērt speciālu ieguldījumu kontu.
    Es tajā varu ieskaitīt naudas līdzekļus, pēc tam par šiem līdzekļiem pirkt un pārdot akcijas. Kamēr es neņemu ārā vairāk naudas no ieguldījumu konta nekā ieskaitīju, tikmēr man nekas nav jādeklarē un attiecīgi arī nodokļi nav jāmaksā.
    Tā kā plānoju ieguldīt ļoti ilgā termiņā, tad, visticamāk, neņemšu ārā naudas līdzekļus un varēšu neuztraukties par nodokļu deklarēšanu. Drošības labad pēc katra noslēgtā gada sagatavošu speciālo ieguldījumu konta izrakstu, kuru var ērti sagatavot internetbankā, lai pārliecinātos, ka tiešām nodokļi nav jāmaksā. Šos izrakstus saglabāšu uz sava datora.
    Tātad no ērtības viedokļa Latvijas bankas viennozīmīga ir labāka izvēle.
    Mana izvēle – Swedbank
    Nodokļu deklarēšanas ērtuma dēļ es izvēlos investīciju darījumus veikt kādā no Latvijas bankām. Atvēršu ieguldījumu kontu un veikšu savus darījumus tajā.
    Salīdzinot komisiju apmērus, izdevīgākais piedāvājums ir Swedbank. Tajā arī veikšu savus investīciju darījumus.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība