• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Šiauliu bankas – īsais apskats

    Foto: Šiauliu bankas

    Sekojot līdzi Baltijas biržu uzņēmumiem, nevar nepamanīt, ka īpaši lielisku sniegumu šogad ir uzrādījušas igauņu bankas – LHV Group un Coop Pank. Taču salīdzinoši mazāk ir dzirdēts par lietuviešu banku Šiauliu bankas. Par to tad arī šoreiz.

    Spriežot pēc šī gada pirmo trīs ceturkšņu finanšu rezultātiem, bankai klājas visnotaļ labi. Grupas neto peļņas apmēri 3.ceturksnī sasniedza 16.3 miljonus eiro, kas ir par 22% vairāk nekā iepriekšējā gada 3.ceturksnī.
    Savukārt šī gada pirmajos 9 mēnešos kopumā Šiauliu bankas ir strādājusi ar 44.19 miljonu eiro peļņu, uzrādot 29% pieaugumu salīdzinājumā ar 2020.gada pirmajiem 9 mēnešiem.
    Arī peļņa uz vienu akciju ir pieaugusi no 6 centiem pērnā gada pirmajos 9 mēnešos līdz 7 centiem šī gada pirmajos 9 mēnešos.
    Apskatoties arī ilgāka termiņa tendences, jāsecina kopumā gan procentu ieņēmumiem, gan neto peļņai ir tendence pieaugt, kas, protams, ir vērtējami pozitīvi.
    Akcijas cenas sniegums
    Avots: NASDAQ Riga
    Kā redzam pievienotajā grafikā, tad iepriekšējo 5 gadu laikā Šiauliu bankas akcijas cenas ir pieaugusi par 145%. Protams, pieaugums nav bijis vienmērīgi sadalīts pa gadiem, vairākus gadus akcijas cena ir stagnējusi, taču īpaši būtisks pieaugums ir vērojams pēc COVID-19 saistītajām svārstībām finanšu tirgos.
    Tomēr šī apskata ievadā minēju, ka Šiauliu bankas akcijas apskatu, jo zinu, ka liels pieaugums ir bijis igauņu bankām. Tāpēc salīdzināsim to sniegumus.
    Avots: Yahoo Finance
    Kopš Coop Pank akciju listēšanas biržās 2019.gada decembrī vislielāko pieaugumu ir sniegušas LHV Group akcijas – to cena ir pieaugusi par 259%, tikmēr Coop Pank par 166%, taču Šiauliu bankas tikai par 51%.
    Avots: Yahoo Finance
    Ja salīdzinām akciju cenas tieši šī gada laikā, tad par 149% ir pieaugušas Coop Pank akcijas, par 120% LHV un Šiauliu bankas vien par 51%.
    Un te atkal redzam, ka Šiauliu bankas akcijas cena patiesībā ir augusi vien tikai šogad.
    Lai arī tas būtu pārāk vienkāršots salīdzinājums, taču redzam, ka Šiauliu bankas akcijas ir būtiski atpalikušas un tas vien varētu dot pamatu iespējamam cenas kāpumam, ja investori saskatītu līdzīgu pieauguma potenciālu kā igauņu spēlētājiem.
    Valuācija
    Saskaņā ar Enlight Research publicēto Šiauliu bankas analīzi 15.novembrī, viņuprāt, Šiauliu bankas akcijas pievilcīgas novērtētas, pie tam ar lielu diskontu jeb atlaidi, salīdzinot ar igauņu bankām.
    Šiauliu bankas P/B jeb cenas un bilances attiecība saskaņā ar minēto analīzi ir par 73% zemāka nekā LHV Group un par 53% zemāka nekā Coop Pank. Jā, Šiauliu bankas izsniegto kredītu pieaugums ir zemāks, taču citos rādītājos tai pat ir labāki rādītāji.
    Enlight Research bāzes scenārija cenas mērķis Šiauliu bankas akcijām ir 0.88 eiro par vienu akciju, kas ir par 17.6% augstāk nekā šodienas cena. Savukārt buļļu scenārijā akcijas mērķa cena ir pat 1.00 eiro jeb 33.6% augstāk par šodienas cenu.
    Arī Swedbank vērtē pozitīvi Šiauliu bankas akcijas. Pie pozitīvajiem faktoriem tiek minēta stabilā pašu kapitāla atdeve 12.4% līmenī, kā arī aizdevumu tirgū vērojamā spēcīgā atgūšanās. Swedbank ir spēkā ieteikums pirkt akcijas. Jāpiebilst, ka pēc 3.ceturkšņa rezultātu publicēšanas Swedbank analītiķi savu mērķa cenu pacēla no 0.95 eiro līdz 1.00 eiro par akciju.
    Kopumā analītiķi ir pozitīvi noskaņoti par ieguldīšanu Šiauliu bankas akcijās.
    Kopsavilkums
    Jāsecina, ka Šiauliu bankas akcijas cenas pieaugums ir bijis neliels, salīdzinot ar igauņu bankām. Analītiķu vērtējumā pašreizējā akcijas cenas tirgojas ar pārāku lielu valuācijas atlaidi, salīdzinot ar igauņu bankām.
    Beigu beigās var secināt, ka Šiauliu bankas akcijas ir pievilcīgas ieguldīšanai.
    Atruna: Augstāk rakstītais ir autora personīgais viedoklis un nav investīciju rekomendācija vai ieteikums.
    Informācijas atklāšana: raksta autoram nepieder Šiauliu bankas akcijas
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība