• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Top-10 Barron's akciju rekomendācijas

    Aina no Ņujorkas biržas.Foto: AFP/Scanpix

    ASV akciju cena, ja vērtē Standard & Poor's 500 indeksa kopējo izmaiņu, šogad pieaugusi jau par ceturto daļu. Protams, vienām akcijām ir klājies krietni labāk nekā otrām. Gada beigās tradicionāli tiek izteikti arī minējumi par to, kurām akcijām investoriem labāku sniegumu vajadzētu spēt sagādāt nākamajā gadā.

    Šādas aplēses decembrī izsaka arī, piemēram, finanšu portāla Barron's eksperti. Nākamajam gadam tādējādi Top-10 akciju rekomendācijas no Barron's puses ir Royal Dutch Shell, IBM, Johnson & Johnson, Hertz Global Holdings, Amazon.com, Visa, Berkshire Hathaway, Nordstrom, AT&T un General Motors vērtspapīri. No iepriekšējā gada šajā rekomendāciju sarakstā palikusi vien holdinga kompānija Berkshire Hathaway.
    Iepriekšējā decembrī Barron's izdevās rekomendēt vairākas akcijas, kuru cena šogad patiešām strauji pieauga. Šādu veiksmīgo ieteikumu vidū bija Alphabet, Goldman Sachs Group, Eaton un Apple akcijas. Tiesa gan, bija arī neveiksmīgas pirkšanas rekomendācijas – Merck, Newmont un Madison Square Garden Entertainment akcijas. Rezultātā Barron's pagājušā gada šāds rekomendāciju portfelis nedaudz atpalicis no kopējā S&P 500 indeksa šā gada snieguma (aptuveni par procentpunktu).
    Amazon un AT&T
    Lai nu kā – vienmēr lielas cerības ir uz nākotni, un šajā ziņā Barron's saskata, ka tā turpinās būt veiksmīga Amazon.com. Finanšu portāls izceļ, ka kompānija kontrolē aptuveni 40% no ASV e-komercijas un pusi no mākoņpakalpojumu tirgus. Tiek norādīts, ka uzņēmuma akcija nebūt neesot lēta, lai gan tieši Amazon.com esot lielākās izaugsmes perspektīvas, ja salīdzina ar pārējiem tehnoloģiju milžiem. Piemēram, augsta peļņas marža esot kompānijas Amazon Web Services un reklāmas biznesam.
    Tiek spriests, ka kompānijas Amazon Web Services daļa ar 60 miljardu ASV dolāru gada ieņēmumiem vien varētu būt triljona ASV dolāru vērta. Tas savukārt nozīmējot, ka par visu pārējo Amazon investori maksājot “vien” 700 miljardus ASV dolārus.
    Vēl uz pārējo fona tiek rekomendētas AT&T akcijas. Pamatā tiek izcelts šīs kompānijas akcijas cenas nesenais kritums līdz 13 gadu zemākajam līmenim. Tas savukārt varētu būt devis iespēju šādas akcijas uzpirkt lētāk.
    Barron's vērš uzmanību uz to, ka 2022. gadā tiks apvienoti šī uzņēmuma WarnerMedia un Discovery biznesi. Tas savukārt varot novest pie labākas uzņēmuma pārvaldības.
    Tomēr, iespējams, kā galvenais punkts tiek izcelts tas, ka AT&T maksās ļoti pievilcīgas dividendes. Barron's lēš, ka šim uzņēmumam dividenžu ienesīgums nākamgad varētu būt 6% apmērā.
    Berkshire un General Motors
    Vēl viena Barron's rekomendācija ir Berkshire Hathaway akcijas. Pirms 15 gadiem kompānijas vadītājs Vorens Bafets klāstīja, ka šim uzņēmumam esot daudz dažādas spēcīgu ienākumu plūsmas un dziļi iesakņojusies kultūra, kas darbojas akcionāru interesēs. Barron's raksta, ka tās tas turpinot būt arī tagad. Berkshire akcijas cena šogad uzšāvusies par 31% augstāk. Tiesa gan, Barron's uzskata, ka to joprojām varot uzskatīt par nosacīti lētu. Proti, Berkshire piederošo biznesu vērtība droši vien kopā esot augstāka par pašas šīs kompānijas vērtību. Berkshire daļā Apple kompānijā viena pati ir aptuveni 160 miljardus ASV dolārus vērta, ziņo Barron's.
    Vēl Barron's pozitīvi skatās uz General Motors akcijām. Proti, arī šis uzņēmums varot gūt labumu no auto industrijas transformācijas uz elektriskajiem spēkratiem. Savukārt General Motors akciju priekšrocība esot tā, ka tās ir lētas. Uzņēmuma 2022. gada P/E rādītājs esot vien 8.
    Šai kompānijai ir lieli plāni audzēt ieņēmumus – sevišķi elektroauto sektorā. Daudzi investori ir skeptiski, lai gan liela daļa šādu bažu akcijas cenā jau esot ietverta, uzskata Barron's.
    Barron's vēl izceļ, ka General Motors pieder lielākā daļa no autonomo spēkratu tirgus spēlētāja Cruise (tas savukārt General Motors varot sniegt priekšrocības šajā tirgū).
    Hertz un IBM
    Vēl Barron's patīk, piemēram, spēkratu iznomātāja Hertz Global Holdings akcijas. Tiek norādīts, ka šis nākamgad varētu būt visai labs bizness, ja ņem vērā straujo automašīnu cenu pieaugumu un dažos gadījumos – pat to deficītu. Tas Hertz Global Holdings varot sniegt labas iespējas variēt ar savu pakalpojumu cenu (un tādējādi vairāk nopelnīt).
    Tiek norādīts, ka pēc sava nesenā bankrota Hertz Global Holding ir lieliskā formā ar “tīru bilanci”. Hertz nākamo 12 mēnešu P/E rādītājs atrodas pie 9. J.P. Morgan šai akcijai noteikusi 30 ASV dolāru mērķa līmeni (šā mēneša beigās tā atradās pie 24 ASV dolāru atzīmes).
    Barron's rekomendē arī IBM akcijas, kur portāla eksperti teic, ka nākamais šai kompānijai varētu būt “pagrieziena gads”. Pamatā tiek skaidrots, ka kompānijas vadībai esot izdevies sakārtot šo biznesu, kas potenciāli tādējādi varētu būt uzlikts uz izaugsmes taciņas. Volstrīta attiecībā uz IBM esot skeptiska, lai gan tas sniedzot arī iespējas. Barron's izceļ, ka kompānijas nākamo 12 mēnešu P/E rādītājs atrodas pie 11. Tāpat kompānija maksājot ļoti dāsnas dividendes.
    Johnson & Johnson un Nordstrom
    Tāpat Barron's patīk arī Johnson & Johnson akcijas. Tiek vērsta uzmanība uz šīs kompānijas arvien plašāko zāļu portfeli. Tāpat tiek izcelts, ka Johnson & Johnson esot novērtēta samērīgi, un turklāt uzņēmums maksā arī pievilcīgas dividendes.
    Jāņem vērā, ka Johnson & Johnson ir kļuvis par pasaulē lielāko veselības aprūpes uzņēmumu.
    Johnson & Johnson plāno savu farmācijas biznesu līdz 2025. gadam audzēt par 5% gadā līdz 60 miljardiem. Johnson & Johnson pieder jau 13 tādas zāļu preču zīmes, kuru ikgadējā pārdošana ir vismaz 1 miljarda ASV dolāru apmērā. J&J ir arī milzīgs medicīnas ierīču ražotājs.
    “J&J lepojas ar vienu no tikai diviem trīskāršiem A kredītreitingiem no visām ASV korporācijām. Microsoft ir otrs šāds uzņēmums,” raksta Barron's
    Vēl tiek ieteiktas arī luksusa universālveikalu tīkla Nordstrom akcijas. Kompānijas akcijas esot lētas (nākamo 12 mēnešu rādītājs atraidoties pie 10) – arī, ja salīdzinot ar konkurentiem. Uzņēmums jau aptuveni 40% no saviem pārdošanas ieņēmumiem gūstot tiešsaistē.
    Evercore analītiķis Amārs Sads teic, ka Evercore akcijas piedāvājot pievilcīgu riska/peļņas attiecību, un labākajā gadījumā no šā brīža līmeņa to cena varot par dubultoties.
    Royal Dutch Shell un Visa
    Uz pārējo fona tiek izceltas arī Royal Dutch Shell akcijas. Barron's spriež, ka pasaulē enerģijas piegāžu ziņā aina saspringta var saglabāties vēl gadiem. No tā savukārt labumu varot gūt Royal Dutch Shell, kurai nākamo 12 mēnešu P/E rādītājs atrodas vien pie 7, kas ir krietni mazāk nekā, piemēram, Exxon Mobil un Chevron. Tāpat Shell maksā arī pievilcīgas dividendes (to var attiecināt arī uz Exxon Mobil un Chevron). Tiek norādīts, ka Shell liels bizness ir sašķidrinātās gāzes operācijas. Tāpat analītiķi paredz, ka uzņēmums nākamgad turpinās atpirkt savas akcijas
    Shell akciju “atlaide”, ja salīdzina ar ASV konkurentiem, lielā mērā ietver Eiropas “aktīvāko” naidīgumu pret hidrokarbonu biznesu. Šajā ziņā riski paliek, lai gan pasaulei enerģiju vajadzēs tāpat.
    Kā pēdējās Barron's izceļ maksājuma lielbiznesa Visa akcijas. Tiek spriests, ka Visa akcija pēc nesenā tās cenas krituma varētu būt palikusi pievilcīga iegādei.
    Visa akcijas nākamo 12 mēnešu P/E rādītājs ir 30, kas nebūt nav maz. Barron's gan raksta, ka tas ir saprātīgi, ja ņem vērā, ka šī kompānijai vēl ar Mastercard pamatā kontrole globālo maksājumu duopolu.
    Analītiķi sagaida, ka Visa finanšu gada peļņa varētu pieaugt par piekto daļu. Tiek spriests, ka šis uzņēmums turpinās gūt labumu no pandēmijas ekonomikas atveseļošanās procesa, ko noteiks piemēram, valstu robežu atvēršana.
    Piemēram, Morgan Stanley Visa mērķa cenu noteikuši pie 280 eiro atzīmes. Šīs nedēļas sākumā Visa akcija maksāja 217 ASV dolārus.

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība