• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Tesla akciju izņemšana no S&P 500 ESG sanikno Īlonu Masku

    Tesla izpilddirektors Īlons MasksFoto: Reuters/Scanpix

    Elektrisko automašīnu ražotājs Tesla tika izņemts no plaši skatītā S&P 500 ESG indeksa, un tā izpilddirektors Īlons Masks (Elon Musk) uz to atbildējis ar skarbiem ierakstiem Twitter.

    Iemesli Tesla S&P 500 svītrošanai no ESG indeksa ir avārijas ar autopilota transportlīdzekļiem un apgalvojumi par rasu diskrimināciju. Tesla izpilddirektors Īlons Masks uz paziņojumu atbildēja ar skarbiem tvītiem, tostarp apgalvojumu, ka ESG ir mānīšana.
    Tesla ir vērtīgākais autobūves uzņēmums, elektrisko automobiļu pionieris, kas beidzamajā laikā savu darbību paplašinājis arī akumulatoru ražošanas un saules enerģijas sistēmu jomā.
    Uzņēmuma iziešanu no indeksa veicināja fakts, ka Tesla neatklāja sīkāku informāciju par savu dekarbonizācijas stratēģiju un uzņēmējdarbības principiem, intervijā aģentūrai Reuters sacīja Mārgareta Dorna (Margaret Dorna), S&P Dow Jones indeksa Ziemeļamerikas ESG indeksu vadītāja.
    Lai gan Tesla produkti palīdz cīņā pret klimata pārmaiņām, Dorna sacīja, ka citām uzņēmuma problēmām un informācijas trūkumam vajadzētu radīt bažas investoriem, kuri vēlas novērtēt uzņēmumu, pamatojoties uz vides, sociālajiem un pārvaldības kritērijiem.
    Pats uzņēmums iepriekš ESG metodoloģiju nodēvēja par fundamentāli nepilnīgu. Masks tvītojis, ka "S&P 500 ir ierindojis Exxon starp 10 labākajiem pasaulē vides, sociālajā un pārvaldības aspektos, savukārt Tesla neiekļuva sarakstā! ESG ir krāpniecība. Tas ir viltus sociālais taisnīgums. Karotāji."
    Raugoties citu lielāko ESG reitingu aģentūru datus, redzams, ka MSCI piešķir Teslai vidējo ESG reitingu, bet Morningstar Inc. Sustainalytics - vidēja riska reitingu.
    Saskaņā ar izmaiņām ilgtspējības indeksam tika pievienota naftas pārstrādes rūpnīca Phillips un vēl viens, iespējams, drīzumā Maska kontrolēts uzņēmums - komunikācijas platforma Twitter. No indeksa izņemti arī Delta Air Lines un naftas uzņēmums Chevron Corporation. Naftas uzņēmums Exxon šobrīd veido 1.443% no indeksa daļas, bet Apple kļuva par lielāko - ar 9.657% daļu.
    ESG joma jeb ilgtspējīga un atbildīga pieeja biznesa vadībai, kas balstīta uz vides, sociālajiem un korporatīvās pārvaldības aspektiem, ir pieaugoša investīciju joma. Uzņēmumu pievienošana un izņemšana no indeksiem patiesībā atspoguļo plašākas diskusijas par to, kādus rādītājus faktiski varētu izmantot, lai novērtētu uzņēmuma darbību vides, sociālajos un pārvaldības jomās.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība