• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Jūlijā Baltijā darījumu apjoms krasi sarucis

    Foto: Liis Treimann

    Kamēr Eiropas un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) tirgos jūlijs bija spēcīgs izaugsmes mēnesis, Baltijas biržas kopējais indekss mēnesi noslēdza ar 1.3% zaudējumiem Tallinas biržas krituma dēļ. Tiesa, darījumu apjoms jūlijā samazinājies uz pusi.

    OMX Baltic Benchmark, kas sastāv no lielākajām un visvairāk tirgotajām akcijām Nasdaq Baltijas vērtspapīru tirgū, mēneša laikā kritās par 1.28%. Valstu skatījumā vienīgā mīnusā palika Tallinas birža, kas kritās par 1.2%. Savukārt Rīgas un Viļņas fondu indeksi pieauga attiecīgi par 0.6% un 1.1%.
    Pamatsarakstā kopumā jūlijā tika veikti darījumi ar akcijām 30.9 milj. eiro vērtībā, un īpašniekus mainīja 25 milj. akciju. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, apjoms samazinājies divas reizes. Pagājušā gada jūlijā darījumi Baltijas fondu biržas pamatsarakstā bija 61.7 milj. eiro apmērā. 2020. gadā apgrozījums biržā jūlijā veidoja 28.1 milj. eiro.
    Jūlijā Baltijas biržas galvenajā sarakstā visvairāk tika tirgotas Lietuvas bankas Šiaulių bankas akcijas, kuru apgrozījums bija 8 milj. eiro. Lietuvas bankai sekoja Enefit Green ar 5.7 milj. eiro apgrozījumu, pēc tam Ignitis grupė un LHV Group, kuru akciju tirdzniecības apgrozījums bija attiecīgi 3.2 un 3 milj. eiro.
    Vislielāko kāpumu uzrādījis tikko biržā ienākušais Latvijas pensiju fondu pārvaldnieks INDEXO, kas līdz jūlija beigām pieauga par 17.1% no IPO cenas. Starp galvenajā sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem ar garāku vēsturi pagājušajā mēnesī labus rezultātus uzrādīja arī vieni no lielākajiem piena produktu ražotājiem Baltijā - Vilkyškių pieninė un Pieno žvaigždės no Lietuvas. Akcijas pieauga attiecīgi par 14.3% un 8.1%.
    Labu izaugsmi investoriem piedāvāja arī Rīgas biržas SAF Tehnika, kas pieauga par 6.4%, un Tallinas biržas Enefit Green ar kāpumu par 6.35%.
    Rezultāti pazemināja LHV un Baltika akcijas
    Lielāko kritumu investoriem sagādāja Baltika, kas mēneša laikā noslīdēja par 26.8%. Jūlijā Baltika akciju apgrozījums bija 11 821 eiro, un īpašniekus mainīja 71 768 akcijas. Uzņēmums paziņoja 2. ceturkšņa rezultātus, saskaņā ar kuriem pārdošanas ieņēmumi bija 2.3 milj. eiro, kas ir par 28% mazāk nekā pērn. Uzņēmums strādāja ar 1 milj. eiro tīrajiem zaudējumiem, un uzņēmuma vadītājs norādīja, ka tiek plānots piesaistīt papildu līdzekļus.
    Baltikai sekoja LHV Group, Novaturas un Hepsor, kas jūlijā samazinājās attiecīgi par 8.6%, 8.1% un 7.9%. Vienlaikus LHV paziņoja par 2. ceturkšņa rezultātiem, saskaņā ar kuriem peļņa pieauga par 8% un turpināja augt kredītportfelis un klientu skaits. Novaturas jūnija rezultātos paziņoja, ka 6 mēnešos apgrozījums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieaudzis 3 reizes un tādējādi arī pārsniedz pirmspandēmijas līmeni. Novaturas sešos mēnešos kopā apgrozījis 90 milj. eiro.
    Alternatīvajā biržā visvairāk tika tirgotas Cleveron Mobility akcijas
    Baltijas biržas alternatīvajā tirgū First North jūlijā tika apgrozīti 670 tūkst. eiro un īpašniekus mainīja nedaudz vairāk kā 200 tūkst. akciju. Gadu iepriekš alternatīvajā biržā akciju bija krietni mazāk, bet tad First North apgrozījums sasniedza 2.6 milj. eiro un tika tirgotas 310 tūkst. akciju.
    Pagājušajā mēnesī visvairāk tirgotā akcija alternatīvajā tirgū bija Cleveron Mobility - 160 tūkst. eiro, īpašnieku mainīja 92 tūkst. akciju. Lielu daudzumu Cleveron akciju iegādājās lielākais īpašnieks Arno Kütt , kurš jūlija sākumā iegādājās 20 tūkst. akciju par cenu 1.76 eiro. Turklāt jūlijā viņš iegādājās arī vēl uzņēmuma akcijas. Kopumā Kütt pēc IPO ar Konna starpniecību ir iegādājies 61 076 Cleveron Mobility akcijas.
    Lielāko pieaugumu uzrādīja Hagen Bikes akcija, kas mēneša laikā pakāpās par 6.3%, bet jūlija apgrozījums bija vien 9 tūkst. eiro. First North bija tikai 5 akcijas, kas mēneša laikā spēja augt, starp tām bija TextMagic un Saunum, kuru akcijas pieauga par 3.3% un 1.4%. Saunum bija 2. visvairāk tirgotā First North akcija, jūlijā veicot darījumus par nedaudz vairāk kā 110 tūkst. eiro.
    Savukārt jūlijā visstraujāk kritās Punktid Technologies, kuras akciju cena zaudēja 7.9% no savas vērtības, apgrozot tikai 8200 eiro. Kritumu ar nelielu apgrozījumu uzrādīja vairāki šogad biržā kotētie uzņēmumi, piemēram, Airobot, kas ar 5500 eiro apgrozījumu nokritās par 2.5%, un Robus, kas ar 15 tūkst. eiro apgrozījumu nokritās par 2.9%.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība