• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ķīna ir likusi tehnoloģiju gigantiem atklāt informāciju par to izmantotajiem algoritmiem

    Foto: AFP/Scanpix

    Kamēr Ķīnas varas iestādes pastiprina tehnoloģiju nozares kontroli, valsts giganti, tostarp Alibaba, Tencent un ByteDance, ir spēruši vēl nebijušu soli, sniedzot informāciju par dažos savos produktos izmantotajiem algoritmiem.

    Valsts interneta sargsuns piektdien publicēja sarakstu ar 30 algoritmiem, ko uzņēmumi izmanto, lai vāktu informāciju par lietotājiem un reklamētu savu saturu vai pakalpojumus.
    Tehnoloģiju uzņēmumu izmantotie algoritmi ir stingri pasargāti visā pasaulē, taču martā Ķīna paziņoja par noteikumiem, kas liek uzņēmumiem tos atklāt, pieaugot bažām par lietotāju datu ļaunprātīgu izmantošanu.
    Pekina pēdējos gados ir veikusi plaša mēroga represijas tehnoloģiju nozarē.
    Martā paziņotie noteikumi paredz, ka uzņēmumiem nevajadzētu iesaistīties darbībās, kas varētu apdraudēt valsts drošību un sociālo stabilitāti, sacīja Honkongas Universitātes tiesību zinātņu asociētā profesore Angela Zhang.
    "Šiem pakalpojumu sniedzējiem regulāri jāveic pašnovērtējumi, lai nodrošinātu atbilstību un sniegtu informāciju attiecīgajai iestādei," viņa sacīja ziņu aģentūrai AFP.
    Jaunie noteikumi attiecas uz tādiem tirgus dalībniekiem kā Weibo (Twitter analogs Ķīnā), pārtikas piegādes platformu Meituan un interneta tehnoloģiju uzņēmumu ByteDance (TikTok izveidotājs).
    Tiek uzskatīts, ka noteikumi attiecas uz vietējiem pakalpojumu sniedzējiem, kas nozīmē, ka TikTok, kas darbojas ārpus Ķīnas, nevajadzētu piespiest dalīties ar informāciju.
    Ķīnas kibertelpas administrācijas piektdien publiskotajā sarakstā īsi aprakstīts, kā darbojas algoritmi un kādiem produktiem tie tiek izmantoti.
    Piemēram, Alibaba populārajā e-komercijas platformā Taobao tiek izmantots algoritms, kas iesaka produktus, pamatojoties uz lietotāju pārlūkošanas un meklēšanas vēsturi, savukārt Ķīnas lietotne TikTok Douyin sniedz ieteikumus, pamatojoties uz tādiem faktoriem kā laiks, ko lietotājs pavada saturam.
    Noteikumos arī teikts, ka pakalpojumu sniedzēji nedrīkst izmantot algoritmus, kas veicina nepilngadīgo sociālo mediju atkarību vai cenu darījumus, kuru pamatā ir lietotāju paradumi.
    Pārkāpējus var brīdināt, uzlikt naudas sodu vai citādi sodīt.
    Pagaidām nav zināms, cik tehnoloģiju uzņēmumu ir izpauduši savu informāciju regulatoriem.
    "Šobrīd neizskatās, ka Ķīnas regulatori būtu izvirzījuši skaidras prasības šiem tehnoloģiju uzņēmumiem mainīt algoritmus. Visticamāk, regulējošās iestādes vāc informāciju," uzskata Angela Zhang.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība