• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Novaturas piedzīvo pamatīgu kritienu. Kas to izraisīja?

    Lietuvas tūrisma uzņēmums Novaturas group publiskojis pirmā pusgada rezultātus, kuros redzams, ka augstās degvielas cenas ir būtiski ietekmējušas uzņēmuma rentabilitāti.

    2022. gadu Novaturas sāka ar spēcīgiem pārdošanas rezultātiem. 2022. gada pirmajā pusē gūtie ienākumi pārspēja gan 2021. gada šī paša perioda rezultātus, gan 2019. gada pirmspandēmijas rezultātus.
    Uzņēmums 2022. gada pirmajā pusgadā guva ienākumus 92 milj. eiro apmērā un apkalpoja 128 tūkst. ceļotāju. Tomēr strauji augošās aviācijas degvielas cenas negatīvi ietekmēja rentabilitātes rādītājus, tāpēc EBITDA bija negatīva un sasniedza 750 tūkst. eiro.
    “Lai kompensētu augsto aviācijas pakalpojumu cenu ietekmi, šī gada otrajā ceturksnī pielietojām degvielas apdrošināšanas stratēģiju, kas izrādījās efektīva – guvām 103 tūkst. eiro peļņu. Tomēr mēs neapdrošinājām visus plānotos lidojumus, un aviācijas degvielas cenas tirgū turpināja būtiski augt,” stāsta Novaturas group vadītājs Vitālijs Rakovskis. Vadība lēš, ka šī iemesla dēļ uzņēmumu grupa cieta aptuveni 2.2 milj. eiro zaudējumus jeb vidēji 24 eiro uz vienu ceļotāju.
    Izvērtējot degvielas cenu svārstību sekas un ļoti nekonsekvento tirgu, uzņēmums plāno izmantot atvasinātos finanšu instrumentus, lai palielinātu apdrošinātās degvielas īpatsvaru un diversificētu apdrošināšanas instrumentus. Īsāks ceļojuma rezervācijas periods un ceļojuma komplektā aprēķinātais degvielas cenas svārstību risks ļauj pieņemt, ka aviācijas degvielas cenas ietekme uz rentabilitāti ir īslaicīga.
    Neskatoties uz paaugstināto degvielas cenu, cilvēki šogad turpina aktīvi ceļot. Viens no pozitīvajiem aspektiem ir, ka klienti atkal dod priekšroku ceļojumu rezervēšanai agrāk – gada sākumā vidējais periods starp rezervāciju un ceļojuma datumu bija pusotrs mēnesis, un tagad tas ir pieaudzis līdz diviem un vairāk mēnešiem.
    “Otrā pusgada sākumā apkalpojām vairāk ceļotāju nekā visa pagājušā gada laikā. Strauji pieaugošās ceļotāju plūsmas radīja grūtības lidostām, taču šādi apstākļi izcēla priekšrocības, ko sniedz ceļošana ar tūrisma operatoru. Mūsu plašā pieredze, zināšanas un augstais darbinieku profesionalitātes līmenis ļauj mums saglabāt savas nozares līdera pozīcijas izaicinājumu pilnajā periodā globālajā aviācijas tirgū, kā arī spēcīgā konkurences vidē,” saka uzņēmuma vadītājs.
    Novaturas akcijas cena šodien, 18. augustā, ir 3.33 eiro, kas ir 7.13% cenas samazinājums dienas laikā.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība