• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Jūlijā Latvijā būtiski samazinājusies elektroenerģijas ražošana

    Foto: Peter Byrne

    Jūlijā Latvijā saražotas 208 029 MWh elektroenerģijas, kas ir par 25.4%, mazāk nekā jūnijā, attiecībā pret 2021.gada jūliju samazinājums ir 32% apmērā, savukārt elektroenerģijas patēriņš bija 544 121 MWh, kas ir par 1% vairāk nekā jūnijā un par 9% mazāk nekā pagājušā gada jūlijā, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora Augstsprieguma tīkls sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

    Tādējādi jūlijā Latvijā saražoti 38% no valstī patērētās elektroenerģijas, kas ir kritums attiecībā pret jūniju, kad saražoti 52% no nepieciešamā, jūlijā trūkstošais apjoms - 336 092 MWh tika importētas no kaimiņvalstīm.
    Apjoma ziņā vislielākais ražošanas kritums vērojams Daugavas HES - saražojot 137 554 MWh, attiecībā pret jūniju saražots par 34% mazāk, savukārt attiecībā pret 2021.gada jūliju vērojams ražošanas pieaugums par 88%;
    Lielās koģenerācijas stacijas jūlijā ražošanu bija praktiski pārtraukušas - saražotas vien 4 527 MWh elektroenerģijas, kas ir par 97% mazāk nekā pirms gada un uz pusi mazāk nekā jūnijā.
    2022. gada jūlijā vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā palielinājās līdz 304.96 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 39.7% vairāk nekā jūnijā, bet attiecībā pret 2021. gada jūliju cena ir par 245% augstāka.
    Jau ziņots, ka jūlijā jau otro mēnesi pēc kārtas Latvijā sasniegta vēsturiski augstākā mēneša vidējā elektroenerģijas cenas kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas - 304.96 eiroR/MWh, arī pārējās Baltijas valstīs vidējās mēneša cenas sasniegušas vēsturiski augstākos līmeņus - Lietuvā 305.36 eiro/MWh, Igaunijā - 233.21 eiro/MWh.
    Krasais cenu pieaugums saistāms ar ierobežoto elektroenerģijas piedāvājumu Baltijas tirgū - to ierobežo gan Daugavas HES hidrobūvju remonts, kā rezultātā zemā ūdens līmeņa dēļ lielās hidroelektrostacijas Latvijā nevar uzkrāt ūdeni un ražot elektroenerģiju tikai maksimumpatēriņa stundās, tā palielinot piedāvājumu tirgū un līdzsvarojot cenu, gan gāzes pieejamība un augstās tās cenas elektroenerģijas ražošanai koģenerācijas stacijās, gan arī lēmums pārtraukt elektroenerģijas importu no Krievijas tai noteikto sankciju dēļ. Lai gan arī Igaunijā arī tika sasniegta vēsturiski augstākā cena, tur pieaugums nebija tiek liels un tas saistāms ar ierobežotajām iespējām pārvadīt elektroenerģiju uz Latviju abu valstu starpsavienojumu jaudu ierobežojumu dēļ, ko izraisīja gan plānotie remonti, gan augstā gaisa temperatūra.
    Ierobežotais ražošanas apjoms veicināja importa pieaugumu uz Baltiju no Eiropas Savienības valstīm - kopumā Baltijā importētas 1 138 716 MWh elektroenerģijas, kas ir par 7% vairāk nekā jūnijā.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība