• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Investīciju ceļvedis 2023. gadam: kur ieguldīt, kamēr gaidām akciju tirgu atgūšanos?

    Foto: AFP/Scanpix

    Iepriekšējais gads investoriem ir atgādinājis, cik svarīgi ir katrā darījumā rēķināt paredzamo peļņu, paturot prātā riskus. Kā izskatās šis gads dažādām aktīvu klasēm no riska un atdeves viedokļa?

    Biržās pērn apzīmējums “lāču tirgus” pērn tika izmantots teju ikdienā, raksturojot jau šķietami normālu tirgus stāvokli. Eksperti regulāri atgādināja, ka krīžu laikā akciju kritums mēdz sasniegt pat 40-50%.
    Savukārt centrālās bankas pērn teju bez apstājas cīnījās ar augstāko inflāciju beidzamo desmitgažu laikā. Tas tika darīts, paaugstinot procentu likmes. Tikmēr karš un politika naftas un gāzes cenas iemeta virpulī, kas izraisīja enerģētikas krīzi Eiropā, kā arī nesa stabilus ienākumus tiem, kas bija ieguldījuši šajā nozarē.
    Šobrīd izskan daudz un dažādas pārdomas par situāciju un tās iespējamo attīstību. Domas par to, vai un kad tirgus piedzīvos zemāko punktu, dalās pat Volstrītas asākajiem prātiem. Tas viss liek investoriem noskaņoties vēl vienam nemierīgam gadam finanšu tirgos.
    Tā vietā, lai prognozētu neprognozējamās nākotnes tendences, mūsu Lietuvas kolēģi no Verslo Žinios, intervējot savas valsts ieguldījumu ekspertus, ir apkopojuši informāciju par aktīvu klasēm, kurām šogad sagaidāma vispievilcīgākā riska un atdeves attiecība. Ieskatāmies!
    Akciju tirgos jāturpina ievērot piesardzība
    Pagaidām starp lielākajām Volstrītas bankām, piemēram, Morgan Stanley vai JP Morgan, ir izskanējušas spekulācijas, ka S&P 500 ASV akciju indekss nākamgad turpinās kristies, taču uz 2023. gada beigām tas varētu atkal sākt pieaugt, liekot Federālajai rezervju sistēmai mainīt monetārās politikas virzienu.
    Jārēķinās gan, ka šis ceļš līdz brīdim, kad tirgus sāks atgūties, var būt mānīgs un mainīgs, tāpēc jāturpina ievērot piesardzība.
    Swedbank speciālisti uzskata, ka šī gada pirmais ceturksnis akciju tirgos var nest vēl lielākus zaudējumus, tāpēc jāievēro piesardzīga stratēģija, ko šobrīd piekopj arī pensiju fondu pārvaldnieki. Arī centrālās bankas diezin vai šajā periodā reaģēs uz pirmajām inflācijas palēnināšanās pazīmēm un nesteigsies ar procentu likmju pazemināšanu, kas negatīvi ietekmēs arī akciju cenas.
    Gada otrā puse gan tiek prognozēta daudz labāka. Ekonomikas analītiķi saredz, ka centrālās bankas pārstās procentu likmju paaugstināšanu un jau sāks domāt par pazemināšanu, tādējādi arī investori būs motivēti atkal atgriezties akciju tirgos. Pirmās varētu kļūt pieprasītas nekustamo īpašumu un IT nozares.
    Kopumā eksperti uzskata, ka šajā gadā inflācija tiks vairāk kontrolēta un arvien vairāk tiks apspriestas arī ekonomiskās izaugsmes perspektīvas.
    Luminor eksperti norāda, ka vēsturisko datu analīze ļauj secināt, ka šogad kritums akciju tirgos jau varētu mazināties, taču atgādina, ka parasti zemākais punkts akciju tirgos tiek sasniegts brīdī, kad lielākā daļa investoru baiļu un citu iemeslu dēļ nolemj pārdot lielu daļu savu akciju, kas pašlaik vēl tā nenotiek.
    Domājot par nozarēm, kurās ir vērts apsvērt ieguldījumus, kaimiņvalsts eksperti nosauc vairākas. Joprojām tiek izcelts enerģētikas sektors, ilgtermiņā domājošajiem der pievērst uzmanību atjaunojamās enerģijas uzņēmumiem. Tāpat der pievērst skatu finanšu nozarei, kas šobrīd ir novērtēta nepietiekami.
    Visa pasaules ekonomika šobrīd dodas ilgtspējas virzienā, līdz ar to ikviens uzņēmums, kurā par to tiek domāts, tiek uzskatīts par perspektīvu.
    Pozitīvas tendences obligācijās
    2022. gadā obligācijas kritās procentu likmju kāpuma dēļ, šajā ziņā tas bija sliktākais periods beidzamo desmitgažu laikā. Taču bija novērojama arī kāda pozitīva lieta – stabils ienesīgums no tikko ieguldītās naudas.
    Bank of America jaunākais ikmēneša fondu pārvaldnieku apsekojums parādīja, ka pirmo reizi kopš 2009. gada portfeļos ir lielāka obligāciju daļa salīdzinājumā ar citām aktīvu klasēm. Pēc dažiem negatīva ienesīguma gadiem obligācijas tagad izskatās pievilcīgas, atzīst eksperti.
    "Izvēloties atsevišķas augstas kvalitātes investīciju reitinga obligācijas, jau ir iespējams sagaidīt gandrīz vai pat divciparu ienesīgumu ilgākam periodam ar salīdzinoši zemu risku, kas šādos nemierīgos laikos izskatās labi. Tāpēc šī ir laba iespēja beidzot papildināt portfeli ar obligācijām tiem investoriem, kuri novērtē dažādu aktīvu klašu diversifikācijas priekšrocības," norādījis bankas pārstāvis.
    Daži stratēģi saskata labas iespējas nodrošināt augstu ienesīgumu no obligācijām arī nākamgad.
    "Jaunākā centrālo banku retorika liecina, ka pagaidām nav plānots palēnināt procentu likmju kāpumu, un tās, visticamāk, tiks paaugstinātas arī šogad. Investori, kuri ir gaidījuši pozitīvas procentu likmes, lai izveidotu obligāciju portfeli, visticamāk, nākamgad varēs reģistrēt diezgan pieklājīgu ienesīgumu, taču īstermiņā obligāciju cenas turpinās negatīvi ietekmēt procentu likmju kāpums," saka Darius Svidleras no Luminor.
    Swedbank investīciju pārvaldnieki plāno palielināt obligāciju daudzumu savos fondos, iegādājoties valstu ar augstu kredītreitingu obligācijas.
    Vai vērts ieguldīt izejvielās un zeltā?
    2022. gadā vieni no veiksmīgākajiem ieguldījumiem bija naftas un dabasgāzes nozarē. Tiesa, gada otrajā pusē radās bažas, ka straujais centrālo banku procentu pieaugums iedzīs ekonomiku recesijā, un tas atdzesēja interesi ne tikai par naftu, bet arī par rūpnieciskajiem metāliem. Naftas cenas šobrīd ir noslīdējušas līdz līmenim, kāds bija pirms kara.
    Tomēr naftas cenu tendences var ātri mainīt OPEC+ rīcība, reaģējot uz kara gaitu Ukrainā. Tiem, kas investē nozarē, nākamgad var nākties samierināties ar lielām svārstībām, brīdina eksperti.
    "Ja pesimistiskais scenārijs piepildīsies un pasaules ekonomika nonāks dziļā recesijā, tad rūpniecībā izmantoto metālu, piemēram, vara, cenas varētu kristies vēl vairāk. Tikmēr zelts, ko investori parasti uzskata par drošu alternatīvu dziļas krīzes apstākļos un ko novērtē aktīvu klasēs ar augstu inflāciju, var piesaistīt lielāku interesi," saka Luminor Investment Management fondu pārvaldnieks.
    Ārpus mājām, ārpus Eiropas tirgiem investoriem ir lietderīgi ņemt vērā arī valūtas tirgus tendences, kur, neskatoties uz to, ka ASV dolārs ir zaudējis daļu no sava spēka, tas ir strauji pieaudzis attiecībā pret citām valūtām. 2022. gada beigās ASV dolāra vērtība pret eiro pieauga par vairāk nekā 6%, kas ietekmēja atdevi no eiropiešu ieguldījumiem ASV.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība