• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Volstrīta runā: Jānoskaņojas uz dzīvi citā vidē, nekā bijām pieraduši pēdējā desmitgadē

    Foto: Reuters/Scanpix

    Ieskatoties Volstrītas spožāko investoru pagājušās nedēļas atziņās, šķiet, ka finanšu pasaule pamazām apgūst mantru “augstākas procentu likmes uz ilgāku laiku”. Līdz ar to ir jānoskaņojas uz dzīvi citā vidē, nekā bijām pieraduši pēdējā desmitgadē.

    Džeremijs Granthems (Jeremy Grantham)
    Jo pieredzējušāks un gudrāks speciālists, jo vienkāršāk viņš spēj izskaidrot lietas – to var teikt par Granthemu – 84 gadus veco Volstrītas veterānu. Viņš uz tirgus perspektīvām raugās vienkārši: zemas procentu likmes paaugstina finanšu aktīvu cenas, augstas – pazemina.
    Tagad mēs esam iegājuši jaunā laikmetā, kurā procentu likmes vidēji ir augstākas nekā iepriekšējā desmitgadē. Attiecīgi FRS paaugstinātā procentu likme novedīs ASV ekonomiku recesijā. Volstrītas veterāns prognozē, ka recesija varētu sākties jau šogad, tā ies roku rokā ar akciju cenu samazināšanos.
    "Es domāju, ka mēs joprojām esam 2021. gada lejupejošajā burbulī, kas bija viens no lielajiem burbuļiem. Katram lielajam burbulim sekoja recesija. Mākslīgais intelekts ir ļoti svarīgs, bet, iespējams, ir par vēlu, lai tas mūs glābtu no recesijas," Granthems sacīja Bloomberg TV.
    "Man ir aizdomas, ka inflācija nekad nebūs tik zema kā vidēji pēdējo 10 gadu laikā. Man ir aizdomas, ka mēs ieejam nedaudz augstākas inflācijas un attiecīgi augstāku procentu likmju periodā," saka eksperts.
    Hovards Markss (Howard Markss)
    Augošu procentu likmju apstākļos sāks pieaugt biznesa finanšu saistību neizpildes gadījumu skaits, brīdina Markss, privāto parādu investīciju un īpaši problemātisko parādu veterāns, Oaktree Capital Management līdzdibinātājs.
    "Kad esat izgājis cauri periodam, kurā ir bijis ļoti viegli piesaistīt līdzekļus jebkuram mērķim vai pat bez mērķa, un jūs atrodaties periodā, kad naudas piesaistīšana ir grūta, kļūst skaidrs, ka sabruks daudz vairāk uzņēmumu," Markss sacīja intervijā Bloomberg Wealth televīzijas šovam.
    Pēc investīciju veterāna domām, pieejamās naudas summas samazināšanās un augstākas kapitāla izmaksas uzņēmumu bilancēs atstās tādu caurumu, ko daži uzņēmumi nevarēs “aizlāpīt”.
    Parāda investīciju leģenda prognozē, ka, inflācijai mazinoties, FRS saglabās procentu likmes 2-4% robežās. "13 gadus pēc kārtas nevar visu laiku dzīvot ar adrenalīna devu katru rītu. Es gribētu, lai FRS sasniedz to neitrālo līmeni, kas nedz stimulē, nedz ierobežo ekonomiku," sacīja Markss.
    Džefrijs Gundlahs (Jefry Gundlah)
    ASV ekonomika tuvojas recesijai, jo pasliktinās situācija patērētāju personīgajās finansēs, un šajā brīdī inflācija var atkal uzlēkt. Par to ir pārliecināts Gundlahs, miljardieris, investors un DoubleLine Capital izpilddirektors.
    "Es domāju, ka ekonomika atsitīsies pret sienu nākamajā pavasarī vai nākamajos 8 mēnešos, un patērētāju tēriņi faktiski apstāsies visu procentu maksājumu dēļ, kas jāsedz," Gundlahs sacīja Fox Business.
    Līdz šim ASV patērētāju ir izglābuši pandēmijas laikā uzkrātie uzkrājumi no neiztērētajiem uzkrājumiem, valdības atbalsts, taču patērētāji jau ir izsmēluši visus šos līdzekļus, uzskata investors. To papildina problēmas, ko rada augstākas īres cenas, augstāki maksājumi par kredītiem un dzīves dārdzības pieaugums kopumā.
    "Mēs esam ļoti sarežģītā situācijā. Mums joprojām ir augstas cenas, bet mums vairs nav tik vieglas naudas, un lieko ietaupījumu," apgalvo Gundlahs.
    Goldman Sachs
    Tā ir taisnība, ka palielināta krīzes iespējamība finanšu tirgos ne vienmēr nozīmē sliktas izredzes ekonomikā. JP Morgan joprojām uzskata, ka ASV ekonomika saskaras ar "mīkstu piezemēšanos".
    ASV recesijas iespējamību 2024. gadā Goldman Sachs stratēģi nesen ir samazinājuši līdz 15%.
    Ir taisnība, ka tirgus risku rada scenārijs, ka procentu likmes augstā līmenī var saglabāties ilgāk, nekā tiek uzskatīts pašlaik.
    "Šī nav slikta vide akcijām, it īpaši, ņemot vērā, ka inflācija ir sasniegusi maksimumu," intervijā CNBC sacīja Goldman Sachs galvenais globālais akciju stratēģis Pīters Oppenheimers. "Bet alternatīvas – nauda, obligācijas – izskatās pievilcīgas, kas samazina akciju relatīvo pievilcību."
    Morgan Stanley
    Pēdējās nedēļās tirgus dalībnieki ir piedzīvojuši nepārtrauktu negatīvas informācijas pieplūdumu no Ķīnas ekonomikas, kas liecina par atveseļošanās mazināšanos pēc pandēmijas.
    Uz nomācošās ekonomikas fona Ķīnas tirgus šķiet "pārinvestēts", valsts ir pilna ar galējībām.
    "Tajā ir pārāk daudz parādu, pārāk liels piedāvājums. Un pat virs Ķīnas ir tas ģeopolitikas mākonis," CNBC sacīja Morgan Stanley investīciju pārvaldības direktora vietniece Džitānija Kandhari (Jitania Kandhari).
    Kontrastu ar Ķīnu veido cits tirgus, kas pēdējā laikā kļuvis arvien pozitīvāks, – Indijas. Šis tirgus, pēc ieguldījumu pārvaldnieces domām, ir saņēmis pārāk maz ieguldījumu.
    "Indija sāk jaunu nekustamo īpašumu ciklu, tur apmetas globālie centri. Tāpēc ir sajūta, ka indiešu nākotnei noteikti ir perspektīvas," sacīja Kandhari.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība