• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Janvārī kriptovalūtas sekoja dolāram

    2024. gada pirmais mēnesis kriptovalūtu nozarē bija nemierīgs. Kopējā cenas dinamika gan bija pozitīva, un lielākās kriptovalūtas uzrādīja cenu pieaugumu. Ilgi gaidīto Bitcoin ETF nonākšana ASV biržās sākotnēji veicināja kriptovalūtu cenas izaugsmi, tomēr pēc tam cena atkal strauji samazinājās. Realizējās viens no pamata scenārijiem: “pērc baumas, pārdod ziņas”, norāda Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

    Bitcoin (BTC) gadu sāka pie 38 536 eiro cenu atzīmes un janvāra beigās sasniedza 39 391 eiro, uzrādot pieaugumu par 2.22 %. Mēneša augstākais cenas līmenis (44 270 eiro) tika sasniegts pēc ziņām par Bitcoin ETF apstiprināšanu 10. janvārī. Pēc tam sekoja divu nedēļu lejupslīde, kas savu zemāko punktu sasniedza pie 35 693 eiro. To sasniedzot, BTC cena atguvās un mēnesi kopumā noslēdza ar kāpumu.
    Ethereum (ETH) cenas amplitūda janvārī bija no 2069 eiro 1. janvārī līdz 2117 eiro mēneša noslēgumā. ETH sekoja BTC piemēram un augstāko cenas līmeni janvārī sasniedza gandrīz uzreiz pēc ETF ziņām. Pēc tam sekoja Ethereum cenas samazinājums, lai gan nedaudz lēnākā tempā nekā BTC. Arī ETH cena mēnesi noslēdz ar pieaugumu par 2.23 %.
    Nedaudz atšķirīgu rezultātu parādīja BNB, kas mēnesi iesāka pie 284 eiro cenu atzīmes, bet noslēdza ar 278 eiro, uzrādot kritumu par 2.11 %.
    Bitcoin ETF gaidās kriptovalūtu cenas kāpa vairākus mēnešus, un pašu ziņu vairāki nozares spēlētāji izmantoja kā peļņas fiksēšanas brīdi. Tostarp šo cenas kāpumu izmantoja FTX kriptovalūtu biržas aktīvu īpašnieki, kas izpārdeva aktīvus aptuveni 1 mljrd. ASV dolāru vērtībā. Tomēr janvāra pēdējā nedēļā pārdošanas vilnis jau bija norimis un BTC cena atkal sāka palielināties.
    Kriptovalūtu cenu ietekmē arī galveno fiat valūtu bāzes procentu likmes, kas janvārī palika nemainīgas gan ASV, gan Eiropas Savienībā. Tomēr ASV dolārs šajā periodā nostiprinājās arī pret eiro tādā pašā mērā kā divas galvenās kriptovalūtas BTC un ETH, proti, par 2.21 %. Līdz ar to kriptoaktīvu cenas kāpumu pret eiro var saistīt arī ar dolāra nostiprināšanos, jo lielākā daļa kriptoaktīvu darījumu, kas tiek konvertēti fiat valūtā, tiek veikti tieši ASV dolāros.
    Tirgus dalībnieku uzmanība šobrīd ir vērsta uz ceturto BTC ieguves samazinājumu uz pusi, kas plānojas aprīlī. Vēsturiski šis notikums vienmēr ir ievadījis nozīmīgu kriptovalūtu cenas ralliju. Šis gads nav izņēmums, un investoru vidū arvien vairāk nostiprinās pozitīvas gaidas.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība