• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Lindas jautājums: Ja bankai ir grūtības, vai apdraudēta ir arī ieguldījumu drošība?

    Foto: Edijs Pālens/LETA

    Beidzamo nedēļu laikā sekojot līdzi aktuālajam banku nozarē un lielu banku grūtībām, aktualizējas jautājumi par mūsu pašu finanšu drošību. Vai mani ieguldījumi ir drošībā gadījumā, ja (tfu tfu tfu!) banka nonāk grūtībās?

    Atbildi uz šo jautājumu sniedza Rolands Zauls, Swedbank Investīciju produktu līnijas vadītājs. Turpinājumā viņa teiktais.
    Varu nomierināt, ka mūsu bankas klientu piederošie vērtspapīri Latvijas un ārvalstu, tostarp ASV vērstpapīri tiek turēti nošķirti no bankas, un, saskaņā ar likumu, tie neietilpst bankas mantā. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja banka pārtrauc darbību, klienti savus vērtspapīrus attiecīgajā brīdī, kad to atļauj Latvijas regulators (Latvijas vērtspapīru gadījumā) vai arī ārvalstu regulators (ārvalsts vērtspapīru gadījumā), var pārvest uz jebkuru citu banku vai ieguldījumu platformu.
    Te, protams, ir jāņem vēra, ka šāda prakse, lai nodrošinātu drošu klientu vērtspapīru turēšanu un nošķirumu, citur var atšķirties. Ja vērtspapīri tiek iegādāti citā bankā ārvalstīs vai kādā ieguldījumu platformā, tad vajadzētu izpētīt, vai drošības mehānismi ir tādi paši, vai arī atšķiras.
    Savā praksē esmu manījis, ka ir platformas, kur tu pērc, pārdod un turi sev it kā piederošos vērtspapīrus, bet saskaņā ar līguma nosacījumiem vērtspapīri nemaz nepieder tev un tie glabājas, un ir īpašumā tās platformas brokerim, kas nodrošina ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu. Tāpēc, kā jebkurā jomā, arī izvēloties ieguldījumu partneri, svarīgi iepazīties ar visiem līguma nosacījumiem.
    Vai mani naudas līdzekļi, kas glabājas ieguldījumu vai naudas kontā, kas ir piesaistīts vērtspapīru kontam, ir drošībā?
    Atbilstoši kopējai Eiropas Savienības (ES) praksei valsts Noguldījumu garantiju fonds atmaksā noguldījumus līdz 100 tūkst. eiro. Valsts Noguldījumu garantiju fonda garantētā summa attiecas gan uz noguldījumiem, gan norēķinu kontu atlikumiem, tostarp ieguldījumu kontu un naudas kontu, kuram ir piesaistīts klasiskais vērtspapīru konts, un krājkontiem. Tas nozīmē, ka bankas klientiem ir iespējams piekļūt praktiski visiem naudas līdzekļiem 100 tūkst. eiro apmērā.
    Tiesa gan, visas šīs garantijas attiecas vien uz ES reģistrētām bankām. Glabājot naudu, piemēram, Maurīcijas salās, valsts Noguldījumu garantiju fonds neko nekompensēs. Ja konts tiek vērts ārvalstu bankā ārpus ES vai ieguldījumu platformā, noteikti vajag izpētīt drošības garantijas, kas ir attiecināmas uz līdzekļiem, kas nav ieguldīti un glabājas jūsu naudas kontā, kā arī to, cik droša vai uzticama ir konkrētā garantiju shēma.
    Vai ir vel kādi papildu drošības mehānismi, ar ko ieguldītājs var justies drošāks?
    Ieguldītāju interešu aizsardzībai Latvijā ir izveidota Ieguldītāju aizsardzības sistēma, saskaņā ar Eiropas Parlamenta un padomes direktīvu. Sistēmas dalībnieki ir visas juridiskās personas, kas saņēmušas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas izsniegtu licenci ieguldījumu pakalpojumu sniegšanai.
    Ja ieguldījumi tiek veikti ārvalstu ieguldījumu platformā vai bankā ārpus ES, vajadzētu pārbaudīt, vai darbojas šāda vai līdzīga aizsardzības sistēma. Saskaņā ar Latvijas likumu, katram ieguldītājam tiek garantēta atlīdzība 90% apmērā no neatgriezeniski pazudušo finanšu instrumentu vērtības vai zaudējumiem, ko radījis neizpildīts ieguldījumu pakalpojums, bet ne vairāk kā 20 tūkst. eiro apmērā, kas principā var tikt attiecināms uz konkrēto finanšu instrumentu akciju vai ieguldījumu fondu, vai ETF (biržā tirgoto fondu).
    Bet te ir jāņem vēra, ka Ieguldītāju kompensācijas sistēma neattiecas uz gadījumiem, kad ieguldītāji cietuši zaudējumus finanšu instrumentu cenu izmaiņu dēļ vai finanšu instrumenti kļuvuši nelikvīdi. Tāpat arī vērts piebilst, ka, ja esat izlēmis kļūt par profesionālu klientu, kam attiecīgi banka vai ieguldījumu platforma piešķir īpašu statusu, tad kompensācijas jums netiks izmaksātas. (Paskaidrojums - Privāts klients var pieprasīt, lai viņu uzskata par profesionālu klientu, ja viņš uzskata, ka viņam ir pietiekamas zināšanas un pieredze, lai pats pieņemtu lēmumus par ieguldījumiem un pienācīgi novērtētu ar tiem saistītos riskus.)
    Paldies Rolandam par skaidrojumu!
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība