• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Lindas jautājums: Vai par fizisko personu ziedojumiem var saņemt nodokļu atlaides?

    Decembrī vairāk nekā citos gada mēnešos cilvēkos raisās vēlme ziedot, atbalstīt grūtībās esošos. Tā ir tik laba sajūta – spēt palīdzēt kādam, kam klājas grūtāk!

    Zināms, ka uzņēmumiem, kuri ziedo, pienākas nodokļu atlaides, taču vai tādas pienākas arī privātpersonām, kas daļu savu līdzekļu novirza ziedošanai? Decembra noskaņā šo jautājumu uzdevām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ekspertiem.
    Un mums ir labas ziņas!
    VID norāda, ka privātpersonu ziedojumus var iekļaut gada ienākumu deklarācijā. Vienā gadā deklarējamo ziedojumu un dāvinājumu summa kopā ar pārējiem attaisnotajiem izdevumiem nevar pārsniegt 600 eiro un nevar pārsniegt 50% no cilvēka kopējiem ar nodokli apliekamajiem ienākumiem. Ziedojumu un dāvinājumu summas tiek atskaitītas primāri, pirms pārējiem attaisnotajiem izdevumiem, un daļa, kas pārsniedz 600 eiro, netiek pārcelta uz nākamajiem gadiem.
    Jāņem vērā arī, ka šos izdevumus nevar iesniegt par saviem ģimenes locekļiem. Tāpat deklarēt var ziedojumus un dāvinājumus:
    -budžeta iestādei;
    -Latvijā reģistrētai biedrībai, nodibinājumam, reliģiskai organizācijai vai to iestādei, kurai piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Latvijā reģistrētās sabiedriskā labuma organizācijas (meklējot jāizmanto pilns organizācijas nosaukums vai reģistrācijas numurs);
    -Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstī reģistrētai nevalstiskai organizācijai, kura darbojas sabiedriskā labuma organizācijas nosacījumiem pielīdzināmā statusā;
    -Latvijā reģistrētai politiskajai partijai.
    Ziedojumu un dāvinājumu nevar iekļaut attaisnotajos izdevumos, ja ziedojuma mērķī ietverta tieša vai netieša norāde uz konkrētu personu kā ziedoto līdzekļu saņēmēju, ja tā ir ar ziedotāju saistīta persona vai ziedotāja darbinieks, vai ziedotāja darbinieka ģimenes loceklis.
    Dokumentus (piemēram, maksājuma izrakstu), kas apliecina veikto ziedojumu vai dāvinājumu, norāda gada ienākumu deklarācijas D4 sadaļā.
    Kam ziedot?
    Es, šī raksta autore un Investoru Kluba redaktore šobrīd nedaudz izmantošu situāciju un pastāstīšu par vienu, manuprāt, lielisku ziedojumu iespēju. Paralēli darbam šajā portālā vadu arī biedrību Vecpiebalgas rūķi (kurai ir pieminētais sabiedriskā labuma statuss).
    Tā ir organizācija, kuras pārziņā ir ģimenes reģionos – konkrēti – Vecpiebalgas apkaimē, kuras nonākušas grūtībās. Atbalstām vientuļos cilvēkus, daudzbērnu ģimenes, invalīdus – ikvienu, kam nepieciešams. Palīdzam pārtikas iegādē, apkures izmaksu segšanā, bērnu pusdienu apmaksā un citos gadījumos, kad kādam pietrūkst dzīvošanai svarīgiem mērķiem.
    Priecāšos, ja atbalstīsi ar ziedojumu manu sirdsdarbu!
    Rekvizīti:
    Vecpiebalgas rūķi; Biedrība
    Reģ. Nr.50008282761
    AS Citadele
    SWIFT kods: PARXLV22
    Konts LV03PARX0022384190001
    Maksājuma mērķis: ziedojums
    Biedrībai ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss
    www.vecpiebalgasruki.lv
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība