• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Lindas jautājums: Kā veikt ģenerāltīrīšanu portfelī?

    Foto: Scanpix

    Tas ir tik vajadzīgi – ik pa laikam pārskatīt lietas un procesus ap sevi, veicot tīrīšanu, izrevidējot esošo un atbrīvojoties no liekā. Vai tā vajadzētu darīt arī ar investīciju portfeli? Un kā veikt tā ģenerāltīrīšanu?

    Šādu jautājumu uzdevu savam kolēģim – Kasparam Peiseniekam, Investoru Kluba izpilddirektoram. Turpinājumā Kaspara pārdomas par šo tēmu.
    Ideālā gadījumā ģenerāltīrīšana portfelī nebūtu jāveic, jo sekojam tam līdzi ikdienā un pozīcijas, kas vairs nav aktuālas, kuru peļņas mērķis iet pretēji investora mērķiem, ir jāatmet. Tomēr, kā zināms, dzīvē ne viss ir ideāli, tāpēc ik pa laikam ģenerāltīrīšanu var un vajag veikt.
    Tās ietvaros, pirmkārt, ir jāizvērtē katra pozīcija, analizējot, vai spēkā joprojām ir sākotnējā ieguldīšanas teorija vai pieņēmumi. Ja viss iet pareizajā virzienā, ja investīcijai joprojām ir potenciāls sniegt cerēto atdevi, to jāturpina turēt portfelī. Un otrādi – ja viss iet pretējā virzienā nekā bijām sagaidījuši, pat ja tas uzreiz neatspoguļojas akcijas cenā, bet jau ir manāms uzņēmuma darbības rādītājos, iespējams, ir īstais brīdis no konkrētās pozīcijas atbrīvoties. Reizēm arī neziņa un neizpratne par to, kas notiek uzņēmumā, var būt pietiekams iemesls, lai atbrīvotos no investīcijas.
    Vēl Kaspars iesaka atbrīvoties no pozīcijām, kurās redzam zaudējumus, kas radušies, jo uzņēmums neiet virzienā, kādu no tā sagaidījām. Nav pat tik svarīgi, cik lieli ir zaudējumi, svarīgāks ir fakts, ka uzņēmums ir uzņēmis ne to trajektoriju, ko sagaidījām.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība