• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    ASV tehnoloģiju akcijas – šķiet tik dārgas

    Investors Andris. Ilustratore: Agne Lund

    Iepriekšējā nedēļā investīcijām apsvēru Alibaba akcijas, taču nolēmu tik ļoti neriskēt un iet Alibaba akcijām ar līkumu. Nolēmu tālāk lūkoties pēc tehnoloģiju akcijām ASV. Taču arī tur viss nav vienkārši un nebūt tik pievilcīgi.

    Pirmās uzmeklēju un apskatīju lielākās un visplašāk pazīstamās tehnoloģiju kompānijas – Alphabet (Google), Amazon, Apple, Microsoft un Meta Platforms (Facebook).
    Avots: Yahoo Finance
    Skatoties uz to, kā šīm akcijām ir gājis šogad, jāsecina, ka visas, izņemot Amazon, ir uzrādījušas vērā ņemamus pieaugumus. Visvairāk cenā ir pieaugusi Google akcija – par 64.65%, pēc tam Microsoft par 43.83%, Apple par 27.93% un Facebook par 19.14%. Tikmēr Amazon akcijas cena šogad ir pieaugusi par nieka 2.6%.
    No vienas puses gribētos ieguldīt tajās akcijās, kurām ir gājis labi ar domu, ka tām arī turpinās iet labi. Tomēr no otras puses, varbūt ir vērts investēt tajā akcijā, kura ir pieaugusi vismazāk – Amazon?
    Šajā brīdī ir vērts apskatīties uz biežāk lietotajiem valuāciju raksturojošajiem rādītājiem:
    Kompānija
    P/E
    P/S
    Amazon663.77
    Facebook23.898.28
    Apple30.857.76
    Google27.647.98
    Microsoft36.5913.94
    Amazon
    Skatoties uz tabulu acīs iekrīt tas, ka P/S jeb cenas pret apgrozījuma rādītājs Amazon gadījumā izskatās ļoti zems, salīdzinot ar pārējiem. Te, protams, jāņem vērā biznesa nianses – Amazon lielu apgrozījuma daļu veido bizness ar nelielu peļņas maržu, kamēr konkurentiem viss bizness ir ar augstām peļņas maržām.
    Ja skatāmies uz P/E jeb cenas un peļņas attiecību, tad tieši Amazon izceļas ar augstāko rādītāju 66. Lai arī akcijas cena šī gada laikā nav būtiski mainījusies, tomēr P/E 66 man šķiet ļoti augsts un es neesmu pārliecināts, ka Amazon akcijas ilgtermiņa spēs šādu rādītāju attaisnot. Tātad Amazon es izslēdzu no tālākas izvērtēšanas investēšanai.
    Facebook
    Starp šī visām kompānijām tieši Facebook ir zemākais P/E jeb zemākās cenas un peļņas attiecība. Tajā pašā laikā šī gada pieaugumu par 19.14% nevar uzskatīt par vāju, tas pat ir labs.
    Jāpiebilst, ka Facebook akcijas cenas šobrīd ir aptuveni 13% zemāk nekā augstākajā līmenī šī gada septembrī.
    Facebook jau labu laiku vajā likstas par un ap tā lielo ietekmi uz cilvēku mentālo veselību, politiskajiem procesiem un pasauli kopumā. Neskaitāmi politiķi ir izteikuši vēlmi ierobežot Facebook, kā arī uzlikt tam papildus pienākumus vairāk rūpēties par tās sociālajos tīklos publicēto saturu.
    Tomēr tajā pašā laikā Facebook pieder ļoti liela daļa pasaules reklāmas tirgus un īsā un vidējā termiņā izskatās, ka, izņemot Google, nav citu būtisku konkurentu, kas varētu apdraudēt Facebook turpmāko izaugsmi.
    Lai arī P/E 23.89 viennozīmīgi nav zems līmenis, taču relatīvi tas ir pievilcīgs un tieši Facebook es paturēšu prātā kā vienu no kandidātiem nākamajām investīcijām.
    Apple
    Apple P/E šobrīd ir 30.85, kas šķiet ļoti augsts līmenis, ņemot vērā to, cik liels un varens Apple ir. Vai tiešām tas spēs turpināt augt līdzīgos tempos kā līdz šim un atpelnīt savu augsto novērtējumu? Es neesmu pārliecināts.
    Kā arī, iespējams, tas ir muļķīgs iemesls, tomēr mazliet no ieguldīšanas Apple mani attur tas, ka tā ir go-to investīcija gandrīz ikvienam investoram. Loģika parasti ir sekojoša – Apple jau viss būs kārtībā, cilvēki turpinās pirkt iPhonus, tērēs naudu iTunes un viss būs lieliski. Un man ir mazliet bail, ka šie paši investori varētu būt pirmie, kuri savas akcijas pārdos pie lielākas korekcijas.
    Ja paskatāmies uz P/E vēsturi, tad pašreizējais līmenis, ja neskaita gada sākuma vēl augstāku līmeni, ir augstākais kopš 2008.gada.
    Līdz ar to man šķiet, ka Apple akcijas ir dārgas un es neesmu gatavs tajās investēt.
    Google
    No šīm 5 akcijām Google ir otrs zemākais P/E 27.64. Tomēr Google akciju ir parādījusi arī visstraujāko pieaugumu šī gada laikā, pieaugot par 64.65%.
    Un Google gadījumā izskatās, ka pašreizējie P/E līmeņi ir pat salīdzinoši zemi ar iepriekšējo 8 gadu līmeņiem.
    Kā jau iepriekš pieminēju, tad Google un Facebook ir lielākie spēlētāji globālajā reklāmas tirgū un pagaidām nešķiet, ka kādi konkurenti to spētu ietekmēt.
    Arī Google es paturēšu prātā un veikšu padziļinātāku analīzi, lai izprastu, vai tas der manām investīcijām.
    Microsoft
    Visvairāk ar savu dārdzību pārsteidz tieši Microsoft akcijas. To P/E jeb cenas un peļņas attiecība ir 36.59, kas šķiet ļoti augsts līmenis vienai no lielākajām kompānijām pasaulē pēc tirgus kapitalizācijas.
    Es saprotu argumentus, ka Microsoft vienmēr ir bijis dārgs un, neskatoties uz šo dārdzību, tā akcijas tāpat ir spējušas augt. Tomēr jāatzīst, ka šajā brīdī baidos veikt ieguldījumus tik dārgā kompānijā ar tik lielu vērtību.
    Tirgus kopējā dārdzība
    Šīs 5 kompānijas arī ir ar vislielāko īpatsvaru S&P 500 indeksā – kopā 23.13%. Šo akciju sniegums būtiski ietekmē gan visa indeksa rezultātus, gan arī kopējo tirgu korekciju laikā šīs akcijas tiks būtiski pārdotas, jo investori, kuri leks ārā no ieguldījumiem indeksu fondos, protams, tā rezultātā pārdos arī šo kompāniju akcijas.
    Uz šo brīdi S&P 500 indeksa P/E jeb cenas un peļņas attiecība ir 24.96. Tie viennozīmīgi ir augsti līmeņi un liecina par tirgus kopējo dārdzību.
    Ņemot vērā pašreizējo dārdzības līmeni un paredzamo izaugsmi nākotnē, Research affiliates prognozē, ka 10 gadu vidējais ikgadējais ienesīgums ASV lielās kapitalizācijas akcijām jeb S&P 500 indeksam būs vien 1.6%.
    Ja minētās 5 akcijas aizņem gandrīz ceturtdaļu no visa indeksa, tad, manuprāt, ir diezgan liela varbūtība, ka arī šo akciju kopējais ienesīgums varētu nebūt mani iecerēti 10-12%, bet gan analītiķu paredzētie 1.6%.
    Kopsavilkums
    Šis gads ir bijis labs ieguldījumiem ASV tehnoloģiju kompānijās, kopumā nodrošinot augstu ienesīgumu. Tomēr pašreizējās valuācijas liek man būt bažīgam un piesardzīgam un izvēlēties septiņas reizes nomērīt, pārdomāt un tikai tad veikt investīcijas.
    Tā kā Facebook un Google akciju valuāciju raksturojošie rādītāji ir salīdzinoši zemākos līmeņos, tad papildus sīkāk izpētīšu tieši šīs kompānijas. Iespējams, kāda no tām vai pat abas varētu būt manas nākamās investīcijas.
    Laiks iet, bet man ir tikai 2 investīcijas
    Ja šķiet, ka es velku garumā ar savu investīciju veikšanu, tad šī vilkšana garumā nav apzināta. Lēnais mana portfeļa investīciju process ir saistīts ar to, ka nav nemaz tik viegli atrast šodienas apstākļos pievilcīgas investīcijas.
    Protams, pastāv risks, ka es varētu gaidīt arī pārāk ilgi un nokavēt pieaugumu, taču no otras puses nevēlos investēt dārgās akcijās un attapties korekcijā ar lieliem mīnusiem savā portfelī.
    Tā kā man ir garš investīciju horizonts jeb es ieguldu uz nākamajām desmitgadēm, tad dažas nedēļas un pat mēneši šurpu vai turpu nav pārāk būtiski. Daudz būtiskāk ir rūpīgi analizēt un atlasīt atbilstošas investīciju iespējas, kas man ilgtermiņā ļaus nopelnīt solīdu ienesīgumu.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība