• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Lēnīgums un piesardzīgums ir atmaksājies

    Kāds brīdis jau ir pagājis kopš mana pēdējā atskata uz savu portfeli. Nav tā, ka es speciāli būtu klusējis. Taču tajā pašā laikā es neesmu veicis jaunus darījumus, esmu “sēdējis” savās pozīcijās kā jau kārtīgs ilgtermiņa investors un tirgu svārstīgumu turpinājis vērot, mēģinot saglabāt vēsu prātu.

    Uz 2. jūnija vakaru mana portfeļa vērtība ir 24 899 eiro. Mans portfelis kopš manu investīciju gaitu uzsākšanas ir nokrities par 0.4%. Ir pagājis jau mazliet vairāk nekās pusgads, un šāds rezultāts diezgan pamatīgi atpaliek no manis uzstādītā mērķa ik gadu censties nopelnīt 12%, kas nozīmētu, ka pusgadā ienesīgumam būtu bijis jābūt 6%.
    Protams, realitātē šie ienesīgumi nestrādā tā, kā tas ir iekļauts plānos. Kādu periodu ir augstāks ienesīgums, citā var būt zaudējumi un vēl citos var būt minimāla kustība vai pat nekas nenotikt. Attiecīgi šo nelielo vērtības kritumu ar īpašu sāpi neuztveru – apzinos ka tā ir daļa no procesa.
    Foto: Avots: Koyfin
    Salīdzinot ar akciju indeksu rezultātiem, mana portfeļa sniegums izskatās pat lieliski. Kopš 13. novembra, kad aizsāku sava portfeļa ieguldīšanu, Nasdaq Composite indeksa vērtība ir nokritusies par 22.31%, S&P 500 indekss ir pazaudējis 10.81% no savas vērtības un Dow Jones Industrials indekss ir krities par 7.87%.
    Diži labāk nav veicies par Eiropas akciju indeksiem. Vācijas DAX indekss ir nokrities par 10.3% un Amsterdamas biržas indekss ir nokrities par 14.55%.
    Uz šo krituma fona mazliet pat gribās lepoties ar savu sniegumu. Protams, pamatīga peļņa būtu vēl labāks iznākums, taču arī mazs zaudējums nav slikti.
    Protams, laikā, kad skaidri redzam augstu inflācijas līmeni, gribas lekt, skriet, pirkt un grābt kaut ko, lai tikai potenciāli pasargātu savus līdzekļus no inflācijas, taču tas var izrādīties sarežģīts uzdevums.
    Par inflāciju un tās tuvošanos biju pārliecināts jau iepriekš. Domājot par vietām, kur potenciāli izvietot savus līdzekļus, biju izskatījis ar tehnoloģiju akcijas. Uz tehnoloģijām orientētais Nasdaq Composite indekss ir zaudējis gandrīz ceturto daļu no vērtības. Tas būtu vēl sliktāks iznākums – ne vien nepasargāties no inflācijas, bet zaudēt daļu sava kapitāla.
    Arī šobrīd nevarētu teikt, ka esmu drošs par “drošu kuģošanu” nākamajos dažos mēnešos. Šķiet, ka vēl ir gaidāmi grūti laiki ne tikai ekonomikā, kur šokējošus datus vēl tikai piedzīvosim, bet arī finanšu tirgos sagaidu lielas svārstības.
    Tikmēr turpināšu būt īpaši piesardzīgs un nesteigties ar pārdrošām darbībām. No otras puses arī nebremzēšu, ja saskatīšu īpaši pievilcīgas iespējas.
    Portfeļa pozīciju sniegums
    Ja manā portfelī nebūtu enerģijas akciju ETF, kurš kopš iegādes ir pieaudzis par vairāk nekā 40%, arī mans portfelis neizskatītos diez ko spīdoši. Šis ir labs atgādinājums tam, cik lielu nozīmīgumu var spēlēt aktīvā ieguldīšana.
    Lai arī tas jau ir pieaudzis par 40%, manuprāt, kāpumam vēl ir gana liels potenciāls pat viena vai vairāku gadu garumā.
    Lielāko kritumu portfelī vairāk nekā 22% apmērā uzrāda Šiauļiu bankas. Cenas kritums pārsniedz 400 eiro. Šeit gan jāpiemin, ka esmu saņēmis arī dividendes no Šiauļiu bankas par kopējo summu 94.21 eiro, kas attiecīgi manu zaudējuma apmēru samazina par gandrīz ceturtdaļu.
    Tāpat arī saņēmu dividendes no Tallinna Kaubamaja. Ņemot vērā saņemtās dividendes, mans zaudējums šajā pozīcijā ir tuvāk mīnus 6% nekā mīnus 12%.
    Labi performē mans ieguldījums Estateguru. Kopā tur ieguldīju 2500 eiro, kas šobrīd ir izvietoti 50 dažādos aizdevumos 50 eiro katrā no tiem. Daži no aizdevumiem jau ir atmaksāti, to vietā ir notikusi ieguldīšana jaunos. Uz šo brīdi starp 50 aizdevumiem nav neviena ar kavējumiem. Mana ieguldījuma vērtība ir pieaugusi līdz 2 517 eiro.
    Zaudēt pēc iespējas mazāk!
    Kopumā varu teikt, ka ar sava portfeļa sniegumu esmu apmierināts. Man vēl ir aptuveni 30% neieguldīti līdzekļi, kurus lūkošos izvietot pievilcīgās iespējās. Tas varētu notikt agrāk vai vēlāk, taču lielas steigas man nav. Jo viena no pamata lietām, ko turu prātā, ir – zaudēt pēc iespējas mazāk!
    Šobrīd ir grūti laiki finanšu tirgos – augsta inflācija, pieaugošas procentus likmes – tie ir laiki, kuros ļoti maz aktīvi un aktīvu klases spēj sniegt pozitīvu ienesīgumu ne tikai reālā izteiksmē jeb pēc inflācijas, bet arī nominālā izteiksmē. Kā redzam, indeksi ir zaudējuši 10 un vairāk procentus no savām vērtībām manas investēšanas laikā, taču no to augstienēm kritieni ir vēl dramatiskāki.
    Labāk būt lēnīgam un piesardzīgam nekā pēc tam stresā dzīties pakaļ lielam ienesīgumam, lai censtos atgūt zaudēto.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība