• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ieročus sapirkos par augstu cenu

    Ieroču biznesa akcijas vismaz pēdējā laikā ir par savu spīdošo izaugsmi vēl saulaināko gadu upuris

    Šā gada aprīļa vidū nolēmu iegādāties divu Eiropas ieroču ražotāju akcijas. Tad nu var palūkoties uz to, kā maniem šiem ieguldījumiem ir klājies un kādas ziņas nākušas no šīm kompānijām.
    Viens mans pirkums bija Zviedrijas ieroču ražotāja Saab akcijas. To vērtība kopš mana ieguldījuma pieaugusi par salīdzinoši piesardzīgiem 3.3%. Piesardzīgiem tādēļ, ka kopš gada sākuma Saab akcijas vērtība ir palēkusies par 66.2%.
    Otrs mans ieguldījums bija Vācijas militārās tehnikas un munīcijas ražotāja Rheinmetall akcijās. Šīs manas pozīcijas vērtība kopš mana ieguldījuma ir samazinājusies par 7%. Kopš gada sākuma Rheinmetall akcijas cena līdz šai ceturtdienai bija palēkusies par 78%. Lūk, kā vajag trāpīt augstākajā punktā!
    Saab ziņas
    Redzu, ka ziņas no šiem uzņēmumiem gan pamatā turpina nākt labas. Saab ziņoja, tā pirmā ceturkšņa ieņēmumi gada skatījumā auguši par teju 24%. Uzņēmuma EBIT peļņa palēkusies par 28%, un uzņēmuma tīrā peļņa augusi par 5.2%. Saab ieņēmumi analītiķu gaidas pārspēja par 12%, lai arī tīrā peļņa no gaidām atpalika par gandrīz 6%.
    Saab vadība arī paaugstināja visa gada ieņēmumu izaugsmes prognozi līdz 15-20% (no 12-16% ), kam palīdzēšot Zviedrijas pievienošanās NATO. Pirms NATO Saab esot bijis grūtāk piekļūt alianses attiecīgajiem aizsardzības nozares iepirkumiem.
    “ Mums tirgū klājas ļoti labi. Mums ir spēcīga pasūtījumu izaugsme – ir daudz vidēju un mazu pasūtījumu, kas pieaug un ir lielisks pamats uzņēmumam,” aģentūrai Reuters norādīja Saab vadītājs Mikaels Johansons.
    Pieejamā informācija arī liecina, ka Saab neizpildīto pasūtījumu apjoms palielinājies no 133 miljardiem Zviedrijas kronām līdz 158 miljardiem kronām (kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā šādu Saab pasūtījumu apjoms palēcies uz pusi). Lai tiktu ar to galā, sekojis lēmums paplašināt ražošanu. Proti, 2023. gadā darbā pieņemti gandrīz 2500 darbinieki un palielināti kapitālieguldījumi par vairāk nekā 50%. Šogad tas tiek turpināts, kur darbinieku skaits pirmajā ceturksnī audzēts vēl par 750.
    Tad nu arī es sagaidu, ka kādā brīdī viss tas dos krietnus augļus uzņēmuma peļņas ziņā. Šajā pašā laikā ir pilnībā skaidrs, ka tāds es neesmu viens pats. Ir skaidri redzams, ka investoriem vismaz pašlaik ir grūti attaisnot šādu akciju cenu dzīšanu vēl augstāk pie jau visai ievērojamiem to novērtējumiem.
    Lasu, ka UBS Group vērtspapīru analītiķi vasaras sākumā nāca klajā ar ziņojumu, ka Saab labās perspektīvas šī uzņēmuma akcijā jau ir ietvertas. Ja Saab nespēs piepildīt visai lielās gaidas, nav izslēgts, ka investoru reakcija būs nežēlīga. Iespējams, tas būtu labs brīdis, kad investoriem būtu šīs akcijas pat jāpērk.
    Saab analītiķu nākamo 12 mēnešu sagaidītās peļņas P/E rādītājs atrodas pie 33.2 un Rheinmetall – pie 22.9, liecina Finance.Yahoo apkopotie. Dažkārt gan kontā gluži nav jāsāk skaitīt vēl nenopelnītais. Saab iepriekšējo 12 mēnešu P/E rādītājs atrodas pie 40, kur Rheinmetall tas, atrodoties pie 39.8, ir ļoti līdzīgs.
    Ne viss gan ir lieliski. Nupat izksanēja ziņas, ka Zviedrija iepauzē ar savu plānu uz Ukrainu sūtīt Saab Gripen kaujas lidmašīnas. Investori jau bija sacerējušies, ka tas gandrīz garantēti nozīmēs, ka šīs dārgās lidmašīnas Zviedrijai būs jāaizvieto, kas tad droši vien novestu pie lielākiem Saab ieņēmumiem un sekojošās peļņas.
    Jā, Saab, protams, ir redzami jauni pasūtījumi, lai gan tirgus dalībnieki tagad gaida ko vēl vairāk. Saab (un arī Rheinmetall) negatīvi var ietekmēt, piemēram, lielāks izmaksu pieaugums.
    Te, protams, neviļus man ir žēl, ka šāda veida akcijās neieguldīju jau krietni agrāk (par to un šādiem ETF biju domājis jau pirms tam). Pagaidām gan nedomāju par savas šīs pozīcijas likvidēšanu. Uzskatu, ka tas ir joprojām labs ilgtermiņa ieguldījums.
    Rheinmetall stāsts
    Jau minēju, ka sliktāk ir klājies manām Rheinmetall akcijām.
    Uzņēmums pagājušajā mēnesī atklāja, ka tā operacionālā peļņa (tam šobrīd šajā nozarē tiek pievērsta lielāka uzmanība) šā gada pirmajā ceturksnī gada skatījumā augusi par 60% līdz 134 miljoniem eiro. It kā galīgi nav slikti, ja vien tirgus dalībnieki nebūtu gaidījuši vēl krietnāku kāpumu par šo. Uzņēmuma apgrozījums gada laika palielinājies par 16.2%. Arī šajā ziņā tika gaidīts labāks sniegums. Šo varētu rezumēt aptuveni tā – uzņēmumam iet lieliski (un tā tas, visticamāk, būs arī pārskatāmā nākotnē), kur tā spēja nopelnīt aug, lai gan šī biznesa akcijas vismaz pēdējā laikā ir pat par visu šo izaugsmi vēl saulaināko gaidu upuris!
    Rheinmetall akcijas cena kopš Krievijas sāktā pilna mēroga kara Ukrainā ir vairāk nekā četrkāršojusies. Šis tad droši vien ir tas moments, kad tirgus izdomājis pēc šī akciju sprinta ievilkt elpu.
    Rheinmetall neizpildīto pasūtījumu apjoms gada laikā naudas izteiksmē audzis par 43% līdz 40.2 miljardiem eiro. Tas uzņēmumam darbu sola vēl ilgi. Uzņēmums sagaida, ka šajā fiskālajā gadā kopā tā ieņēmumi varētu sasniegt 10 miljardus eiro. Tas būtu par gandrīz 40% vairāk nekā 2023. gadā. Ieroču kompāniju ieņēmumiem parasti ir visai izteikts sezonāls raksturs, jo valdības, kas ir to lielākie klienti, savus norēķinus mēdz veikt gada beigu daļā.
    Pati Rheinmetall vadība par uzņēmuma perspektīvām ir ļoti optimistiska. Tā paredz būt atbildīga par krietnu kumosu no Eiropas valdību jaunajiem aizsardzības tēriņiem. Rheinmetall šefs Armīns Papergers plāno iegūt pasūtījumus līdz pat trešdaļai no, piemēram, 100 miljardu eiro vērtā īpašā aizsardzības fonda, ko ieviesusi Vācija. Tāpat Eiropas Savienība cenšas palielināt artilērijas munīcijas ražošanas jaudu līdz 2 miljoniem šāviņiem gadā (līdz 2025. gada beigām). Te nav daudz citu variantu, kā sadarboties tieši ar Rheinmetall. Var lēst, ka Rheinmetall šāda munīcija (un ne tikai šāda vien) būs jāspēj ražot ar pilnu savu jau esošo un arvien kāpināto jaudu vēl vairākus gadus.
    Viņš arī deva mājienus, ka Rheinmetall esot atvērts uzņēmumu pārņemšanas darījumiem (arī ASV). Kopumā – uzņēmumam būšot stabils pasūtījumu apjoms vismaz nākamos 10 gadus, kur Eiropai būšot nepieciešamība atjaunot savus jebkādu ieroču krājumus. “Eiropa nav gatava konfliktam,” teicis Rheinmetall vadītājs piebilstot, ka Eiropai ar investīcijām šajā ziņā beidzot liekot “pieaugt” arī Vašingtonas nostāja, lai kurš arī būtu jaunais ASV prezidents.
    Jaunumu lentē redzams, ka teju katru nedēļu parādās ziņas par kādu Rheinmetall jaunu palielu līgumu vai šāda līguma baumām. Rheinmetall nupat – 12. jūnijā – uzvarēja Vācijas Aizsardzības ministrijas konkursā par militāro smago auto piegādi teju miljarda eiro apmērā. Tāpat tajā paša 12. jūnijā Čehija savam stratēģisko bruņojuma projektu sarakstam pievienoja līdz pat 77 moderno kaujas tanku Leopard 2A8 iegādi no Vācijas šī ražotāja. Savukārt 4. jūnijā bija ziņas, ka Vācijas Aizsardzības ministrija plāno tērēt papildu 880 miljonus eiro, lai Rheinmetall spētu saražot vēl vismaz papildu 200 tūkst. 155 milimetru artilērijas lādiņus. Rheinmetall arī ziņoja, ka būvēs munīcijas rūpnīcu Lietuvā. Neskatoties uz to, ka Rheinmetall akcija kļūst lētāka. Tas liecina, ka šāda ziņu sērija, kā minimums, ir gaidīta.
    Kopumā par šiem uzņēmumiem joprojām esmu optimistisks. Iespējams, šādas akcijas būtu jāpērk, ja to cena saplaks. Nupat, piemēram, Goldman Sachs Rheinmetall akcijas mērķa cenu, nosakot “Pirkt” reitingu, paaugstinājusi no 606 eiro līdz 635 eiro. Rheinmetall akciju šo ceturtdien biržā varēja iegādāties par 512 eiro.

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība