• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Galvenās nozares, kas plaukst krīžu un karu laikā

    Ir atsevišķas tautsaimniecības nozares, kuras neskar krīzes un kara negatīvā ietekme, tieši pretēji, grūtos laikos tās uzņem apgriezienus. Apskatīsimies, kur šobrīd ir jēga investēt, lai saglabātu un palielinātu savus aktīvus.

    Zelta ieguves uzņēmumi

    Uz vēsturisko inflācijas maksimumu fona ASV (7,5% 2022. gada janvārī) un plašākā pasaulē pieaug globālā politiskā spriedze, kā arī ASV Federālo rezervju sistēmas maigā uzvedība, visi šie faktori dod mums iespēju runāt par zelta cenas nostiprināšanos un pieaugumu, un pateicoties tam arī par zelta ieguvju uzņēmumu vērtības celšanos, ko visu var izmantot kā jūsu ieguldījumu aizsargājošo daļu. Tuvākajā nākotnē to vērtība pieaugs.
    Kinross Gold (#KGC) ir viens no pasaulē lielākajiem zelta ražotājiem Kanādā. Pēc finanšu rādītāja (EV / EBITDA 5,5) uzņēmuma vērtība ir nenovērtēta. Pašreizējo cenu līmeni var uzskatīt par pieņemamu ienākšanai, jo izaugsmes potenciāls pirms 2022. gada vasaras ir 35-40% no pašreizējā līmeņa.
    Barrick Gold (#GOLD) ir pasaulē otrs lielākais zelta ražotājs. Raktuves pieder un darbojas Amerikā, Kanādā, Austrālijā un Dienvidamerikā. Piedevām iegādājoties Randgold Resources, kam ir raktuves Mali, uzņēmums paplašina savu ražošanu. Uzņēmuma akciju cena pietuvojās iepriekšējā gada augstākajam līmenim, proti, 26 USD, un izaugsmes potenciāls līdz 2022. gada vasarai tiek lēsts vēl 25 līdz 30%.
    Newmont Mining Corporation (#NEM) ir pasaulē vadošais zelta ražotājs. Viņiem ir raktuves Amerikā (Nevadā) un Dienvidamerikā. Uzņēmums 2019. gadā iegādājās Gold Corporation, un sadarbībā ar Barrick Gold tika izveidots kopīgs ieguves uzņēmums Nevada Gold Mines, apvienojot Nevadas raktuves. Uzņēmuma akcijas pārsniegušas savu visu laiku rekordu 77,6 USD un turpina augt.

    Alumīnija ražotāji

    Pašreizējā globālā situācija ir izraisījusi alumīnija deficītu, un minimālie krājumi ir par 25% mazāki nekā 2021. gadā un turpina samazināties. Goldman Sachs lēš, ka sākot no 2021. gada rudens ir slēgtas 820 000 tonnu alumīnija ražošanas jaudas, kas veido 1,2% no pasaules alumīnija ražošanas apjoma.
    Krievija piegādā aptuveni 30% pasaules alumīnija (ārpus Ķīnas), un militārā konflikta ar Ukrainu dēļ ir zaudējusi piekļuvi Nikolajevas alumīnija pārstrādes rūpnīcai Ukrainā. Līdz ar to ražošana samazināsies par vienu miljonu tonnu. Ņemot vērā visu iepriekš minēto, ražotāja cena pieaugs ne tikai alumīnijam, bet arī pallādijam un niķelim. Tas piedāvā interesantas iespējas akciju tirgū.
    CHALCO (#SHA) ir valstij piederošs alumīnija ražotājs Ķīnā. Uzņēmums aktīvi darbojas alumīnija oksīda (7% no ieņēmumiem) un alumīnija lietņu ražošanā (22% no ieņēmumiem), tirdzniecībā (67,4% no ieņēmumiem) un enerģētikā (ogļu ieguve un elektroenerģijas ražošana 3,6% no ieņēmumiem). Uzņēmums vēl negūst ievērojamus ieņēmumus, taču ieliek nopietnus pamatus stabilai attīstībai un izaugsmei. 2021. gada ceturtais ceturksnis uzrādījis pozitīvu tendenci finanšu rezultātos.
    Alcoa Inc. (#AA) ir ASV metāla uzņēmums. Viņa peļņa pirms procentu maksājumiem un nodokļiem ir 2,08 miljardi USD (pieaugums par 460%), tīrā peļņa ir 429 miljoni USD (pieaugums par 352%) un pozitīvais temps turpinās. Uzņēmuma akciju cena virzās uz 100 USD, un, ja nu tā uz īsu brīdi samazinās, varat mēģināt iegādāties akcijas un turēt tās līdz gada beigām.

    Enerģētikas uzņēmumi

    Interesanti ir vērot, kas notiek ar enerģētikas uzņēmumiem kā vienu no veidiem sava kapitāla palielināšanai. Eiropa importē aptuveni 400 miljardus kubikmetru gāzes gadā, no kuriem 150 līdz 200 miljardi nāk no Krievijas. Vai šo milzīgo daudzumu ir iespējams ātri aizstāt, piemēram, ar LNG (Liquefied Natural Gas jeb sašķidrinātā dabas gāze) gāzi no Amerikas?
    SDG gāzi var piegādāt tikai ar tankkuģiem uz īpaši norādītiem termināļiem. Spānijai ir jaudas 70 miljardiem kubikmetru gadā, un Vācija joprojām plāno būvēt termināļus, jo viņiem tas nemaz nebija vajadzīgs, pateicoties Nord Stream cauruļvadiem. Šeit ir svarīgi arī saprast, ka 100 miljardus kubikmetru SDG gāzes nevar iegūt tik vienkārši, jo tā šobrīd vienkārši nav pieejama. Viss iepriekš minētais kopā sniedz iespēju akciju tirgū iegādāties gan gāzes, gan naftas un degvielas ražošanas uzņēmumus, kā arī loģistikas uzņēmumus.
    Total Energies (#TTE) ir Francijas degvielas un gāzes uzņēmums, kas darbojas visā pasaulē. Tā darbība aptver visu naftas un gāzes produktu ražošanas ķēdi no ieguves līdz galaproduktiem, kā arī atjaunojamo enerģiju, ķīmiskās un pārstrādes rūpniecību un pakalpojumus.
    2021. gadā uzņēmuma naudas plūsma no pamatdarbības bija 30,4 miljardi USD (par 23% vairāk nekā 2019. gadā un 2 reizes lielāka nekā 2020. gadā), un brīvā naudas plūsma bija 15 miljardi USD. Gada dividenžu ienesīgums bija -5.2%.
    2022. gada pirmajā pusē vadība plāno atpirkt akcijas 2 miljardu dolāru apmērā un palielināt dividendes par 5%. Ja naftas barela cena visu gadu saglabāsies virs 100 USD, uzņēmums gadu varētu noslēgt ar papildu 10 miljardu dolāru naudas plūsmu. Uzņēmuma neto parādu slogs (NetDebt / EBITDA) ir samazinājies no 2,81 2020. gadā līdz 1,03 2021. gadā. Pat neņemot vērā naftas cenu virs 100 USD par barelu, uzņēmuma izaugsmes izredzes ir ļoti labas, lai atgrieztos 2018. gada cenu līmenī.
    Clearway Energy Group (#CWEN) ir ASV enerģētikas uzņēmums, kas ražo enerģiju gan no tradicionālajiem, gan atjaunojamajiem resursiem. Viņa akciju cena ir 35 USD, kapitalizācija 6,9 miljardi USD un dividenžu ienesīgums 4%. Pats uzņēmums nesen veiksmīgi izkļuvis no bankrota procesa un sācis aktīvi palielināt līdzdalību atjaunojamās enerģijas, dabasgāzes un siltuma enerģijas jomā. Vienlaikus panākta vienošanās pārdot savus siltumenerģijas aktīvus investīciju kompānijai KKR & Co par 1,3 miljardiem USD, kam savukārt vajadzētu palielināt investīcijas citās enerģijas klasēs, kā arī palielināt dividendes. Tā aizņēmumu atmaksa sāksies 2028. gadā. Uzņēmuma akcijām ir labs potenciāls līdz gada vidum pacelties par 25-30% no pašreizējā līmeņa.
    The Williams Companies (#WMB) ir ASV gāzes uzņēmums, kas ražo un transportē gāzi, kā arī naftu un elektroenerģiju. 2020. gada maijā ASV federālā valdība uzņēmumam izsniedza zemu izmaksu aizdevumu 1 miljarda dolāru apmērā, un līdz 2021. gada beigām parādu slogs bija samazinājies no 3,6% līdz 2,6% no ieņēmumiem. Uzņēmums līdz 2031. gadam plāno 30 jaunus projektus ar kopējo vērtību 11 miljardu USD apmērā.
    Paša uzņēmuma analītiķi sagaida dabasgāzes un elektroenerģijas patēriņa pieaugumu vismaz par 30%. Vienlaikus uzņēmums pats plāno samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, izmantojot saules enerģiju un labāk optimizējot ražošanu. Parādu slogs neliedz uzņēmumam izmaksāt 5% dividendes, un uzņēmums šobrīd ir nenovērtēts.

    Mēslošanas līdzekļu ražotāji

    Uz globālās krīzes fona var pieaugt pārtikas rūpniecība un ar to saistītā mēslošanas līdzekļu ražošana. Šobrīd Krievija ir kļuvusi par pasaulē lielāko kviešu eksportētāju, bet Ukraina ir piektā lielākā. Pieņemot, ka abi pārstāj eksportēt (pirmais sankciju dēļ, bet otrais teritorijā iebrukušo ārvalstu karaspēka dēļ), veidojas globāla pārtikas problēma.
    Kopš gada sākuma kviešu cena ir pieaugusi par 90%, un mēslošanas līdzekļu ražotāji visu gadu paaugstina cenas, kas palīdz tiem nopelnīt vairāk. Pieaug arī dabasgāzes cena, kurai ir liela nozīme mēslošanas līdzekļu ražošanā. Sankcijas tiek piemērotas vienam no pasaulē lielākajiem kālija hlorīda ražotājiem Belaruskaliy, kā arī Baltkrievijai un Krievijai, kas savukārt rada lielu pieprasījumu pēc mēslošanas līdzekļiem, jo neviens nevar iztikt bez pārtikas.
    Mosaic Company (#MOS) ir viens no interesantākajiem kālija hlorīda un fosfāta mēslošanas līdzekļu ražotājiem ASV. Līdz 2021. gada beigām uzņēmumam bija izcili rezultāti – peļņa pirms procentu maksājumiem un nodokļiem bija 2,67 miljardi USD (par 432%) un tīrā peļņa bija 1,63 miljardi USD (par 144 %). Tajā pašā laikā uzņēmumam ir zems parādu līmenis un zemi dividenžu maksājumi, kas ļauj investēt nepārtrauktā attīstībā. Pašlaik ir labi pievienot akcijas savam portfelim, jo tagad tās ir nokritušas no sava augstākā punkta.
    Dārgā gāze ir palielinājusi mēslošanas līdzekļu (un to ražotāju) cenas, jo gāzi daudz izmanto mēslošanas līdzekļu ražošanas ķīmiskajā procesā. Pēc tirgus loģikas tam vajadzētu nozīmēt lauksaimniecības uzņēmumu produkcijas cenas pieaugumu.
    Līdz ar to tuvākajā nākotnē paredzams, ka lielus lauksaimniecības uzņēmumus iegādāsies ķīmiskās rūpniecības flagmaņi, piemēram, Vācijas starptautiskais ķīmijas un farmācijas uzņēmums Bayer (#BAYN), kura tīrā peļņa pagājušā gada ceturtajā ceturksnī bija 85 miljoni eiro (103% pieaugums salīdzinājumā ar trešo ceturksni); Pasaulē lielākais ķīmisko vielu konglomerāts BASF (#BAS) pagājušā gada peļņu pirms procentu maksājumiem un nodokļiem palielinājis par 32%, tīro peļņu par 621% un dividenžu ienesīgumu par 6,2% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu; ASV uzņēmums DuPont (#DDD) ir pasaulē vecākā ķīmijas kompānija, peļņa bija USD 2,7 miljardi (pieaugums par 47%) un tīrā peļņa bija USD 6,47 miljardi (pieaugums par 319%), kas ir augstākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā.
    Notiek globāla ietekmes sfēru pārdale, un tas ietekmē visu biznesu. Šādos apstākļos viss ir pamatīgi jāanalizē. Jo īpaši izejvielu rallijs izraisīs inflācijas nepārtrauktu pieaugumu, kas būs negatīva Rietumu akciju tirgum. Izejvielu pieauguma rezultātā palielināsies arī gatavās produkcijas cenas, kas galu galā gulsies uz patērētāju pleciem.

    Kas ir Freedom24?

    Mobilā tirdzniecības platforma vērtspapīriem, akcijām, fondiem u.c. gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Krievijā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam ir uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība