• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kosmiski ienākumi no kosmosa tūrisma: kur ieguldīt?

    Tas, kas agrāk izskatījās pēc zinātniskās fantastikas un bija tikai futurologu pareģojums, tagad piepildās – kosmosā vairs nelido tikai astronauti. Šodienas tēma ir, kā ar to pelnīt naudu akciju tirgū kā investoriem.

    Miljardieris un Virgin Galactic dibinātājs Ričards Brensons 11. jūlijā veiksmīgi sasniedza atklātā kosmosa pierobežu. Viņa lidojums ilga aptuveni stundu, kura laikā viņš vairākas minūtes jutās bezsvara stāvoklī. Virgin Galactic raķešu lidmašīna Unity sasniedza 90 kilometru augstumu.
    Jaunus augstumus sasniegušas arī uzņēmuma akcijas. Pēc testa lidojuma maijā Freedom Finance eksperti ieteica investoriem iegādāties SPCE akcijas par vidējo cenu 26 USD. Tie, kas klausījās analītiķu teiktajā, pēc Brensona veiksmīgās atgriešanās uz zemes varēja pārdot savas akcijas par 51 USD, tas nozīmē, ka pēc pāris mēnešu turēšanas tika iegūta kosmiska 96% peļņa.
    20. jūlijā Džefs Bezoss, planētas bagātākais cilvēks, veiksmīgi izlidoja kosmosā ar New Shepard lidmašīnu, ko ražoja viņa paša kompānija Blue Origin. Bezoss uzlidoja augstāk par Brensonu, un New Shepard sasniedza 107 kilometru augstumu.
    SpaceX dibinātājs Īlons Masks ir viens no miljardieriem, privāto kosmosa ceļojumu entuziastiem. Pagājušajā gadā viņa kompānijas kosmosa kuģis Dragon ar Falcon 9 nesējraķeti sāka astronautu pārvadāšanu uz Starptautisko kosmosa staciju jeb SKS. Pats Masks vēl nav lidojis kosmosā, taču ir rezervējis biļeti Virgin Galactic lidojumam.

    Speciālistu prognozes vieš cerības

    Šveices lielākā finanšu institūcija UBS lēš, ka pašreizējais kosmosa tūrisma tirgus potenciāls ir 4 miljardi USD, lai gan 2019. gadā to pašu tirgu novērtēja par 3 miljardiem USD. Northern Sky Research (NSR) ziņojumā par kosmosa tūrismu un ceļojumu tirgiem teikts, ka līdz 2031. gadam kosmosā lidos aptuveni 57 000 pasažieru. Ieņēmumi no kosmosa tūrisma un orbitālajiem ceļojumiem veidos lielāko daļu no nozares kopējiem ieņēmumiem, kas tiek lēsti USD 20,3 miljardu apmērā.
    UBS cer, ka nākamajā gadā tiks organizēti vairāki nozīmīgi kosmosa tūrisma braucieni. Potenciālo klientu netrūks, jau šobrīd rindā gaida 700 cilvēku, kuri par ceļojuma biļeti samaksājuši pilnu cenu jeb 250 000 USD, ieskaitot Leonardo Di Kaprio un Džastinu Bīberu. Saskaņā ar Virgin aplēsēm, līdz lidojumu atsākšanai ir gaidāmi vairāk nekā 1000 priekšapmaksas klientu. Ja lidojumu grafiks nemainīsies, Virgini VSS Unity varēs aizvest kosmosā 4 pasažierus mēnesī un VSS Imagine 6 pasažierus divas reizes mēnesī, kopā 192 kosmosa tūristus gadā.
    Pēc Īlona Maska teiktā, augstās inflācijas dēļ Starlink interneta pakalpojums un Falcon raķešu lidojumi kļūs dārgāki. Falcon 9 un Falcon Heavy palaišana kosmosā ir sadārdzinājusies par aptuveni 8 procentiem, izmaksājot 67 miljonus un 97 miljonus ASV dolāru iepriekšējo 62 miljonu un 90 miljonu vietā.
    Tomēr Bezosa, Maska un Brensona kosmosa uzņēmumu ieņēmumi pieaug kosmiskā ātrumā, jo šī nozare kļūst populārāka. Pateicoties tam, investori var arī labi nopelnīt akciju tirgos. Šobrīd lielākā un acīmredzamākā kosmosa nozares priekšrocība ir tā, ka tā joprojām ir sākotnējā attīstības fāzē. Tas savukārt, izmantojot pareizu un gudru akciju stratēģiju, investoriem var dot milzīgu peļņu.

    Kā pelnīt naudu no kosmosa tūrisma attīstības aktivitātēm?

    Ir vismaz 3 nišas, kurās ieguldīt
    1. Tirdzniecības daļa: Ikviens var iegādāties Virgin Galactic akcijas. Uzņēmums ir kotēts ASV fondu biržā (NYSE), lai piekļūtu tā akcijām, jums tikai jāatver Freedom Finance brokeru konts. Nedaudz sarežģītāks un arī dārgāks variants ir pirkt Blue Origin vai SpaceX akcijas vai nu privāti, vai arī gaidīt šo uzņēmumu IPO jeb akciju sākotnējo publisko piedāvājumu. Ir iespējams iegādāties arī ETF (piemēram, #ARKX), biržas fondu, kurā ietilpst vairāki nozares uzņēmumi.
    2. Viesnīcu sektors: Viesnīcas, aviokompānijas un tūroperatori par konkrētiem kosmosa tūrisma plāniem vēl nav paziņojuši, taču tas laiks nav tālu. Ritz-Carlton, Marriot International un Delta Air Lines ir daži no retajiem, kas vēlas izmantot šīs kosmosa priekšrocības. Boeing, visticamāk, nogādās komerciālo lidojumu apkalpes uz SKS, un kosmosa ražotājs Rocket Lab tiek publiski tirgots. Tas viss pievērš investoru uzmanību kosmosa jautājumiem.
    2021. gada martā Rocket Lab (#RKLB) atklāja divpakāpju nesējraķeti Neutron, kas spēj aizvest kosmiskajā orbītā aptuveni 8 tonnas. Pēc uzņēmuma domām, tā spēs konkurēt ar SpaceX Falcon 9 nesējraķeti.
    3. Kosmosa nekustamais īpašums: Orbital Assembly paziņoja par plāniem sākt pasaulē pirmās kosmosa viesnīcas celtniecību 2025. gadā. Orion Span nāca klajā ar līdzīgu paziņojumu 2018. gada aprīlī Space 2.0 konferencē Sanhosē, Kalifornijā. Viņu Aurora stacijai vajadzētu būt pirmajai viesnīcai Zemes orbītā. Gateway Foundation (GATEX) plāno uzbūvēt dažādus moduļus kosmosa viesnīcām, piemēram, sporta zāli, restorānu, bāru u.c. un iznomāt tos nākamajām viesnīcām.

    Labākie uzņēmumi, kuros investēt

    Virgin Galactic ir pirmā kosmosa kompānija, kas nonākusi biržā. Tas notika 2019. gada oktobrī, apvienojot SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Tas ir trīs pakāpju izaugsmes uzņēmums. Pirmajā posmā tiks gūti ieņēmumi no privāto lidojumu biļešu pārdošanas, mikrogravitācijas pētījumiem, kosmosa infrastruktūras un pakalpojumiem.
    Otrajā posmā Virgin Galactic plāno piedāvāt tālsatiksmes lidojumus (super un hiperskaņas) un piekļuvi gandrīz 900 miljardu dolāru vērtajam aviācijas tirgum. Trešajā posmā uzņēmums ilgtermiņā vēlas sākt piedāvāt klientiem nekustamos īpašumus kosmosā līdz ar dažādiem resursiem un energopakalpojumiem.
    Uzņēmumu Blue Origin 2000. gadā dibināja Džefs Bezoss. Viņš finansēja uzņēmumu, katru gadu pārdodot daļu Amazon (NASDAQ: AMZN) akcijas 1 miljardu USD vērtībā. Kopš 2015. gada Blue Origin ir veicis 15 testa lidojumus, un tie visi bijuši veiksmīgi, izņemot pirmo, kurā nesējraķetei nācās veikt avārijas nosēšanos. Blue Origin nav publiski kotēts, taču, ja uzņēmuma valde nolems rīkot IPO, tajā noteikti varēs piedalīties ar Freedom Finance platformas starpniecību.
    SpaceX, kas pieder Īlonam Maskam, aktīvi iesaistās divās dažādās kosmosa attīstības programmās – pirmā ir Starlink, tūkstošiem satelītu tīkls, kas nodrošina īpaši ātru internetu visā pasaulē. Vēl viena programma ir Starship, kuras mērķis ir izveidot funkcionējošu sistēmu, lai nosūtītu cilvēkus un kravas uz Mēnesi, Marsu un tālāk.
    Ja finansiāli viss noritēs labi, Starlink noteikti nonāks biržā. Lai gan pēdējie divi testa lidojumi SpaceX nav bijuši tie labākie, uzņēmums sper soli tālāk, un tuvāko nedēļu laikā mēs, visticamāk, redzēsim jaunu Starship prototipu testa lidojumā.
    ETF #ARKX ir 2021. gada 30. martā dibināts kosmosa pētniecības un inovāciju fonds, kurā ietilpst ne tikai ar kosmosa industriju saistīti uzņēmumi, bet arī tie, kas var izmantot kosmosa tehnoloģijas, lai uzlabotu dzīvi uz mūsu planētas.

    AIZRAUJOŠS FAKTS!

    Saskaņā ar Starptautiskās Aeronautikas federācijas definīciju atklāts kosmoss sākas 100 kilometru augstumā virs jūras līmeņa, bet pēc Amerikas gaisa spēku un NASA atzinuma - jau 80 kilometru augstumā.

    Kas ir Freedom24?

    Mobilā tirdzniecības platforma vērtspapīriem, akcijām, fondiem u.c. gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Krievijā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā. Platformai ir vairāk nekā simts tūkstoši klientu, kuri holdingam ir uzticējuši vairāk nekā pusmiljardu dolāru, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība