• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Igauņu un latviešu iecienītākās akcijas Amerikas akciju tirgos ir Apple

    Freedom24 investīciju platformā, kas eiropiešiem piedāvā tiešu pieeju Amerikas akciju tirgiem, 2021. gadā gan igauņi, gan latvieši visbiežāk iegādājās Apple akcijas. Igaunijas populārāko trijniekā bija arī Tesla, bet Latvijā - Ford.

    Desmit visvairāk pirktās Igaunijas privāto investoru akcijas bija Apple, Ebang International, Tesla, Pfizer, Virgin Galactic, AT&T, Ford Motor, Activision Blizzard, American Well Corp un Meta Platforms. Desmit igauņu pārdotākās akcijas bija Virgin Galactic, Barrick Gold, Moderna, Apple, Cisco, Energy Transfer, Intel, EDG Resources, Boston Scientific un Celsius Holdings.
    Salīdzinājumam, Latvijas privāto investoru visvairāk pirktās akcijas bija Apple, Virgin Galactic, Ford Motor, Tesla, Pfizer, Palantir Technologies, PayPal, AMD, Roku un Coca-Cola. Latvijas iedzīvotāji visvairāk pārdevuši Activision Blizzard, Spirit AeroSystems, Apple, Ford Motor, Salesforce, Pfizer, Bed Bath & Beyond, Meta Platforms, Virgin Galactic un Inovio Pharmaceuticals akcijas.
    “2021. bija otrais karantīnas gads, slēgšanas un citu ar Covid vīrusa apkarošanu saistītu ierobežojumu gads. Pēc tam, kad vairums darbinieki tika izolēti, ASV un Eiropas valdības ir bijušas spiestas vairāk iesaistīties cilvēku finansiālajā uzturēšanā. Tā rezultātā parādījās cilvēki ar lielākiem naudas līdzekļiem un brīvo laiku, kas ir izraisījis nebijušu privāto investoru skaita pieaugumu akciju tirgū,” stāsta Maksims Manturovs, Freedom24 pārvaldošās Freedom Finance Europe Investīciju analīzes grupas vadītājs. Pēc viņa teiktā, "jaunpienācējiem" parasti nav spēcīgas teorētiskās bāzes un tādējādi viņi galvenokārt iegādājas "radarā" esošās uzņēmumu akcijas. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka 2021. gadā Igaunijā visvairāk pirkto akciju pirmajā desmitniekā bija Apple, Tesla, Pfizer, Virgin Galactic un Meta Platforms akcijas.
    "Tomēr akcijas parasti tiek pārdotas pēc tam, kad uzņēmums ir cietis neveiksmi un investoru uzticība ir kritusies, vai arī, lai fiksētu peļņu, ja akciju vērtība ir strauji pieaugusi. Pirmais gadījums ir Moderna, kuras medikamentu testēšanas rezultāti 2021. gadā bija sliktāki nekā tās galvenajam konkurentam Pfizer un Virgin Galactic, kas kosmosa kuģu defektu dēļ atlika privāto kosmosa lidojumu sākšanu no 2022. gada rudens uz gada beigām. Otrs piemērs ir Apple, kura akciju vērtība 2021. gadā pieauga pat par 40%,” piebilst Manturovs.

    Freedom24 ir mobila vērtspapīru, akciju, fondu u.c. tirdzniecības platforma gan Apple, gan Android tālruņiem un planšetdatoriem. To veido uzņēmums Freedom Finance Europe Ltd, kura mātes uzņēmums ir vienīgais Nasdaq biržā kotētais Eiropas brokeris. Uzņēmumam ir biroji ASV, Vācijā, Kiprā, Kazahstānā, Ukrainā, Uzbekistānā, Spānijā un Francijā. Drīzumā uzņēmums plāno atvērt pārstāvniecību Tallinā. Platformai ir vairāk nekā 400 000 klientu (apmēram 140 000 no tiem Eiropā), kuri ir uzticējušies vairāk nekā pusmiljardu dolāru vērtiem aktīviem, un šī summa nepārtraukti pieaug.

    Uzmanību! Kapitāla zudumu risks. Pagātnes investīciju panākumi un prognozes negarantē peļņu nākotnē.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība