• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ja ieguldi obligācijās, tad vietējos uzņēmumos un caur fondu

    Ieguldītājiem, kuri meklē stabilus un paredzamus ienākumus, noteikti vērts apvērt obligācijas kā investīciju alternatīvu banku depozītiem, jo tās ir ievērojami ienesīgākas, taču reizē arī ar lielāku risku. Pēdējos gados arī Baltijas valstu uzņēmumi arvien biežak izmanto tieši obligācijas kapitāla piesaistei uzņēmuma izaugsmei. Tā, piemēram, obligācijas investoriem ir piedāvājuši uzņēmumi AirBaltic, Elko Grupa, Storent, Grenardi, Eco Baltia un virkne citu. Šo obligāciju piedāvātās gada procentu likmes tagad ir 8-12% apmērā.

    Capitalia novērojumi liecina, ka Baltijas obligācijas bieži piedāvā 1-2% lielāku ienesīgumu, nekā ar līdzīgu risku novērtēti obligāciju vērtspapīri Rietumeiropā un nozīmīgi lielāku atdevi nekā obligāciju indeksu fondi. Turklāt investīcijām sava reģiona vērtspapīros ir informācijas pieejamības priekšrocība - uzņēmuma finansiālo un operacionālo sniegumu var vieglāk saprast, analizēt un monitorēt. Tāpat kapitāla tirgus Baltijā ir straujas attīstības posmā, un investoram, kas laicīgi iemācās tajā orientēties, var būt virkne priekšrocību nākotnē.
    Tomēr ir vairāki faktori, kāpēc investoriem ir grūti izveidot pašiem savu obligāciju portfeli.
    Grūtības diversificēt. No visiem obligāciju laidieniem tikai aptuveni puse tiek piedāvāti publiskam investoru lokam. Tāpat daudziem obligācijas laidieniem ir augsti minimālā ieguldījuma apmēri (no EUR 100,000). Rezultātā privātam ieguldītājam ir grūti izveidot savu portfeli ar 20+ vērtspapīriem, un daudzi iegulda tikai pāris obligācijās, kas nav droši,
    Informācijas pieejamība. Baltijas valstīs ir aktīvi vismaz pieci dažādi brokeri, kas piedāvā ieguldījumus obligācijās. Tāpēc investoriem var būt grūti izsekot vai tikt klāt pie visiem obligāciju piedāvājumiem, ja vien daudz laika netiek pavadīts attiecību veidošanā ar visiem reģiona brokeriem,
    Laiks analīzei. Pat ja investoram ir nepieciešamās zināšanas, lai varētu veikt uzņēmuma finanšu analīzi, vērtējot katra obligāciju izlaidēja finanšu datus, tas prasa nozīmīgu laika resursu. Tas var atmaksāties tikai tad, ja investora ieguldījumu portfelis ir vairāku miljonu eiro apmērā un ir pieejams nepieciešamais laiks ieguldījumu analīzei un pārvaldei,
    Izmaksas un sarežģītība. Lai iegādātos obligācijas ir nepieciešams vērtspapīru konts, kā arī jārēķinas ar nozīmīgi augstākām iegādes izmaksām kā akcijām. Papildus, obligāciju iegāde (it sevišķi pārrobežu darījumos) var būt diezgan tehniski pinķerīga. Nemaz nerunājot par obligāciju cenu aprēķinu un darījumus ar obligācijām otrreizējā tirgū, piemēram, biržā.
    Ieguldi obligāciju fondā
    Ja ieguldījumiem akcijās gandrīz visiem investoriem racionāla izvēle ir indeksu fonds, tad arī Baltijas valstu uzņēmumu obligācijās daudz vienkāršāks un praktiskāks ir ieguldījums Capitalia pārvaldītajā obligāciju fondā. Tas ir veids, kā izmaksu efektīvi var uzreiz iegādāties jau rūpīgi izvēlētu portfeli ar Baltijas uzņēmumu obligācijām. Gada laikā, kopš darbības uzsākšanas, fonds ir piesaistījis jau 23 investorus un turpina strauji augt. Tā vēsturiskais gada ienesīgums ir bijis 8,9%, savukārt pēdējos 3 mēnešos - 11,4%. Fonds ir pieejams informētiem Latvijas investoriem ar minimālo ieguldījuma apmēru 25 000 eiro. Līdz šim fonds ir veicis ieguldījumus tādos uzņēmumos kā Akropole, CleanR, DelfinGroup un saules enerģijas fondā.
    Jāatzīmē, ka Capitalia Baltijas obligāciju fonds ir pirmais fonds Latvijā, kas specializējas tieši uz vietējā reģiona vērtspapīru iegādi. Un līdz ar straujo reģiona kapitāla tirgus attīstību, Baltijas valstu uzņēmumu obligācijās ir ļoti perspektīvs un pievilcīgs veids, kā veidot savu pasīvo ienākumu portfeli.
    Vairāk par Capitalia obligāciju fondu uzzini ŠEIT.
    Dalīties ar rakstu:

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība