• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Lindas jautājums: Ar ko sākt investēšanu?

    Lai sāktu sportot, ir vispirms jāsaņemas uzvilkt atbilstoši apavi. Bet ar ko sākas investēšana?Foto: Reuters/Scanpix

    Ar šo rakstu aizsākam jaunu rakstu sēriju Investoru Klubā. Pavisam vienkāršā un saprotamā veidā Lindas jautājumos rakstīsim par investēšanas pamatprincipiem, tā iedrošinot tos, kas vēl tikai gatavojas spert pirmos soļus investīciju jomā.

    Pievienojoties Investoru Klubam, man ir tik daudz jautājumu par šo tēmu! Es vēlos to izprast no pašiem pamatiem. Darīsim to kopā! Katru nedēļu izvirzīšu vienu jautājumu un atradīšu ekspertu, kurš būs gatavs uz manu jautājumu atbildēt. Tie būs vienkārši stāsti un skaidrojumi, kas noderēs iesācējiem vai varbūt kalpos par vērtīgu atgādinājumu jau kādu laiciņu pieredzējušiem ieguldītājiem.
    Mēs (vismaz sākumā) nelietosim sarežģītus terminus un nerunāsim specifiskā valodā. Viss būs vienkārši, saprotami un, cerams, noderīgi gan man pašai, gan arī jums.
    Sākam! Brīdī, kad ir pieņemts lēmums, ka arī es gribu kaut kur ieguldīt, protams, ir jāsaprot, ar ko sākt. Tāds arī ir mans pirmais jautājums. Man pašai ir konts Swedbank, kā arī esmu dzirdējusi, ka tieši Swedbank investīciju platforma ir ļoti vienkārša un saprotama. Tāpēc jautājumu par to, kādiem vajadzētu būt maniem pirmajiem soļiem investēšanā uzdevu Rolandam Zaulam – Swedbank Ieguldījumu līnijas vadītājam. Roland, ar ko man sākt investēšanu?
    Turpinājumā viņa atbilde!
    Lai arī ieguldīšana finanšu tirgos liekas sarežģīta, kas daudzus attur pat pamēģināt, tomēr ieguldīt Latvijā varētu un vajadzētu atļauties lielākai sabiedrības daļai, nekā tas ir pašlaik. Protams, lai vispār sāktu ieguldīt, ir jāapzina sava finanšu situācija.
    To noteikti nevajag darīt ar vienīgajiem kontā brīvajiem 100 vai 1000 eiro. Visprātīgāk, ja ir sakrāts drošības spilvens neparedzētām situācijām, kam visbiežāk vajadzētu svārstīties no trīs līdz sešām mēnešalgām. Būtiski – tam jābūt viegli un ātri pieejamam, tāpēc ieguldīt to finanšu tirgos nevajadzētu.
    Taču, kad finansiāli jūtaties, ka stāvat uz abām kājām, nevis vienas un piedevām pusklibas, tad ir vērts apsvērt investīcijas finanšu tirgos.
    Pirmais uzdevums: nosaki savu mērķi
    Pirms sāc ieguldīt, nosaki mērķi, kāpēc to vēlies darīt. Atceries, mērķi var būt dažādi. Kāds ieguldīs tāpēc, lai sakrātu naudu pirmajai iemaksai hipotekārajam kredītam, kāds šādi vēlēsies krāt bērna nākotnei, bet kādam citam būs svarīgi vienkārši pasargāt naudu no augošās inflācijas, kas ilgtermiņā mazina naudas vērtību jeb pirktspēju.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība