• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Viena cenas balstošā kolonna pagaidām paliek vietā

    Pašu kompāniju akciju atpirkšanas programmas jau gadiem ir viena no šo vērtspapīru cenu pieaugumu nesošajām kolonnām.Foto: Reuters/Scanpix

    Daudziem akciju investoriem šogad droši vien nācies emocionāli balansēt kaut kur starp alkatību un bailēm. Neskaidrība par daudzām lietām ir augsta, kas it kā liek būt piesardzīgam. No otras puses daudzu populārāko akciju cena turpina augt, kas drīzāk rada labu fonu tam, lai sevi izpaustu kāda alkatības un baiļu gar degunu palaist garām vēl tālākus guvumus kombinācija. Pietiekami daudzi institucionālie un individuālie investori šogad izlēmuši samazināt savu ieguldījumu akcijās īpatsvaru. Iespējams var rezumēt, ka investori šobrīd vienlaikus cenšas spēlēt gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Tiek meklētas drošākas vietas, kur nobāzēt savu naudu. Tomēr šajā pašā laikā, šķiet, ir vienlīdz stipras raizes par tālāka akciju tirgus pieauguma peļņas izlaišanu no rokām.

    Lai nu kā - pagaidām izskatās, ka noturīga ir vismaz viena ļoti nozīmīga pieprasījuma pēc akcijām daļa. Proti, milzīgos apmēros paši savas akcijas turpina atpirkt biržā kotētie uzņēmumi. Birinyi Associates apkopotie dati liecina, ka ASV Russell 3000 akciju indeksa aprēķinā iekļautie uzņēmumi (tie pārstāv teju visus ASV publiski kotētos uzņēmumus) pagaidām paziņojuši par savu akciju atpirkšanas plāniem šim gadam 600 miljardu ASV dolāru apmērā. Šāds apjoms atbilst pagājušā gada rekordam uz šo brīdi. Jānorāda, ka 2022. gadā kopumā ASV uzņēmumi izziņoja savu akciju atpirkšanas plānus 1.27 triljonu ASV dolāru vērtībā, kas bija jauns šāds vēsturiskais rekords.

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība