• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kaspara blogs Nr.45: Novembrī Baltijas biržās iestājies pesimisms. Ko gaidīt decembrī?

    Foto: Scanpix

    Ja raugāmies uz investoru noskaņojumu pēdējo nedēļu laikā, šķiet, ir iestājies nosacīts pesimisma brīdis. Tā vismaz izskatās Baltijas investoru vidū. Tam ir arī loģiski izskaidrojams iemesls.

    Ja paskatāmies, kā ir gājis lielākajiem ASV akciju indeksiem, redzam, ka, piemēram, S&P500 kopš gada sākuma ir pieaudzis par 18.75%, bet uz tehnoloģijām orientētais Nasdaq – pat par 36,16%.
    Kā ir gājis Baltijā? OMX Baltic Benchmark indekss kopš gad sākuma ir pieaudzis par 3.97%, kas ir daudzas reizes mazāk nekā jau pieminētie ASV indeksi. Tas Baltijas investoriem var šķist ne īpaši labi, pieļaujot, ka iespējas ir palaistas garām.
    Bez tam 3.97% pieaugums ir, skatoties no gada sākuma, bet patiesībā lielākais pieaugums notika līdz februāra vidum. Pēc tam visu gadu notika stabils vērtības samazinājums. Pret augstākajiem punktiem indekss ir nokrities par 5-6%.
    Var saprast Baltijas investoru novembra noskaņojumu. Portfeļos redzam daudz sarkanās krāsas, liela prieka nav.
    Ja paskatāmies uz pēdējā laika notikumiem, ne tikai akciju cenu grafikiem, tad arī vairāku alternatīvajā sarakstā esošu uzņēmumu paziņojumu prieku ir mazinājuši. Hagen Bikes ir uzsākuši bankrota procedūru, bet TextMagic pārtrauca investīcijas lielā projektā, taču tā vērtība joprojām nozīmīgā apmērā ir atspoguļota bilancē… Tādējādi pēdējo gadu karstie izaugsmes stāsti daudziem ir izrādījušies neveiksmīgi un investoru portfeļos atspoguļojas ar lieliem mīnusiem.
    Ja skatāmies uz Latviju, arī šeit gan galvenajā, gan alternatīvajā sarakstā esošās akcijas neuzrāda spožu sniegumu.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība