• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Indexo padziļinātā analīze. Vai šī uzņēmuma akcijas ir gudra investīcija?

    Foto: Toms Svilans www.doozy.lv, Toms Svilans www.doozy.lv

    Ja pirms kāda laika Indexo vārds lielai iedzīvotāju daļai asociējās ar tiešo mārketingu lielveikalos, tad pēdējā laikā Indexo bieži tiek pieminēts saistībā ar tā plāniem paplašināt savu darbības sfēru dibinot komercbanku. Iespējams tieši salīdzinoši agresīvās mārketinga stratēģijas dēļ Indexo ir izdevies veiksmīgi iekarot stabilu vietu Latvijas pensiju pārvaldītāju vidū un nodrošinājis sev atpazīstamību, kas nāks par labu piesaistot klientus jaunizveidotajai komercbankai.

    Šajā rakstā pētīsim, cik veiksmīgs Indexo bijis savā pamatdarbībā – pensiju aktīvu piesaistīšanā un pārvaldīšanā –, un analizēsim grupas finanšu datus, kā rezultātā secināsim, vai Indexo akcijas šobrīd varētu būt gudra investīcija.
    Tirgus daļa
    Pensiju pārvaldītāju vidū Latvijā Indexo ieņem trešo vietu kopš šī gada vasaras, kad tas pārspēja CBL. Saskaņā ar Indexo prognozēm, Latvijas pensiju 2. līmeņa pārvaldīto aktīvu apjoms līdz 2027. gadam sasniegs 10 mljrd. eiro (šobrīd tie ir aptuveni 6.5 mljrd. eiro) un Indexo plāno apkalpot ap 20% šī tirgus.
    Dati uz 07.11.2023., no 2. pensiju plānu kopējās aktīvu vērtībasFoto: Avots: manapensija.lv
    Ja papētam tuvāk visu pensiju pārvaldītāju aktīvu dinamiku kopš 2019. gada sākuma, Indexo vienīgais uzrādījis stabilu un ievērojamu izaugsmi. Indexo pārvaldīto aktīvu daļa no kopējās 2. pensiju plānu aktīvu vērtības pieaugusi no 1.94% līdz 12.39% uzrādot 537% lielu izaugsmi šajā laika periodā.
    Savukārt vērtējot absolūtos skaitļos, izaugsme bijusi vēl lielāka – pārvaldīto aktīvu apjoms pieaudzis vairāk kā 10 reizes no 69.8 milj. eiro 2019. gada sākumā līdz nepilniem 810 milj. eiro 07.11.2023. (Ievērojamā atšķirība starp procentuālo un absolūto pieaugumu skaidrojama ar to, ka kopējā 2. pensiju plānu aktīvu vērtība šajā laika periodā ir gandrīz dubultojusies, tādējādi samazinot procentuālo īpatsvaru).
    % no 2. pensiju plānu kopējās aktīvu vērtībasFoto: Avots: manapensija.lv
    Salīdzinājumam, INVL pārvaldīto aktīvu daļa no kopējās 2. pensiju plānu aktīvu vērtības pieaugusi no 1.93% līdz 4.65% uzrādot 140% lielu izaugsmi šajā laika periodā. Savukārt, CBL, SEB, Luminor un Swedbank pārvaldīto aktīvu apjomu īpatsvars samazinājies.
    Analizējot augstāk minētos datus, jāatceras, ka nereti jaunam tirgus spēlētājam pirmajos darbības gados izdodas pārspēt stabilāku konkurentu izaugsmes rādītājus. Piemēram, 2019. gada laikā Indexo izdevās dubultot savu tirgus daļu no 1.94% uz 3.98%. Savukārt, normālos tirgus apstākļos Swedbank nekad nebūtu izdevies uzrādīt tādu pašu izaugsmi, dubultojot savu tirgus daļu no 41.76% uz 83.53% šajā pašā laika periodā. Tāpat nereti jauni tirgus dalībnieki izmanto agresīvākas mārketinga kampaņas un īpaši izdevīgus nosacījumus klientu piesaistei. Tas var atspoguļoties klientu skaita un aktīvu apjoma pieaugumā, tāpat kā zemākos peļņas rādītājos.
    Ilgu laiku Indexo bija vienīgais “jaunais” spēlētājs Latvijas pensiju pārvaldītāju tirgū. Taču pavisam nesen Latvijā sevi pieteicis jauns pensiju pārvalnieks Vairo. Lai arī šobrīd vēl nav iespējams kvalitatīvi salīdzināt Vairo rezultātus ar pārējiem pensiju pārvaldītājiem, laika gaitā varēsim apskatīt tā pirmos izaugsmes rādītājus un salīdzināt tos ar Indexo pirmo darbības gadu izaugsmi. Tāpat jāatzīmē, ka jauns konkurents var nozīmēt zemākus izaugsmes rādītājus (vai pat pārvaldāmo aktīvu kritumu) pārējiem pārvaldītājiem, ieskaitot Indexo.
    Cik Indexo izmaksā jaunie klienti?
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība