• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Roja pieredzes stāsts: Lielākos finansiālos zaudējumus esmu piedzīvojis tieši ar uzņēmumu, kas emocionāli man ir viens no mīļākajiem

    Foto: No privātā arhīva

    Iepazīstieties! Rojs Skrebels ir 26 gadus vecs vīrietis, kurš gan sevi nesauc par investoru, jo viņam labāk patīkot apzīmējums investīciju entuziasts. Katru dienu viņš vairākas stundas velta šīs jomas izzināšanai, kā sūklis sevī uzsūcot iespējami daudz pieejamās informācijas no dažādiem avotiem.

    Viņš uzreiz brīdina, ka kādam, iespējams, viņa investēšanas ceļš liksies aplams, bērnišķīgs vai nepareizs, taču tas ir viņa izvēlēts ceļš, kas arvien tiek pilnveidots un ar katru gadu šķietami kļūst “pareizāks”.
    Viss sākās kopā ar brāli
    Pirmos soļus investīciju pasaulē Rojs spēra 2020. gadā – dažas dienas pēc savas dzimšanas dienas. Ar brāli par to jau kādu laiku runājuši, sākuši pētīt situāciju un vienā brīdī kļuvis skaidrs, ka ir jāsāk rīkoties. Tā kā Swedbank konta apkalpošana līdz noteiktai summai bija bez maksas, tieši šī banka izvēlēta kā piemērotākā platforma ieguldījumiem.
    Sākums bijis satraucošs, tāpēc bijis vērtīgi, ka var darboties paralēli ar brāli. Viens otru mudinājuši veidot kontus, viens otru iedrošinājuši. Nu jau katrs veicot savus ieguldījumus atbilstoši savai filozofijai, bet joprojām reizi pa reizei abi apspriežot jaunākos ieguldījumus un tendences.
    “Tagad saprotu, ka sākumā kaut ko nopirku, pats nesaprazdams ko. Ieraudzīju toreiz Swedbank fondu, kurš solīja lielu ienesīgumu, bet arī lielu risku – šķita, ka tas ir kā radīts man. Pēc tam nopirku pa bišķiņai vēl kādas dīvainas akcijas par nelielām summām, Nike akcijas un vēl kādus fondus. Līdz vienā brīdī sapratu, ka ļoti daudz naudas esmu iztērējis komisijās – tur reizēm aizgāja pat 10% no kopējās summas. Tā bija viena no manām pirmajām praksē gūtajām atziņām: ir jāseko līdzi komisijas maksām,” atklāts ir Rojs.
    Atklājums, ka Baltijas akcijas iespējams iegādāties bez komisijas maksas šķitis kā džekpots! Tā portfelī nonācis Latvijas Balzams, Grindex, Olainarm – divi no šiem uzņēmumiem gan vairs biržā nav pieejami, taču Latvijas Balzama akcijas joprojām Rojs tur savā portfelī. Tā pamazām vien veidojusies izpratne, ka Baltijas akcijas un ETF ir Roja ceļš. Katru mēnesi atlikta nauda, kas tiek krāta lielākam mērķim, bet noteikta daļa ieguldīta Baltijas akcijās.
    Pataustīt ķieģelīti
    Rojs ir absolvējis Rīgas Tehnisko Universitāti nekustamā īpašuma pārvaldības jomā. Ar finansēm līdz ar to īsti nav bijis saistības, tā bijusi pašiniciatīva. Te likumsakarīgi rodas jautājums, kāpēc tad viņš neiegulda nekustamajos īpašumos?
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība