• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ja Ukraina karā piedzīvos zaudējumu, tam būs ietekme uz Baltijas vērtspapīru tirgu

    Eiropā jau gandrīz divus gadus trupinās karš. Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā pilnībā saprotamu iemeslu rezultātā kājās sacēlis arī Latvijas sabiedrību. Šim karam ieilgstot, arvien vairāk gan ir manāms, ka kāda Rietumvalstu palīdzība Ukrainai, no kuras lielā mērā ir atkarīga tās spēja pretoties Krievijai, sāk iestrēgt parlamentos vai kopumā draud kļūt mazāk izšķirīgāka. Kāds varētu jautāt, kāds tam visam sakars ar investīcijām? Ja runā par Baltiju, tad patiesībā ietekme var būt visai liela.

    Ja Ukraina netiek balstīta, tad ticamāks sāk palikt scenārijs, kad šī valsts minētajā karā piedzīvo zaudējumu. Var jau naivi cerēt, ka tas sev līdzi atnesīs mieru. Tomēr, visai ticami ir arī tas, ka Ukrainas pamešana novārtā un tās zaudējums šajā karā tikai atnesīs jaunu karu vēlāk. Šeit var paskaitīt Krievijas kaimiņus un minēt, kur tas varētu sākties. Viena no vietām var būt tieši Baltija. Redzams, ka ģeopolitiskie komentētāji te kāda šāda scenārija gadījumā neizslēdz Krievijas izvērstus, piemēram, sabotāžas uzbrukumus.
    Ģeopolitiskā riska prēmija
    Arī pirms šīs desmitgades pavērsieniem varēja apspriest Baltijas aktīvu ģeopolitiskās riska prēmijas esamību. Pēc 2022. gada februāra notikumiem par to ticis runāts vairāk. Ja Ukraina tagad karā cietīs stratēģisku zaudējumu, šai te ģeopolitiskajai atlaidei vajadzētu būt vēl lielākai.
    Patiesībā šādā gadījumā var būt grūti iedomāties, kā uz šo zemi, ja tam būs kāda alternatīva, uz pilnu banku ar miera laiku investīcijām nāk kādi lielu investoru bari. Jeb - pilnīgi noteikti starptautiskie investori jau tagad uzskata, ka šajā pasaules daļā riski ir augstāki. Arī visa veida vērtspapīru investori var apdomāt divreiz, ko tie šeit par kādu cenu dabū.
    Tas var būt pietiekami liels arguments, lai Baltijas uzņēmumu akcijas stagnētu. Attiecīgi lēmumi par jebkādu Baltiju akciju portfeļa papildināšanu jau tagad var nākt smagnējāk. Tas arī pieprasītu lielākas Baltijas akciju atlaides. Piemēram, ja kāds uzņēmums gribēs piesaistīt kapitālu Baltijas akciju tirgū, viņam būs jādod papildu atlaide.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība