• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Finanšu tirgi 16.11.2021.

    Peloton trenažierisFoto: Reuters/Scanpix

    16.novembrī ASV akciju indeksos atgriezās optimisms. Nasdaq Composite indekss pieauga par 0.76%, S&P 500 indekss par 0.39% un Dow Jones Industrials indekss palielinājās par 0.15%.

    Vairāk nekā vienu piekto daļu no S&P 500 indeksa pieauguma nodrošināja svārstīgā Tesla akcija, kuras vērtība vakar pieauga par 4.08%. Vēl pietiekami lielu pienesumu deva Microsoft akciju pieaugums par 1.02%, Home Depot pieaugums par 5.73% un QUALCOMM pieaugums par 7.89%. Savukārt lielāko negatīvo sniegumu 3 bāzes punktu apmērā nodrošināja Meta Platforms ar 1.32% kritumu.
    No ASV akciju sektoriem labāko sniegumu parādīja patēriņa sektors, pieaugot par 1.58%. Gandrīz pusi no šī pieauguma nodrošināja iepriekš pieminētā Tesla, savukārt trešdaļu Home Depot. Tehnoloģiju sektors pieauga par 1.05%. Tikmēr vājāko sniegumu rādīja komunikāciju sektors, nokrītoties vērtībā par 0.76%. Vairāk nekā trešdaļu no šī krituma nodrošināja Meta Platforms kritums, gandrīz tikpat lielu daļu no krituma nodrošināja arī spēļu izstrādātājs Activision Blizzard, kura akcijas vakar nokritās par 6.09%.
    Eiropā starp lielākajām biržām visstraujāk pieauga Vācijas DAX indekss par 0.61%, kam sekoja Amsterdamas biržas indekss ar 0.4% pieaugumu. Vājāko sniegumu parādīja Spānijas IBEX 35, kura vērtība saruka par 0.61%, un Maskavas MICEX indekss, samazinoties par 0.37%.
    Peloton neloģika
    Financial Times vēsta, ka Peloton ir paziņojis par plāniem piesaistīt kapitālu $1 miljarda apmērā, emitējot jaunas akcijas, lai arī tikai dažas nedēļas iepriekš uzņēmums klāstīja, ka tam nav nepieciešams jauns kapitāls.
    Paziņojuma ietekmē akcijas cena pieauga par 12% līdz $53.27. Jāpiebilst, ka parasti pēc šādiem paziņojumiem, ka tiek piesaistīts jauns kapitāls un “atšķaidīts” esošo akcionāru kapitāla īpatsvars, seko akcijas cenas kritums. Kur ir loģika?
    Peloton pārdos 23.9 miljonus akciju par cenu $46 par akciju, kopējais piesaistāmais kapitāls pēc izmaksām ir aptuveni $1.07 miljardi.
    Patērētājs tērē daudz
    Bloomberg vēsta, ka mazumtirdzniecības apmēri oktobrī pieauga par 1.7%, kas ir lielākais pieaugums 7 mēnešu laikā. Septembrī pieaugums bija vien 0.8%.
    Walmart un Home Depot finanšu atskaites otrdien ļāva secināt, ka mājsaimniecības braši turpina tērēt, neskatoties uz inflācijas spiedienu uz pirktspēju.
    Saskaņā ar ASV komerdcarbības departamenta datiem 11 no 13 kategorijām uzrādīja pārdošanas apmēru pieaugumu. Elektronikas un sadzīves tehnikas pārdošanas apmēri pieredzēja lielu pieaugumu, tāpat kā celtniecības materiālu un e-komercija.
    Restorānu un bāru, kura ir vienīgā pakalpojumu kategorija ar nelielām izmaiņām salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, čeku nelielās izmaiņas liecina par pandēmijas noturīgumu.
    Izejvielas
    Naftas cenu izmaiņas 16.novembrī nebija nozīmīgās, WTI markas jēlnaftas cena samazinājās par 0.35% līdz $80.63 par barelu, savukārt Brent markas jēlnaftas cena pieauga par 0.34% līdz $82.34 par barelu.
    Zelta cena vakardienas tirdzniecības sesijas ietvaros uzrādīja lielu svārstīgumu. Augstākajā punktā cena bija pieaugusi līdz $1879.5 par unci, kas ir augstākais līmenis kopš šī gada jūnija, taču dienu zelta cena noslēdza ar 0.67% kritumu ar cenu $1854.1 par unci.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība