• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Eiro kurss pret dolāru – augstākais gada laikā

    currencyFoto: Dusan Zidar

    Eiro kurss pret dolāru ir sasniedzis gada augstāko līmeni, un raisās diskusijas par to, vai varam secināt, ka eiro sāk nostiprināšanos.

    Kopš marta vidus eiro kurss ir pieaudzis par vairāk nekā 3% un nesen pārsniedzis 1.10 ASV dolāru atzīmi, kas ir gada augstākais līmenis.
    Tālākās kursa izmaiņas gan lielā mērā atkarīgas no centrālo banku monetārās politikas. Paredzams, ka Federālā rezervju sistēma (FRS) maijā veiks likmju paaugstinājumu par 25 bāzes punktiem, kam varētu sekot vairāku mēnešu likmju paaugstināšanas pauze, kas, visticamāk, atsāktos rudenī.
    “Eiro likmi pastiprina fakts, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) atšķirībā no FRS vēl nav pabeigusi procentu likmju paaugstināšanas ciklu,” tā Verslo Žinios teicis SEB bankas Tirgus izpētes daļas galvenais analītiķis Eduardas Petrulis, kurš jau iepriekš prognozēja ASV dolāra vājināšanos.
    Eksperti vērtē, ka ir arī vairāki citi iemesli, kas ir labvēlīgi eiro likmei pret dolāru – reģions pamazām ir atkopies no enerģijas krīzes, ekonomika uzrāda pozitīvas tendences, un Eiropas akciju tirgos arī palielinās optimisms, kas samazina nepieciešamību patverties ASV dolāros. Laikā, kad investoru noskaņojums ir labs un akciju cenas sāk kāpt, tradicionāli eiro kurss pieaug.
    SEB analītiķi uzskata, ka eiro kurss šobrīd ir sasniedzis līmeni, sākot no kura gan ir grūtāk sagaidīt turpmāku kāpumu, līdz ar to viņi paredz, ka aptuveni šāda likme varētu saglabāties nākamos četrus ceturkšņus.
    “Īslaicīgu dolāra kursa kāpumu līdz 1.08 eiro, iespējams, varam sagaidīt 2023. gada trešajā ceturksnī, kad Eirozonā parādīsies izteiktākas inflācijas palēnināšanās pazīmes. Turklāt spriedzei līdz tam laikam jau vajadzētu mazināties pēc gaidāmajām sarežģītajām sarunām par ASV parāda “griestu” celšanu. Paredzams, ka pēc tam likme atkal atgriezīsies pie 1.10 dolāriem par eiro, 2024. gada pirmajā ceturksnī arī nedaudz palielinoties,” komentē eksperts.
    ING bankas analītiķi norāda, ka Eiropas finanšu sektors šobrīd izskatās labākā situācijā nekā ASV.
    Tikmēr UniCredit stratēģi, piesaucot ASV patēriņa cenu un ražotāju cenu kritumu uzskata, ka eiro ir labā pozīcijā, lai turpinātu kāpumu, viņi uzskata, ka eiro arvien vairāk nostiprinās.
    Arī HSBC stratēģi par eiro ir noskaņoti pozitīvi, to veicina jaunākie eirozonas ārējās tirdzniecības rādītāji. Eurostat šonedēļ ziņoja, ka februārī pirmo reizi kopš 2021. gada septembra eirozonā ir reģistrēts ārējās tirdzniecības pārpalikums 4.6 mljrd. eiro apmērā. Viņi prognozē eiro kursa ralliju līdz 1.15 dolāriem tuvākajos mēnešos.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība