• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Personība tuvplānā: kā riska alkstošais Ričards Brensons kļuva par miljardieri

    Foto: Reuters/Scanpix

    Bekingemas pilī ieceltais bruņinieks sers Ričards Brensons ir cilvēks, kurš ir izveidojis desmitiem miljardu dolāru vērtus uzņēmumus, taču turpina nerimstoši pārkāpt robežas, pārkāpt noteikumus un atrast jaunus ceļus, dažkārt riskējot ar savu dzīvību.

    Britu uzņēmējs, biznesa magnāts un komerciālais astronauts savu biznesu sāka 16 gadu vecumā žurnālā Student. Tam sekoja ierakstu veikalu ķēde, aviokompānija, kosmosa lidojumu korporācija un vairāki citi pasākumi. 70. gados viņš nodibināja Virgin Group, kas šobrīd kontrolē vairāk nekā 400 uzņēmumu dažādās jomās.
    Starp visiem šiem centieniem viņam izdevās šķērsot Atlantijas okeānu ar gaisa balonu, vairākkārt nonākt dzīvībai bīstamās situācijās, aizlidot kosmosā un apdzīvot Nekera salu. Savā autobiogrāfijā Finding My Virginity Brensons apgalvojis, ka var atcerēties vismaz 75 gadījumus, kad viņš gandrīz nomira, jo nekad nav baidījies uzņemties biznesa riskus vai riskus ar savu dzīvi.

    Forbes šā gada sākumā novērtēja Ričarda Brensona bagātības lielumu 2.9 mljrd. dolāru apmērā.

    Kā jau uzņēmīgam cilvēkam raksturīgi, arī Brensons savu biznesmeņa ceļu sāka, eksperimentējot ar dažādām iespējām. Piemēram, viņš pārdeva Ziemassvētku eglītes un papagaiļus. 16 gadu vecumā viņš kopā ar draugu sāka izdot žurnālu Student. Gadu vēlāk Brensona tīrā vērtība tika lēsta 50 tūkst. mārciņu apmērā. Žurnāls sākotnēji nebija tik veiksmīgs, kā viņš cerēja, taču tas palīdzēja Brensonam virzīties uz nākamajiem mērķiem.
    Virgin Records kā impērijas sākumpunkts
    Ar naudu, ko viņš nopelnīja ierakstu veikalā, Brensons 1972. gadā kopā ar Niku Pauelu nodibināja Virgin Records. Nosaukumu Virgin ierosināja viens no Brensona agrīnajiem darbiniekiem, jo viņi visi bija jauni un zaļi iesācēji šajā biznesā.
    Ierakstu kompānijas ierakstu studija tika iekārtota kādā lauku mājā uz ziemeļiem no Oksfordas, ko nopirka Brensons. Daudzi topošie mākslinieki ieguva iespēju tur ierakstīt savus darbus. Pirmais Virgin Records izdotais albums bija multiinstrumentālista Maika Oldfīlda debijas albums Tubular Bells, kas ātri sasniedza topu virsotnes. Virgin parakstīja līgumu ar vairākām pretrunīgi vērtētām grupām, ar kurām citas kompānijas nevēlējās strādāt, tostarp pankgrupa Sex Pistols.
    Pēc kāda laika Virgin Records mākslinieku vidū bija tādi slaveni vārdi kā The Rolling Stones, Peter Gabriel, UB40 un Pola Abdula. Virgin Records kļuva par lielāko neatkarīgo ierakstu kompāniju pasaulē. Brensona tīrā vērtība 1979. gadā tika lēsta 5 milj. mārciņu apmērā.
    Aviokompānija radās no nepatīkamas pieredzes
    1984. gadā Brensons nodibināja Virgin Atlantics. Viņu motivēja nepatīkama pieredze lidojuma laikā uz Puertoriko. Proti, viņam bija jālido uz savu privāto Nekera salu, lai apciemotu ģimeni, kuru viņš nebija redzējis trīs nedēļas, taču reiss pēkšņi tika atcelts. Brensons aprēķināja, cik katram pasažierim izmaksātu privāta ceļojuma rezervēšana atcelta lidojuma vietā. Viņš pārdeva biļetes klientiem atceltajā reisā, un tas kļuva par Brensona pirmo organizēto lidojumu. Nākamajā dienā viņš piezvanīja Boeing un jautāja, vai viņiem nav pārdošanā lietots 747.
    1984. gads: Ričards Brensons vilina biznesa ceļotājus lidot ar savu jaundibināto aviokompāniju Virgin Atlantic. 38 gadus vēlāk uzņēmums, kura gada apgrozījums bija 2.9 mljrd. mārciņu, kopumā pārvadāja 4.15 milj. pasažieru.Foto: PA Images/Scanpix
    Pats Brensona uzņēmums Virgin Atlantics ir viens no viņa daudzajiem dzīvībai bīstamajiem parbaudījumiem. Proti, viņa dzīvībai draudēja briesmas, kad viņš piedalījās uzņēmuma lidmašīnas pirmajā izmēģinājuma lidojumā – pēc putnu bara sadursmes ar lidmašīnu uzsprāga viens no dzinējiem.
    1992. gadā Brensons pārdeva Virgin EMI Records par 500 milj. sterliņu mārciņu, lai saglabātu savu aviokompāniju. Brensons sacīja, ka pēc pārdošanas raudājis, jo ierakstu bizness bija Virgin impērijas sākums. Lai atgrieztos mūzikas biznesā, viņš 1996. gadā izveidoja V2 Records.
    British Airways uzskatīja Virgin Atlantic par jaunu konkurentu un safabricēja vairākas sūdzības pret uzņēmumu. Savukārt Virgin apsūdzēja British Airways tā dēvētajā pasažieru malumedniecībā, datoru uzlaušanā un baumu izplatīšanā presei, kas radīja Virgin negatīvu tēlu. Pēc netīro triku kampaņas British Airways lietu atrisināja, piešķirot Brensonam 500 tūkst. mārciņu, viņa aviokompānijai vēl 110 tūkst. mārciņu un samaksājot līdz pat 3 milj. mārciņu juridiskās nodevas. Brensons sadalīja iegūto kompensāciju saviem darbiniekiem.
    Cīņa pret globālo sasilšanu
    Viens no Brensona nākamajiem uzņēmumiem Virgin grupā bija Virgin Fuels, kas tika izveidots, lai reaģētu uz globālo sasilšanu un izmantotu neseno degvielas cenu kāpumu, piedāvājot revolucionāru, lētāku degvielu automašīnām un tuvākajā nākotnē arī lidmašīnām. Brensons ir teicis, ka agrāk bijis globālās sasilšanas skeptiķis, taču viņa lēmumu ietekmējusi tikšanās ar bijušo ASV viceprezidentu Elu Goru, kurš darbojās prezidenta Bila Klintona komandā no 1993. līdz 2001. gadam.
    2006. gadā Brensons apņēmās ieguldīt Virgin Atlantics un dzelzceļa transporta uzņēmuma Virgin Trains peļņu videi draudzīgu degvielu izpētē. Investīciju vērtība tika lēsta 3 mljrd. dolāru apmērā.
    Sacīkšu pasaulē netika gūti panākumi
    2009. gadā Brensons izrādīja interesi par Formula 1. Brensona organizācija Virgin izteica piedāvājumu iegādāties bijušo Honda Formula 1 komandu. Tomēr Brensons piebilda, ka pirms Virgin zīmola saistīšanas ar Honda vai kādu citu komandu, Formulai 1 bija jāizstrādā ekonomiski efektīvāks un videi draudzīgāks tēls.
    Virgin sāka sponsorēt jauno Brawn GP komandu. Drīz vien komanda tika pārdēvēta par Virgin Racing. Komanda Formula 1 sacīkstēs piedalījās divus gadus, taču pie punktiem netika.
    Viesnīcas gan ASV, gan Eiropā
    2010. gadā Virgin Hotels, kas sāka darbību izmitināšanas sektorā, tika pievienots Virgin Group uzņēmumiem. Pirmā viesnīca ar šo zīmolu tika atvērta 2015. gadā Čikāgā.
    Pirmā Virgin UK viesnīca tika atvērta Edinburgā 2018. gadā. Tajā pašā gadā Brensons paziņoja, ka iegādāsies viesnīcu un kazino Hard Rock Lasvegasā. Gadu vēlāk tā tika nosaukta par Virgin Hotels Las Vegas, un 2021. gadā viesnīca tika atvērta plašākai sabiedrībai. Virgin Hotels pašlaik pieder astoņas viesnīcas ASV un Skotijā.
    Atvaļinājums kā miljonāram uz Karību jūras salas - 30 hektārus lielajā Nekera salā Ričards Brensons piedāvā iespēju nakšņot greznā villā, par vienu nakti maksājot 102 500 dolāru.Foto: Virgin Group
    Brensonam pieder 30 hektārus plašā Nekera sala. Sala darbojas kā kūrorts un var uzņemt līdz 40 viesiem. Viesi var nakšņot šeit par 102 500 dolāriem par nakti, kas ietver piekļuvi divām pludmalēm, privātam baseinam, tenisa kortiem, gleznainiem skatiem, personīgo šefpavāru, aptuveni 100 cilvēku apkalpi un plašu ūdens sporta aprīkojuma klāstu.
    Brensons iegādājās neapdzīvoto Nekera salu 1979. gadā par 180 000 dolāru, lai gan sākotnējā īpašnieka prasītā cena bija 5 milj. dolāru. Tolaik par salu maksātā cena Brensonam bija diezgan liela summa.
    “Tas vēl bija Virgin Records pirmsākumos, un man nebija iespējas iegādāties salu. Par laimi, mākleris to nezināja un piedāvāja man bezmaksas nedēļas nogales ceļojumu, lai izpētītu salas,” atcerējās Brensons. Bija vajadzīgi trīs gadi un aptuveni 10 milj. dolāru, lai to pārveidotu par luksusa kūrortu.
    Nekera sala cieta ugunsgrēkā 2013. gadā un no viesuļvētras 2017. gadā, bet Brensons ir vairākkārt pārbūvējis grezno villu.
    Kosmosa ceļojumi un Virgin Galactic
    Lidojumi ar gaisa baloniem un komerciālas aviokompānijas izveide nebija Brensona gaisa iekarojumu virsotne. Nākamais solis, protams, bija telpa. Lai apmierinātu savas kosmosa ambīcijas, Brensons nodibināja uzņēmumu Virgin Galactic, kas izstrādā komerciālus kosmosa kuģus un kura mērķis ir piedāvāt kosmosa tūristiem suborbitālos lidojumus kosmosā – kosmosa kuģi, kas šķērso neskaidro kosmosa robežu, bet nepārvietojas pietiekami ātri, lai turpinātu palikt kosmosā. Šādu lidojumu laikā cilvēks, atrodoties kosmosā, dažu minūšu periodā var izjust bezsvara stāvokli.
    Virgin Galactic pirmais lidojums kosmosā notika 2018. Trīs gadus vēlāk drosmīgais miljardieris nolēma pats izmēģināt šādu lidojumu. Uzņēmums izpelnījās lielu ievērību medijos, jo tas atkal bija dzīvībai bīstams notikums, ar kuru iepriekš Brensons ir izcēlies.
    2021. gadā Brensons un trīs citi darbinieki devās uz kosmosa malu ar Virgin Galactic kosmosa kuģi VSS Unity. Tas padarīja viņu par pirmo kosmosa uzņēmuma dibinātāju miljardieri, kurš devās uz kosmosa robežu. 70 gadu vecumā Brensons kļuva arī par trešo vecāko cilvēku pasaulē, kurš lidojis kosmosā.
    Ikviens, kuram ir pietiekami daudz naudas, tagad var lidot kosmosā. 2022. gada februārī Virgin Galactic paziņoja, ka atklās kosmosa lidojumu biļešu pārdošanu sabiedrībai, un biļetes būs pieejamas par 450 000 dolāru.
    Viennozīmīgi mīnusā
    Virgin Galactic finanšu rezultāti miljonos dolāru
    Virgin Galactic ir arī kotēts akciju tirgū, taču ilgtermiņa investoriem tas ir sagādājis postu, jo uzņēmuma finanšu rezultāti ir bijuši katastrofāli. Tomēr 2020.–2021. gadā tirgotājiem ir bijuši daži ļoti saldi tirdzniecības punkti, jo akciju cena ir svārstījusies no 12 līdz 57 dolāriem, vairākas reizes virzoties uz augšu un uz leju ar lielu nepastāvību. Uzpūstās nākotnes cerības uz kosmosa tūrisma triumfu tagad ir izgaisušas un akciju cena noslīdējusi līdz 4 dolāriem. Uzņēmums nekad nav guvis peļņu, tāpēc arī investori nevar aprēķināt cenas un peļņas attiecību.
    Arī dzērienu un kāzu uzņēmumi
    Kopš 16 gadu vecuma Brensons ir izveidojis vairāk nekā 100 uzņēmumus. Tomēr vismaz 15 no tiem ir cietuši neveiksmi. Tomēr Brensons ir optimistisks par neveiksmi. Viņš ir teicis: “Uzskatiet neveiksmi kā mācību, kā netuvoties mērķim, un pēc tam izmantojiet to, ko esat iemācījušies, lai nākamajā mēģinājumā uzlabotu izredzes gūt panākumus."
    Miljardiera slavenākā neveiksme un arī viņa mīļākā bija uzņēmums Virgin Drinks. Uzņēmums galvenokārt pārdeva produktus Virgin Cola un Virgin Vodka. Lai gan neviens no Virgin Drinks produktiem nebija īpaši veiksmīgs, Virgin Cola, iespējams, bija vissliktākais. Dzēriens tika laists klajā 1994. gadā, un pudeles dizains bija aizgūts no Pamelas Andersones. Pēc 13 gadiem zīmols piedzīvoja milzīgu kritumu, jo konkurents Coca-Cola bija parakstījis ekskluzīvus izplatīšanas līgumus ar lielākajiem veikaliem un restorāniem. Tas noveda pie tā, ka Virgin dzērieni tika pārdoti tikai atsevišķos lielveikalos un vietējos veikalos. Virgin Drinks savu darbību pārtrauca 2007. gadā.
    Arī Brensona kāzu uzņēmums Virgin Brides izrādījās dzīvotnespējīgs. Brensons noskuva savu bārdu un valkāja kāzu kleitu, lai 1996. gadā vairākās vietās Anglijā popularizētu savu uzņēmumu. Tomēr miljardiera iesaistīšanās kāzu biznesā bija īslaicīga, un 2007. gada decembrī veikals pārtrauca pieņemt pasūtījumus. Brensona zīmols vienkārši nebija paredzēts tik konkurētspējīgam tirgum.
    Lai gan Brensonam ir bijis veiksmīgs transatlantiskais aviokompānijas bizness, viņam ir arī bijuši neveiksmīgi lidojumi Amerikas iekšienē. Viņa zemo izmaksu kompānija Virgin America darbojās no 2007. līdz 2018. gadam, līdz Brensons pieņēma Alaska Airlines pārņemšanas piedāvājumu.
    Šā gada maijā tika likvidēts otrs Brensona kosmosa uzņēmums Virgin Orbit, kas tika izveidots 2017. gadā, lai izstrādātu un tirgotu raķeti LauncherOne. Janvārī raķetei bija paredzēts pirmo reizi orbītā no Lielbritānijas nogādāt satelītu, taču palaišana neizdevās, izdzēšot Brensona kosmosa sapni.
    Covid-19 smagi skāra uzņēmumus
    Ja vēl pirms dažiem gadiem Ričards Brensons pasaules bagātāko cilvēku sarakstā atradās 330. vietā, tad šodien viņš noslīdējis uz 798. vietu. Brensons pandēmijas laikā personīgi zaudēja aptuveni 1.5 mljrd. mārciņu.

    Virgin Group apgrozījums 2019. gadā pirms Covid-19 pandēmijas bija 16.6 mljrd. mārciņu

    Viņš atklāja, ka pandēmijas laikā biznesam gāja tik slikti, ka viņš baidījās zaudēt visu savu impēriju. "Bija laiks, kad patiešām šķita, ka mēs zaudēsim visu," britu miljardieris sacīja BBC. "Mums bija 50-60 nekustīgas lidmašīnas, visi veselības klubi un viesnīcas bija slēgti. Sliktākajā gadījumā tas nozīmētu, ka 60 000 cilvēku paliktu bez darba."
    Virgin Group 2020. gada aprīlī lūdza Apvienotās Karalistes valdībai aizdevumu 500 milj. mārciņu apmērā, lai palīdzētu aviokompānijai. Brensons lūdza valsts palīdzību pēc tam, kad britu aviokompānija EasyJet saņēma valdības aizdevumu 600 milj. mārciņu apmērā. Valdība noraidīja nodokļu maksātāju finansētu glābšanas programmu, tā vietā pati grupa iepludināja Virgin Atlantic 200 milj. mārciņu kā daļu no 900 milj. mārciņu glābšanas paketes, kas ietvēra arī akcionāru un dažu piegādātāju atbalstu. Brensons sacīja, ka viņam šāds lēmums bija sāpīgs. "Mēs centāmies saņemt atbalstu no valdības, lai iegūtu aizdevumu, nevis dāvanas," atzina Brensons.
    2020. gada 5. maijā aviokompānija paziņoja, ka pandēmijas dēļ tā atlaidīs 3000 darbinieku, līdz 2022. gada vasarai samazinās savu floti līdz 35 lidmašīnām, kā arī pārtrauks vairākus lidojumus.
    Bīstami piedzīvojumi uz dzīvības un nāves robežas
    Paralēli savām pastāvīgajām uzņēmējdarbības aktivitātēm Brensons turpināja arī virzīt personīgās robežas. Viņš mēģināja uzstādīt vairākus pasaules rekordus.
    Pirmajā mēģinājumā 1985. gadā viņš mēģināja būt ātrākais Atlantijas okeāna šķērsotājs. Tomēr viņa kuģis Virgin Atlantic Challenge Lielbritānijas ūdeņos apgāzās un Lielbritānijas gaisa spēkiem nācās glābt apkalpi. Tā bija viena no tām reizēm, kad Brensons gandrīz zaudēja dzīvību.
    Drosmīgais vīrietis nezaudēja savaldību un gadu vēlāk uzstādīja rekordu ar kuģi Virgin Atlantic Challenge II.
    Uzstādot šo rekordu, Brensons pārcēlās uz gaisa telpas iekarošanu. 1987. gadā viņš šķērsoja Atlantijas okeānu ar visu laiku lielāko gaisa balonu - 65 000 m³. Tas bija pirmais karstā gaisa balons, kas šķērsoja Atlantijas okeānu. Taču uzsprāga gaisa balona degvielas tvertne, kas spēja attīstīt ātrumu līdz 209 km/h, un nācās veikt avārijas nosēšanos. Šis bija vēl viens incidents, kurā Brensona dzīvība bija apdraudēta.
    1991. gada janvārī Brensons šķērsoja Kluso okeānu no Japānas uz Kanādu ar vēl lielāku, 74 000 m³ gaisa balonu, sasniedzot ātrumu 394 km/h.
    Laikā no 1995. līdz 1998. gadam Brensons un pāris pavadoņi mēģināja aplidot pasauli ar gaisa balonu. 1998. gada beigās viņi veica pasaules rekordlidojumu no Marokas uz Havaju salām, bet Bertrāns Pikārs un Braiens Džons bija pirmie, kas 1999. gada martā aplidoja visu pasauli ar gaisa balonu.
    2004. gadā Brensons uzstādīja rekordu, šķērsojot Lamanšu ar amfībijas transportlīdzekli 1 stundā, 40 minūtēs un 6 sekundēs. Populārā autošova Top Gear vadītāji 2007. gadā mēģināja pārspēt šo rekordu ar pašu uzbūvētu amfībijas transportlīdzekli. Lai gan viņi veiksmīgi šķērsoja kanālu, viņiem neizdevās pārspēt Brensona rekordu.
    Darbošanās uz lielā ekrāna kā privāta miljardieru izklaide
    2017. gadā Brensons piedalījās amerikāņu biznesa realitātes šova Shark Tank devītās sezonas pirmizrādē kā viesinvestors.
    Shark Tank ir šovs, kurā žūrija piecu jaunuzņēmumu investoru jeb "haizivju" sastāvā izvērtē uzņēmēju biznesa ideju prezentācijas un izlemj, kurā investēt. Šovā Brensons nolēma investēt Locker Board, kas ir ilgtspējīga skeitborda līnija, ko izgudroja 11 gadus vecais Kārsons Kropfls. Brensons ir bagātākā "haizivs", kas parādījusies šovā.
    Brensons teica zelta vārdus šova dalībniekiem: "Nav lielākas lietas, ko jūs varat darīt savā dzīvē un darbā, kā sekot savai kaislei tādā veidā, kas kalpo pasaulei un jums."
    Mani sauc Brensons, Ričards Brensons — 2006. gadā Brensonu varēja redzēt arī Džeimsa Bonda filmā Casino Royale.Foto: Kadrs no filmas
    Brensons ir piedalījies arī kā zvaigzne vairākos citos TV šovos, tostarp ASV seriālos Friends un Coast Guard. Pārsvarā viņš tajās spēlēja pats sevi. Viņu var redzēt īsās lomās vairākās citās lielās un mazās filmās, piemēram, Džeimsa Bonda filmā Casino Royale.
    Šāda pašekspozīcija uz lielā ekrāna nav raksturīga tikai Brensonam. Arī bijušais ASV prezidents Donalds Tramps vairākās spēlfilmās redzams atveidojam sevi.
    Pats Brensons vienu sezonu vadīja realitātes šovu Billionaire Rebel. Seriāla laikā Virgin tika meklēts piemērots prezidents. Lai to paveiktu, Brensons 16 konkursantiem uzdeva dažādus izaicinošus uzdevumus. Papildus ar uzņēmējdarbību saistītām tēmām konkursantiem bija jāveic arī fiziski izaicinājumi. Tas atspoguļoja paša Brensona mīlestību pret pārdrošajiem trikiem. Katru nedēļu konkursanti arī devās uz citu valsti.
    Piedalās labdarībā
    Kā pretsvars savai augstprātīgajai sevis izpaušanai TV ekrānā, Brensons gadu gaitā ir aktīvi palīdzējis citiem. Viņš ir ieguldījis dažādos filantropiskos projektos, piemēram, saistītiem ar cīņu pret klimata pārmaiņām.
    Jau 90. gadu beigās Brensons un mūziķis Pīters Geibriels apsprieda ar Nelsonu Mandelu savu ideju izveidot nelielu līderu grupu, lai strādātu pie sarežģītu globālu konfliktu risināšanas. 2007. gadā šāda grupa kļuva par realitāti, un Brensons ir viens no tās finansētājiem.
    Brensons palīdzēja organizēt starptautisku labdarības koncertu Venezuela Aid Live, kas notika 2019. gada 22. februārī, lai pievērstu pasaules uzmanību humānajai krīzei un piesaistītu līdzekļus.
    Zinātnes balva 25 milj. dolāru apmērā izrādījās nenotverama
    2007. gadā Brensons izveidoja jaunu globālu zinātnes un tehnoloģiju balvu - The Virgin Earth Challenge.
    Viņš sacīja, ka vēsture ir parādījusi, ka šāda rakstura apbalvojumi veicina tehnoloģiju attīstību cilvēces labā.
    Virgin Earth Challenge mērķis bija piešķirt 25 milj. dolāru tam, kurš var demonstrēt komerciāli dzīvotspējīgu dizainu, kura rezultātā no Zemes atmosfēras tiek neatgriezeniski izvadītas siltumnīcefekta gāzes, lai būtiski veicinātu globālās sasilšanas novēršanu.
    Diemžēl 12 gadu laikā neviens kandidāts neatbilda nosacījumiem, tāpēc balva netika piešķirta.

    Brensona principi dzīvē un biznesā

    -Es nekad neesmu iesaistījies nevienā biznesā, lai tikai pelnītu naudu. Ja tas ir vienīgais motīvs, es uzskatu, ka labāk to nedarīt. Uzņēmējdarbībai ir jābūt saistošai, jautrai un jāizmanto radošie instinkti.

    -Tāpat kā es mēdzu pieņemt lēmumus par cilvēkiem 30 sekunžu laikā pēc tikšanās ar viņiem, es arī izlemju, vai biznesa piedāvājums mani satrauc apmēram 30 sekunžu laikā pēc tā apskatīšanas. Es daudz vairāk paļaujos uz sajūtu vēderā, nevis uz milzīgu statistikas apjomu pētīšanu.

    -Ja jums ir lielisks produkts, ir svarīgi modri aizsargāt tā reputāciju. Runa nav tikai par tā nodošanu tirgū.

    Avots: Ričarda Brensona "The Virgin Way"
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība