• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Lindas jautājums: Vai izdevīgāk pirkt vai īrēt nekustamo īpašumu?

    Foto: Edijs Pālens/LETA

    Viena no populārām investīciju jomām ir ieguldījumi nekustamajā īpašumā. Jautājumu par šo tēmu var būt, šķiet, miljoniem, bet šoreiz pieķēros vienam. Vai šobrīd ir izdevīgāk pirkt vai varbūt tomēr īrēt nekustamo īpašumu?

    Atbilde uz šo jautājumu bija rodama Deivida Barona vebinārā Investoru Klubā. Ieskatāmies, ko tad viņš atbildēja! Deivids Barons ir AVER Brokerage dibinātājs, vadītājs un nekustamo īpašumu speciālists.
    Īsumā Deivida padoms ikvienam, kurš apsver iespēju iegādāties nekustamo īpašumu un vaicā ieteikumus ir definējama īsi: “Rekomendācija pirkt nekustamo īpašumu vairāk ņemot vērā savas mājsaimniecības budžetu un vajadzības, nevis prognozēt nākotnes attīstību nekustamā īpašuma tirgū. Tik augstas nenoteiktības apstākļos ir pārāk daudz attīstības scenāriju.”
    Iegādāties vai īrēt nekustamo īpašumu – tas ir mūžam aktuāls jautājums, līdzīgi kā, piemēram, kas bija pirmais – vista vai ola. Tāpat arī šis jautājums, visticamāk, nav investoru jautājums, bet vairāk skar privātpersonas un viņu mājokļus.
    Cilvēkiem, kuri mīl zināmu brīvību, ar prieku maina dzīvesvietu, izbauda iespēju nebūt atbildīgiem par nodokļiem, kredītiem, nekustamā īpašuma stāvokli, tirgus izmaiņām un citām lietām, noteikti izdevīgākais risinājums priekš sevis privāti ir nekustamā īpašuma īre. Tā ļauj vieglāk manevrēt, veikt pārmaiņas dzīvē utt.
    Savukārt tiem, kas nebaidās uzņemties saistības, kas grib iegūt potenciālu vērtības pieaugumu no nekustamā īpašuma, kam ir svarīga sava īpašuma sajūta un tamlīdzīgi argumenti, izdevīgāk būs iegādāties savu īpašumu. Līdz ar to patiesībā atbilde uz jautājumu ir jāmeklē katra personīgajās vēlmēs un raksturā.
    Te gan var arī papildināt, ka, pieaugot kredīta izdevumiem, vienlaikus sagaidāms, ka varētu turpināt pieaugt mājokļu īres cenas. Joprojām katru dienu kādam paliek 18 gadi, viņš vēlas dzīvot savā mājoklī, taču iespējas saņemt kredītu šobrīd ir pasliktinājušās, ikmēneša maksājumu apjoms palielinājies. Bet arī šis skar abas puses – gan īrētājus, gan kredītu maksātājus.
    Savukārt domājot plašāk par ieguldījumiem nekustamajos īpašumos, kas potenciāli varētu nest lielāko atdevi, Deivids Barons saka: “Mans kompetences loks vairāk ir dzīvojamais fonds, jo tur saskatu ienesīgas iespējas, taču man ir arī ieguldījumi lauksaimniecības zemē un mežos.
    Domāju, ka, saglabājoties pieaugošām cenām, tostarp pārtikai, lauksaimniecības zemes vērtība tikai palielināsies. Arī mežu zemes Latvijā joprojām ir krietni lētākas, salīdzinot ar jebkuru Eiropas valsti. Viss, kam inflācija varētu nākt par labu cenu kāpumam, kas var nest pozitīvu naudas plūsmu, ir labs ieguldījumu objekts.
    Šobrīd arī izskatās, ka pozitīva situācija ir ar kopdzīvošanas projektiem, studentu viesnīcām, darbinieku kopmītnēm, arī tie ir labi naudas plūsmas projekti pretēji attīstības projektiem, kas šobrīd ir kļuvuši riskantāki un ar neskaidrāku nākotni.”
    Noslēgumā noderēs arī atgādinājums, ko vairums noteikti jau ir pamanījuši – kopš 2015. gada bija ļoti labvēlīgi apstākļi ieguldījumiem nekustamajā īpašumā – procentu likmes bija zemas, nekustamo īpašumu cenas salīdzinoši augstas, pieprasījums augsts, piedāvājums zems. Tas bija ideāls laiks investēšanai un arī spekulēšanai, taču nu šis laiks ir beidzies un situācija ir būtiski mainījusies.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība