• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kapēc ir svarīgi diversificēt savus ieguldījumus?

    “Nelikt visas olas vienā groziņā” ir viens no biežāk dzirdētajiem padomiem investoriem, kas citiem vārdiem nozīmē - diversificē savus ieguldījumus. Tas ir svarīgi, lai brīdī, kad daļa no ieguldītā kapitāla kādā brīdī zaudē vērtību, cits ieguldījums iespējams nes peļņu. Diversifikācja ļauj saglabāt mērķa ienesīgumu un samazina risku ciest zaudējumus kāda invididuāla uzņēmuma neveiksmes gadījumā. Turklāt ieguldījumu diversifikācija ir svarīga ne tikai ieguldot akcijās, bet arī obligācijās, riska kapitālā un aizdevumos.

    Labi diversificētā akciju vai aizdevumu portfeli ir jābūt vismaz 20 ieguldījumiem ar uzņēmumiem, kas pārstāv dažādas nozares. Šādu secinājumu apstiprina arī Capitalia pētījums par ieguldījumu atdevēm investoriem, kas investē Baltijas valstu uzņēmumos, izmantojot Capitalia finansēšanas platformu.
    Attiecīgi kopš 2017. gada, kad Capitalia kā pirmie uzsāka piedāvāt investoriem līdzfinansēt aizdevumus dažādiem uzņēmumiem Baltijas valstīs īpaši izveidotā finansēšanas platformā, vidējā atdeve aizdevumiem šo gadu laikā Capitalia platformā ir bijusi 12.3%. Kredītu zaudējumi gada izteiksmē ir bijuši zem 0.05%.
    Ņemot vērā uzkrājumus sliktiem aizdevumiem, no 293 pētījumā apkopotiem investoriem tikai trīs bija negatīva atdeve. Visi investori, kuri bija ieguldījuši 10 vai vairāk aizdevumos, uzrādīja pozitīvu atdevi. Tikai viena trešdaļa no investoriem, kuru portfelī ir mazāk kā 25 aizdevumi, ir spējuši uzrādīt labāku atdevi nekā vidējā. Divām trešdaļām atdeve bija sliktāka.
    Tas apliecina - jo lielāks ir investora aizdevumu skaits, jo mazāka ir tā ikmēneša atdeves svārstība (attiecīgi samazinās ieguldījuma atdeves risks), savukārt ienesīgums pietuvojas vidējam. Investori, kur ir viedojuši aizdevumu portfeli ar vairāk nekā 25 uzņēmumiem, bet, kuru atdeve ir jūtami zem vidējās, ir finansējuši kādu darījumu ar nozīmīgi lielāku summu nekā vidējā.
    Tāpēc Capitalia ieguldījumu eksperti sekmīgiem ieguldījumiem gan finanšu tirgos, gan Capitalia platformā iesaka investīciju apmēru sadalīt vienāda izmēra ieguldījumos vismaz 20 uzņēmumos, bet vēlams vēl vairāk. Lai būtu droši par savu ieguldījumu diversifikāciju un attiecīgi arī peļņas iespējām, Capitalia piedāvā gan bezmaksas automātiskus rīkus, gan pielāgotus pakalpojumus saviem investoriem.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība