• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Investīcijas kā hobijs: pieredzes stāsts

    Ne vienmēr investīcijas akcijās vai fondos nozīmē aktīvu darbību diendienā. Ir cilvēki, kas izvēlas ieguldīt savus finanšu līdzekļus pasīvi hobija līmenī, iegādājoties vērtspapīrus un gaidot, ka ieguldītā nauda nesīs augļus - dividenžu vai arī akciju vērtības pieaugumā. Aiga Pelane, Latvijas Radio Ziņu dienesta producente, ir izvēlējusies šo ieguldījumu stratēģiju, un viņas ceļš investīciju pasaulē aizsākās jau pirms 2008. gada krīzes.

    Par investīciju iespējām Aiga sāka domāt jau 2006. gadā. Ienākumi tajā laikā gāja uz augšu un parādījās arī finanšu līdzekļi, kurus ieguldīt. Toreiz vēl dzīva bija Parex banka ar savu investīciju uzņēmumu, caur kuru tad arī ieguldīts dažādu valstu investīciju fondos. “Sākumā man gāja tīri labi, bet vēlāk nācās arī piedzīvot lielus, pirmos zaudējumus – smagāko kritienu nesa kāds Ukrainas investīciju fonds. Tolaik, kad ieguldīju šajā valstī tur auga ekonomika un arī politiskā situācija šķita stabila. Bet īsi pirms finanšu krīzes, viss mainījās. Valstī sākās politiskās un ekonomiskās problēmas un es pazaudēju 80% no ieguldītajiem līdzekļiem, jo kritās gan investīciju fonda vērtība, gan grivnas kurss,” viņa atzīst.
    Aiga stāsta, ka pirmā doma kā iesācējai, protams, bija – es jau nezaudēšu, tirgi svārstās un tas ir normāli. Bet šajā gadījumā kritumam nesekoja pieaugums, tāpat, cerot uz citu iznākumu un sevi tā mānot, arī netika veikta laicīga zaudējumu fiksēšana. Par laimi, viņa gan toreiz, gan tagad investē tikai brīvos naudas līdzekļus. Un, lai arī zaudējums bija nepatīkams, dzīve turpinājās.
    Vēl īsi pirms krīzes, Aiga sāka strādāt ziņu aģentūrā BNS un kopā ar kolēģi Ingunu Ukenābeli aktīvi sadarbojās ar Rīgas Fondu biržu. Tajā laikā tapa arī elektroniskā grāmata par vērtspapīru tirgu, kurā bija izcelta Latvijas pieredze 2008. gadā, ietverot Latvijas labāko nozares speciālistu padomus. “Intervējot šos speciālistus un pētot akciju tirgu, radās arī padziļināta izpratne un interese par Baltijas biržu. Un, sākoties krīzes, es izveidoju portfeli ar Baltijas tirgus akcijām. Nopelnīju ļoti labi. Protams, bija jāgaida vairāki gadi, bet pieaugums bija vērā ņemams. Taču tad nomainīju darbu, parādījās citas vajadzības un savu portfeli būtiski samazināju,” viņa komentēja.
    Sākoties Covid-19 krīzei, Aiga atkal sāka investēt. Un atkal Baltijas akciju tirgū. Viņa izvēlējās šo tirgu, jo ir lielāka izpratne par to, kā strādā ekonomika šajā pusē. Tāpat arī uzņēmumi ir zināmi. Runājot par savu ieguldījumu stratēģiju, viņa stāsta: “Es neizvēlos uzņēmumus pēc finanšu datiem, es ieguldu, balstoties uz sajūtām par iespējamo potenciāla pieaugumu, gaidāmajām tendencēm. Zinu, ka daudzi profesionāli ieguldītāji saka, ka tas nav pareizi. Taču – tā ir mana pieeja. Protams, ir bijušas arī neveiksmīgas izvēles, bet kopumā sajūta mani nav pievīlusi. Mans favorīts ir SAF Tehnika. Krīzes laikā šī uzņēmuma akcijas es pirku, šķiet, pa vienu eiro. Un pa šo laiku esmu šī uzņēmuma akcijas gan pārdevusi, gan pirkusi klāt. Ir bijuši brīži, kad akcijas cena ir uzkāpusi līdz 12 eiro. Arī šobrīd akcijas cena turas nedaudz zem 12 eiro.”
    Aigas portfelī ir akcijas nepilnu 10 tūkst. eiro vērtībā. Un, ņemot vērā, ka portfelis atkal aug, viņa sāk krietni biežāk – vismaz pāris reizes nedēļā - sekot līdzi uzņēmumiem, kuru akcijas ir iegādājusies. Ieguldījumu veikšanai ir izvēlēta Swedbank platforma, jo tā ir viegli saprotama un Baltijas akcijas var iegādāties bez komisijas maksas, kas pie maziem apjomiem ir svarīgs aspekts. Kopumā viņas portfelī tagad ir sešu Baltijas uzņēmumu akcijas.
    “Esmu ilgtermiņa ieguldītājs jeb pasīvais investors. Tas nav mans darbs. Man patīk mana pozīcija, ka es ieguldu krīzes situācijās, kad cenas krīt, jo tad ar laiku var cerēt, ka sekos pieaugums un būs iespēja nopelnīt. Uzskatu, ka arī šis laiks varētu būt piemērots investīcijām, jo daļa investoru varētu būt nobijušies ģeopolitiskās situācijas dēļ un varētu vēlēties akcijas arī pārdot. Tomēr mana „iekšējā balss” saka, ka jāpagaida vēl līdz rudenim, kad ekonomika varētu būt vēl saspringtāka,” saka Aiga.
    Latvijas Radio Ziņu dienesta producente, kas savas darba gaitas pamatā saistījusi ar ekonomikas jomu, jaunajiem investoriem iesaka riskēt un ieguldīt brīvos finanšu līdzekļus akcijās. Taču riskam jābūt apzinātam un izsvērtam, un tikai ar tiem finanšu līdzekļiem, kuru zaudēšana neatstāj būtisku ietekmi uz dzīves kvalitāti. Jebkurā gadījumā - agrāk vai vēlāk – jebkuram, kas pērk un pārdot akcijas, pienāk tā diena, kad zaudējumi būs. Protams, būs arī peļņa, bet no lielākiem vai mazākiem zaudējumiem izbēgt nevar. Svarīgi arī pašam mazajam investoram saprast – kādos uzņēmumos un kādās valstīs ieguldīt. Jāsaprot, ka līdz ar akciju iegādi, investors kļūst arī par vienu no uzņēmuma līdzīpašniekiem. Tāpēc svarīgi interesēties gan par uzņēmuma darbību, gan arī par apkārt ekonomikā notiekošo.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība