• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Ar procentlikmju bomi pa galvu akciju tirgum

    Tirgus, protams, cer, ka recesija nebūs, lai šāds it kā pozitīvs scenārijs droši vien nozīmētu, ka vēl smagāk ar procentlikmju bomi pa galvu ekonomikai iekrauj FRS. Acīmredzami centrālie baņķieri ne par ko negrib, ka iesakņojas noturīgi paaugstināta inflācija un tās gaidas, ko tad sev līdzi komplektā varētu nest šāda ļoti mērena recesija.Foto: Scanpix

    Šis septembris, šķiet, būs vien apstiprinājums jau tā sliktajai šī mēneša reputācijai finanšu tirgū. Parasti mēdz būt tā, ka septembrī akciju tirgi sagurst. Attiecīgi arī šā gada šis mēnesis šajā ziņā nav bijis izņēmums. Visai iespējams ir tas, ka pie šādiem krituma tempiem drīz var tikt testēti arī vasaras sākuma akciju cenu zemākie punkti.

    Tirgus dalībniekus no to vasaras vidus sapņiem visai skarbā veidā pamodinājušas centrālās bankas. To darbības liecina par izšķirīgu virzīšanos būtiski stingrākas monetārās politikas virzienā. Šajā ziņā pagājušā nedēļa atnesa veselu centrālo banku uguņošanu. Trešo reizi pēc kārtas uzreiz par 75 bāzes punktiem (līdz 3% - 3.25% koridoram) ASV dolāra likmes paaugstināja ASV Federālo rezervju sistēma (FRS). Vēl pirms nedēļas šādu soli veica Eiropas Centrālā banka. Tāpat septembra otrajā daļā likmes Eiropā palielināja Anglijas Banka (par pusprocenptunktu), Zviedrijas centrālā banka (uzreiz par procentpunktu), Norvēģijas centrālā banka un Šveices centrālā banka. Citur savas likmes palielināja arī Indonēzija un Vjetnama. Kopumā kļūst grūti atrast tādu vietu, kur neaugtu likmes. Vienīgā pasaulē ar negatīvajām likmēm nu, šķiet, palikusi Japāna, kas daļēji tādēļ nu ar intervencēm valūtu tirgū bijusi spiesta aizsargāt savas krītošās jēnas vērtību.

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība