• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Pārkalibrē ESG ar ieročiem

    Tanka stobra daļa militārās parādes Viļņā laikā.Foto: Darius Mataitis, Scanpix

    Daudzi “atbildīgie” fondi tomēr sākuši pievienot ieroču ražotāju akcijas.

    Ieguldīšanas pasaulē jau kādu laiku tiek sludināta atbildība un ilgtspēja. Lieta gan ir tāda, ka cilvēku izpratne par šīm lietām var būt ļoti atšķirīga. Tāpat tas, kas tiek ietverts šajos jēdzienos, laika gaitā arvien var mainīties.
    Investoru klubs un Investors Andris jau ir pauduši viedokli, ka ieguldījumi rietumvalstu aizsardzības uzņēmumos ir gan atbildīgi, gan ilgtspējīgi. Ticis rakstīts, ka bez drošības pamatu pamata nekas cits, uz kā būvēt ēkas nākamos stāvus, var nebūt – tikai katastrofa un nāve pie bezgalīgu drupu un kūpošu lūžņu kaudzes. Demokrātijas un kādas brīvības sargāšana prasa un arī turpinās pieprasīt ļoti nopietnu arsenālu. Kaut kas no citas sērijas savukārt ir bezatbildīgi, neilgtspējīgi, iespējams, pat noziedzīgi, ja šādas industrijas mazspēja gluži pretēji tieši izmaksā karu - noved pie tā, ka naidīgi režīmi sāk slaktēt citas sabiedrības.
    Ilgstoši vadošās izpratnes vārdā par atbildību un ilgtspēju uz ESG (Environmental, Social and Corporate Governance jeb ESG; tas nozīmē, ka dažādi procesi, tostarp investīcijas, tiek izvērtētas caur klimata, sociālās atbildības, un korporatīvā pārvaldība lēcu) nosacījumiem tendētie fondi izvairījušies no ieguldīšanas Rietumvalstu aizsardzības uzņēmumos. Tas novedis pie tā, ka periodiski sevišķi Eiropas aizsardzības uzņēmumi sūdzējušies, ka ESG prasības tiem sadārdzina un apgrūtina pieeju finansējumam. Arī, piemēram, bankas šai jomai nelabprāt devušas kredītus un var diskutēt, ka šāda izpratne par ESG daļēji ir novedusi pie daļējām nozares problēmām un pat krietni lielāku risku un pavisam reālu plaša mēroga traģēdiju materializēšanās.
    Viss gan mainās un izskatās, ka bez kāda ļoti liela pompa tie paši ESG fondi nu sākuši saviem ieguldījumiem pievienot aizsardzības nozares uzņēmumus. Bloomberg pagājušās nedēļas beigās ziņoja, ka aktīvu pārvaldnieki nu pamatā pa kluso saviem ESG akciju portfeļiem piepērk klāt arī aizsardzības nozares vērtspapīrus.
    Šķiet, notiek tas, ko iespēja noprognozētjau minētais Investors Andris. Viņš rakstīja, ka pēdējos gados lielas pūles pieliktas, lai ieroču ražotājus klasificētu kā sociāli neatbildīgus. “Uzskatu, ka notiks visai plaša atbildības pārdefinēšana attiecība uz šo nozari, kur lērums ar fondiem mainīs savus noteikumus par neieguldīšanu šādos uzņēmumos. Tas savukārt var radīt papildu pieprasījumu pēc šādu uzņēmumu akcijām,” vēl novembrī teica šī Investoru Kluba izdomātā persona, kuras investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība