• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Šis bija lielā septītnieka gads

    Foto: SEBASTIEN BOZON

    Lai arī gada beigās akciju cenu pieaugums kļuva plašāks, šo gadu nenoliedzami var uzskatīt par lielā septītnieka gadu. Bet kas tad veido šo lielo septītnieku? Tie ir pasaulē paši atpazīstamākie publiski kotētie uzņēmumi, pamatā tehnoloģiju sektora grandi, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Tesla un Meta Platforms.

    Šo septiņu uzņēmumu akciju kopuma cena 2023. gadā (gluži šis gads gan vēl noslēdzies nav) palielinājās par 75%. Kopējā ASV Standard & Poor's 500 akciju indeksa vērtība 2023. gada pieauga par 23%. The Wall Street Journal rēķina, ka pārējo 493 S&P 500 uzņēmumu kopējais akciju cenu pieaugums bez šī lieliskā septiņnieka būtu 12% apmērā (par to, ka šīs “pārējās” 493 kompāniju akcijas vispār uzrādīja kāpumu atbildīga bija gada beigu daļa). Arī to nevar uzskatīt par sliktu rezultātu. Tiesa gan, tas tāpat kā uz paplātes izceļ vien šo septiņu milzīgo uzņēmumu ietekmi uz visu kopējo tirgu. Šie septiņi uzņēmumi kopā ir atbildīgi jau aptuveni par 30% no visa kopējā S&P 500 indeksa svara, liecina Goldman Sachs Global Investment Research dati.
    Var pavērtēt arī to, kas veido vispasaules MSCI All Country World akciju indeksa sastāvu, kas aptver 85% no pasaulē pieejamām akcijām. Vienam pašam Apple uz šī indeksa izmaiņu ir teju tikpat liela ietekme kā pilnīgi visam Japānas akciju tirgum. Savukārt vien pieciem šiem uzņēmumiem - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com un Nvidia, šo kompāniju kapitalizācijai esot astronomiskai, ietekme uz minēto vispasaules akciju indeksu ir pat nedaudz lielākā par Japānas, Francijas, Ķīnas un Apvienotās Karalistes akciju tirgiem kopā. Tādējādi tālu no patiesības nav teikt tā, ka ieguldīšana arī vispasaules akcijās lielā mērā ir ieguldīšana minētajā lielajā septītniekā.
    Šķiet, vislabāk tehnoloģiju šā gada akciju cenu dinamiku iemieso tieši Nvidia akcijas skrējiens. Šī pusvadītāju biznesa vērtība šogad palēkusies vairāk nekā par 240%. Nu analītiķi sagaida, ka šis uzņēmums nākamajos 12 mēnešos varētu nopelnīt gandrīz 50 mljrd. ASV dolārus. Šā gada sākuma analītiķi vidēji lēsa, ka Nvidia nākamo 12 mēnešu peļņa varētu būt aptuveni 10 mljrd. ASV dolāri.
    Atkarība no dažiem
    Pie šādas situācijas var rasties daži jautājumi. Pēc idejas, ieguldot kopējā tirgū (piemēram, ar kopējā biržā tirgotā indeksu fonda starpniecību), cerība ir, ka tas reprezentēs neskaitāmus uzņēmumus un ļoti daudz dažādas nozares, kurām tad, mainoties ekonomikas nosacījumiem, arī klāsies dažādi. Tas nozīmē, ka kaut kas droši vien izšaus pareizā virzienā un kaut kas arī atpaliks, lai gan kopējai virzībai ar šādu ļoti diversificētu portfeli ilgtermiņa vajadzētu būt pozitīvai.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība