• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Igaunijas mūziķa Tanela Padara pieredze: Pirmais miljons var atnākt ātrāk nekā gaidīts

    Igaunijas mūziķa Tanela Padara vārds zināms arī daudziem Latvijā. Izrādās, ka šis igauņu mūziķis ir arī investors ar samērā lielu pieredzi šajā jomā. Mūsu kolēģi no Aripaev izveidojuši plašāku rakstu par viņa investēšanas pieredzi, ieskatāmies arī mēs interesantākajās atziņās!

    Tanels norāda, ka daudzi aktieri, dziedātāji un citi kultūras cilvēki ir ieinteresēti ieguldīt, taču daudziem trūkstot drosmes. Viņš iedrošina, ka, saņemot šo drosmi un rīkojoties, pirmais miljons var atnākt ātrāk nekā gaidīts. Tieši tā noticis arī ar viņu.
    Tanela mūziķa karjera attīstījusies strauji – grupa tikusi izveidota rudenī, bet jau ap Ziemsvētkiem viņš sapratis, ka var nopelnīt ar mūziku un viņam nebūšot jāmeklē “īsts darbs”.
    “Par pirmo naudu savulaik nopirku pudeli viskija un Ziemassvētkos to uzdāvināju trim bezpajumtniekiem, ko pamanīju sēžam sniega kupenā,” stāsta mūziķis. Pēc tam viņš esot nomaksājis ģimenes mājokļu komunālos rēķinus, nopircis sev cigaretes. Tas bijis 90. gados. Tā kā viņa lielākie hobiji bijušas pastaigas pa mežu un makšķerēšana, kas lielus ieguldījumus neprasa, liela nauda ikdienā pat neesot bijusi nepieciešama.
    Tanela bērnība esot bijusi finansiāli grūta: “Mēs dzīvojām no rokas mutē, mazgājāmies aukstā ūdenī, bet man arī nebija lielas vēlmes kādreiz kļūt bagātam, man visa pietika. 10.klasē es pametu skolu, jo sapratu, ka bez tās varu iztikt.”
    Pat tad, kad sācis muzicēt, doma par “īstu darbu”, tomēr neesot likusi mieru, tāpēc kādu laiku pastrādājis kādā alus darītavā par noliktavas pārzini. Viņa grupa The Sun izveidota 2003. gadā.
    Šobrīd mūziķis ir 43 gadus vecs, bet par investīcijām viņš sācis interesēties 35 gadu vecumā, taču sākotnēji bijis bail ko uzsākt, īpaši ņemot vērā, ka viņam nebija izglītības. Jau pieaugušā vecumā tomēr nolēmis ģimnāziju pabeigt un sākt studēt uzņēmējdarbību un biznesa vadību.
    Tanela investīciju portfelī ir akcijas, nekustamais īpašums, aizdevumi, kā arī kolektīvās finansēšanas investīcijas, kas veiktas Omaraha un Mintos platformās. Covid-19 laiks mūziķim bijis grūts, jo pietrūcis koncertu un uzstāšanos, taču tieši šajā laikā viņš sapratis ieguldījumu nozīmi – dzīvot varēja turpināt mierīgi, jo ieguldījumi iepriekš bija izveidoti pietiekami lieli, lai nebūtu satraukuma par to, kā izdzīvot.
    “Tas ir lielākais ieguvums – drošības sajūta. Tāpēc es vēlējos arī tomēr iegūt izglītību. Ja nu kādreiz kaut kas notiek ar manu balsi, es negribētu dzīvot mežā zem egles, man vienmēr vajag drošības sajūtu,” stāsta Tanels.
    Lielākā daļa viņa investīciju portfeļa ir nekustamajā īpašumā – 42% no kopējā apjoma, obligācijās un citos aizdevuma instrumentos ir ieguldīti 30%, akcijās un fondos – 20%, bet jaunuzņēmumos – 8%.
    Mūziķa portfelī ir divi īres dzīvokļi, kas tiek piedāvāti īstermiņa nomai ar Airbnb starpniecību. Tos uzraudzīt palīdz gan viņa sieva, gan kāds uzraudzības partneris, jo pašam ikdienā nepietiek laika – ir jākoncertē.
    Tanels atzīst, ka viņam nav iecienītākās aktīvu klases, jo tās laika gaitā mainās. No otras puses, akcijas vienmēr ir “nākušas” pie viņa. Līdz šim garlaicīgākā aktīvu klase viņam ir šķitusi obligācijas, taču šajā augsto procentu likmju laikmetā tās kļuvušas pievilcīgas viņa acīs, un diversifikācijas nolūkā viņš tās ir iegādājies arī savā portfelī.
    Runājot par akcijām, Tanela portfelī ir Infortar, jo mūziķim patīkot šī uzņēmuma valdes priekšsēdētāja pieeja, kā arī esot sajūta, ka šeit varēs labi nopelnīt. Vislielākais akciju īpatsvars portfelī ir no LHV Group – ik pa laikam tiekot nopirktas vēl papildu akcijas. Pārdošana šajā pozīcijā pat nenākot prātā. Tieši LHV viņš uzskata par labāko ieguldījumu, tāpēc viņš tuvā nākotnē plāno iegādāties vairāk LHV un arī Hepsor akciju.
    Vēl no Baltijas Tanela portfelī ir Merko, EfTEN, Šauļu bankas un Tallinna Kaubamaja akcijas. No ārvalstīm viņš ir izvēlējies Alphabet. Viens no galvenajiem kritērijiem esot, lai ir sajūta, ka uzņēmuma vadītājiem var uzticēties.
    Jaunajiem investoriem mūziķis iesaka: “Nebaidieties! Veiciet pirmos ieguldījumus par nelielām summām, lai iegūtu pieredzi un pārliecību. Arī es sākumā ļoti baidījos, visi baidās zaudēt naudu, bet visi arī sākumā kaut ko zaudē. Labāk kļūdīties sākumā nekā vēlāk, kad jau tiek ieguldītas lielākas naudas summas.”
    Viņa ceļš līdz pirmajam miljonam portfelī esot bijis ļoti dažādām emocijām pilns: “Ir bijuši lāču un buļļu tirgi, ir bijis Covid-19, pieredzēts 40-50% akciju pieaugums, kam sekojis pēkšņs kritums. Akciju tirgus ir kā Baltijas jūra – tas nemitīgi viļņojas. Jūrnieki zina teikt, ka tieši Baltijas jūra ir viena no visgrūtāk kuģojamajām jūrām pasaulē.“
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība