• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Zināšanu vadītas investīcijas: Sigitas Kotleres pieredze

    Sigita Kotlere, licencētas investīciju platformas Nectaro izpilddirektore un valdes locekle

    Gan jau katrs, kurš sācis interesēties par investīcijām, ir dzirdējis to, ka pirmais solis būtu izveidot“ drošības spilvenu” – uzkrājumu vismaz sešu algu apmērā. Šī padoma aizsākumi meklējami Amerikā, kur gan investēšanas kultūra ir vecāka, gan sociālā aizsardzības sistēma vājāka. Latvijā sešu algu uzkrājumam nevajadzētu būt tam, kas attur no investēšanas.

    Sigita Kotlere, licencētas investīciju platformas Nectaro izpilddirektore un valdes locekle, ilgstoši ir koncentrējusies uz uzkrājumu nodrošināšanu un pamatu veidošanu gan karjerā, gan dzīvē. Viņas investīciju ceļš ir sācies vairākus gadus atpakaļ, bet vienlaikus salīdzinoši nesen.
    Investīciju daudzveidība
    Savas pirmās investīcijas veicu, strādājot banku sektorā, sākotnēji izvēloties tādus tradicionālos bankas produktus kā uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, kas tajā laikā piedāvāja pievilcīgus nosacījumus attiecībā uz termiņiem un nodokļu atvieglojumiem. Ar laiku, iegūstot plašāku pieredzi finanšu jomā un uzlabojot savu finansiālo stāvokli, paplašināju savu investīciju portfeli, iekļaujot tajā akcijas, fondus un alternatīvās investīcijas, tostarp P2P platformas. Es ievēroju principu ieguldīt tikai tajos aktīvos, kuru specifiku pilnībā izprotu un kuri atbilst manai ilgtermiņa stratēģijai. Pašlaik investīcijām novirzu aptuveni 15–20% no saviem ienākumiem.
    Manā investīciju pieredzē ir bijuši gan veiksmīgi, gan mazāk veiksmīgi lēmumi. Covid-19 pandēmijas laikā, kad bija vairāk brīvā laika un vēlme izmēģināt jaunas finanšu iespējas, pievērsos arī kriptovalūtām. Tomēr, raugoties retrospektīvi, jāatzīst, ka šīs darbības vairāk balstījās uz emocionālu impulsu nekā rūpīgi izsvērtu analīzi, un tās manam investīciju portfelim un zināšanām pievienoto vērtību nesniedza.
    Pretstatā investīcijām kriptovalūtās, man ir izdevies veiksmīgi ieguldīt nekustamajā īpašumā. Dzīvokļa iegāde ar mērķi to izīrēt ne tikai nodrošināja stabilus ienākumus, bet arī kļuva par vērtīgu un interesantu pieredzi. Šajā procesā es sapratu, ka nekustamais īpašums ir ne tikai materiāls aktīvs, bet arī prasa būtisku nemateriālu ieguldījumu – gaumīga interjera un pievilcīgas atmosfēras radīšanu. Tas ne tikai paaugstina īpašuma vērtību, bet arī uzlabo tā rentabilitāti, kas man bija patīkams un vērtīgs atklājums, lai gan ar zināmiem izaicinājumiem.
    Pasīvas investīcijas kā prioritāte
    Mana investīciju stratēģija ir pasīva. Liela daļa no mana portfeļa ir investēta P2P platformās, kas nodrošina stabilu un salīdzinoši augstu atdevi. Šo izvēli es veicu, jo esmu labi iepazinusi nozari un izprotu tās darbības principus. Šobrīd es izvairos no aktīvām investīcijām, piemēram, akcijām, jo tās prasa ievērojamu uzmanību un laika resursus. Savukārt obligcijas es labprāt iekļauju savā portfelī, jo tām ir prognozējams ienesīgums, kas atbilst manai vēlmei pēc drošības un paredzamības.
    Jebkura investīcija ir saistīta ar risku, taču, ja risks ir rūpīgi apzināts, aprēķināts un atbilst manai riska apetītei jau sākotnēji, tas ir pieņemams un kontrolējams. Mani vairāk par risku uztrauc laika un resursu ieguldījums. Augsta riska investīciju pastāvīga uzraudzība prasa daudz laika – resursa, kura vērtība manā ikdienā tikai pieaug. Tāpēc es izvēlos zemāka vai paredzama riska investīcijas, kas neprasa aktīvu iesaisti un ļauj man koncentrēties uz citiem svarīgiem dzīves aspektiem.
    Piesardzība un iespējas
    Pēdējo divu gadu laikā investīciju tirgus ir piedzīvojis stagnāciju, un, ņemot vērā neskaidro ekonomisko situāciju, arvien vairāk cilvēku kļūst piesardzīgi, izvēloties turēt savus līdzekļus skaidrā naudā. Neskatoties uz to, dažas nozares, piemēram, aizsardzības industrija un mākslīgais intelekts, turpina izaugsmi. Mākslīgais intelekts piedāvā ievērojamu potenciālu nākotnes inovācijām, savukārt aizsardzības sektors turpina pieaugt, jo bankas un lielās institūcijas kļūst atvērtākas, un valstis arvien vairāk apzinās nepieciešamību stiprināt šo nozari.
    Kā investīciju profesionālim, šāda veida informācija bieži mani sasniedz automātiski, pateicoties aktīvai iesaistei un regulārai informācijas uzņemšanai. Papildus tam es regulāri klausos tādus podkāstus kā Financial Times un The Economist, kas palīdz man ātri un, galvenais, ērti, iegūt aktuālo informāciju. Tomēr esmu piesardzīga ar draugu un ģimenes ieteikumiem un aicinu citus būt apdomīgiem, jo šādi viedokļi bieži vien ir subjektīvi un var neatspoguļot pilnīgu ainu.
    Jaunajiem investoriem, kuri tikai sāk savu ceļu investīciju pasaulē, es ieteiktu ņemt vērā trīs būtiskus aspektus: pirmkārt, nepažēlot laiku, lai izglītotos par investīcijām un to dažādajiem veidiem; otrkārt, rūpīgi apzināties savus investīciju mērķus, ieskaitot termiņus un riska apetīti; un, visbeidzot, sākt ar mazām summām, lai pakāpeniski izprastu, kas strādā un kas ne. Mūsdienās investīciju platformas, tostarp Nectaro, un finanšu tehnoloģiju uzņēmumi ir ievērojami demokratizējuši tirgu, ļaujot sākt investīcijas pat ar nelielām summām – no dažiem desmitiem eiro.

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība