• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Lindas jautājums: Kā gudri uzkrāt līdzekļus bērna nākotnei?

    Foto: Graham Oliver, Scanpix

    Bērni ir vērtīgākais, kas mums pieder. Bērniem mēs savu iespēju robežās gribam nodrošināt labāko nākotni, tomēr patiesībā jau maz kas ir mūsu rokās. Par vienu gan mēs varam (un vajag!) parūpēties – tas ir starta kapitāls studijām un patstāvīgas dzīves uzsākšanai, tomēr - kā veiksmīgāk uzkrāt un kādus rīkus šiem mērķiem izmantot?

    Lai noskaidrotu atbildes uz šiem jautājumiem, sazinājāmies ar divu bērnu mammu Alinu Zelu, kura vienlaikus ir arī #ceļāuzfinansiāloneatkarību autore un personīgo finanšu mentore, kura veic arī privātās investīcijas.
    Jau sarunas sākumā viņa norāda, ka visiem gribētos bērnu nākotnei veidot gan drošus, gan ienesīgus uzkrājumus, taču ideālā varianta diemžēl nav. Kas ir drošs, ne vienmēr ir ienesīgs un pretēji. Līdz ar to labāk vajadzētu vecākiem skatīties no savu iespēju perspektīvas. Cik daudz esam gatavi uzkrāt bērniem? Cik ilgs ir uzkrājumu periods? Kāda ir riska tolerance? Cik liela ir vēlme izzināt papildu informāciju? Cik daudz laika var veltīt uzkrājumu veidošanai? Katram uzkrājumu veidam ir savas priekšrocības un trūkumi, tāpēc jāizvēlas savām vēlmēm un vajadzībām iespējami tuvākais risinājums.
    Uzkrājumi skaidrā naudā?
    Alina saka, ka vienkāršākais uzkrājumu veids, protams, ir skaidrā naudā, tai skaitā arī uzkrājums bankas kontā. Turklāt augstu bāzes likmju periodā, uzkrājot “krājrīkos”, var pelnīt arī papildu noguldījumu procentus. Šādiem uzkrājumiem ir priekšrocība, ka tieši tik, cik uzkrāsim, tik arī bērnam būs. Uzkrājumiem nav stingru “rāmju”, tos var veidot savu iespēju robežās un neatkarīgi no notikumiem globālajos tirgos uzkrājuma apmērs “nesvārstīsies” Cik būs uzkrāts, tik būs, un klāt, iespējams, būs arī noguldījumu procenti.
    Skaidras naudas uzkrājumu trūkums ir inflācijas risks – gadiem ejot, tiek zaudēta naudas vērtība. Ja uzkrājumu termiņš ir salīdzinoši īss, iespējams, tas ir pieņemami, savukārt, ja termiņš ir garāks, arī šis risks ir lielāks. Alina uzskata, ka uzkrājumus skaidrā naudā var veidot, ja to termiņš ir 2-5 gadi, iespējams, šādā situācijā tas var būt izdevīgs risinājums, jo inflācijas risks var būt mazāks par finanšu tirgus risku.
    Termiņnoguldījumi, krājkonts?
    Cits iespējamais risinājums ir termiņnoguldījumi. Termiņnoguldījums ir piemērots noteiktas naudas summas noguldīšanai uz noteiktu laika periodu no 3 līdz 36 mēnešiem . Noguldījuma termiņa beigās banka pārskaita noguldīto summu un procentus uz norādīto norēķinu kontu. Termiņa laikā nav iespējams veikt papildu iemaksas vai izmaksas.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība