• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kristians Jenčiuss: Lai iegūtu finanses investīcijām, pārdošu dzīvokli

    Foto: Privātais arhīvs

    Investīcijas akcijās, fondos, indeksos, kriptovalūtās un citur, protams, ir zināms risks. Bet riska pakāpi lielā mērā nosaka investora stratēģija – vai viņš to dara pasīvi, izvēloties drošākus ieguldījumus un gaidot, vai viņš izvēlas augsta riska pieeju, kurā īsā laika periodā var gan iegūt, gan zaudēt. Kristians Jenčiuss ir izvēlējies apvienot abas pieejas.

    Lai gan 28 gadus jauno Kristianu vairāk raksturo aktīvā investora iezīmes, viņš ikdienā strādā arī pilnas slodzes darbu kā IT biznesa analītiķis uzņēmumā Tet. Investīciju pasaulē Kristians ir aptuveni 5 gadus un priekšroku dod kriptovalūtām un indeksu fondiem.
    Atceroties pašu investīciju ceļa sākumu 2017. gadā, viņš stāsta: “Toreiz kriptovalūtu tirgus bija sasniedzis virsotni. Es biju tikko pabeidzis augstskolu un ieguldīju aptuveni 500 eiro dažādos koinos. 2018. gadā teju visiem koiniem vērtība kritās vai tie vispār bija pazuduši no tirgus. No 500 eiro man bija palikuši vien 50 eiro.”
    Lai gan pieredze bija sāpīga, jo īpaši pirmais zaudējums, Kristians to “sagremoja” un turpināja izglītot sevi, lai nākamie soļi investīciju ceļā jau būtu pārdomātāki. Tālāk viņš izvēlējās iet Dollar-cost averaging jeb DCA ceļu, ieguldot konkrētu naudas summu noteiktā laika periodā – reizi mēnesī. Kristiana gadījumā tās bija regulāras investīcijas 100 līdz 200 eiro vērtībā kriptovalūtās – Bitcoin un Ethereum. Izvēle krita par labu šīm kriptovalūtām, jo tās ir sevi pierādījušas, izdzīvojušas jau trīs lāču tirgus un viņu svārstības tirgū ir salīdzinoši mazākas.
    Ieguldījumus kriptovalūtās Kristians veic ar Binance un Etoro starpniecību, izvēloties high risk – high reward pieeju, kas nozīmē regulāru ikdienas monitoringu un biežus tirdzniecības darījumus. Pagājušajā gadā viņš veica aptuveni 100 treidus. “Pārsvarā izvēlos swing trade piegājienu. Skatos, kad kustība ir, piemēram, -5%, un pērku. Kad ir +5%, pārdodu, gūstot 10% peļņu,” savā stratēģijā dalās Kristians.
    Domājot par sava veida drošības spilvenu, 2020. gadā jaunais investors sāka ieguldīt naudu indeksu fondos, konkrētāk, S&P 500 un Nasdaq. Viņa stratēģija attiecībā un fondiem ir līdzīga – katru mēnesi tiek ieguldīta konkrēta naudas summa. Bet šajā gadījumā investētie finanšu līdzekļi vairāk vai mazāk ir atstāti pašplūsmā.
    Viņa skatījumā šobrīd ir piemērots laiks pirkšanai, jo cenas krīt un tās, visdrīzāk, celsies. Ir vērts pagaidīt vasaras vidu un beigas, kad Federālā rezervju sistēma varētu pārtraukt procentu likmju celšanu, un pirkt! Šī iemesla dēļ Kristians ir izlēmis pārdot savu dzīvokli, lai daļu no iegūtās naudas šogad investētu un nākamgad, iespējams, izņemtu ārā jau ar uzviju. Tai pat laikā viņš iesaka ieguldīt tos naudas līdzekļus, ar ko investors var atļauties riskēt, jo zaudējumi, neizbēgami, kādā brīdī būs.
    Arī Kristiana portfelī, kurā ir investīcijas aptuveni 15 tūkst. eiro vērtībā, šobrīd nepaveras visskaistākā ainava, bet naudu no investīciju platformām viņš nav izņēmis vēl ne reizi. “Ja arī redzu kādai pozīcijai zaudējumus, es nepārdodu, es gaidu, tā teikt, labākus laikus. Es turpinu iet DCA ceļu, investējot papildu finanšu līdzekļus konkrētajās pozīcijās. Jo tirgus ir ciklisks. Mēs līdzīgā situācijā esam bijuši 2008. gadā, 2000. gadā un vēl pirms tam. Tikām tam pāri un arī ieguvām,” ar pārliecību stāsta Kristians.
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība