• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    2023. gads finanšu tirgos: maldīgās prognozes un akciju cenu rallijs gada nogalē

    Vairo valdes priekšsēdētājs Iļja ArefjevsFoto: Kaspars Dobrovolskis

    Kaut arī 2023. gads vēl nav noslēdzies, ir drošs pamats domāt, ka tas ieies finanšu tirgu vēsturē kā viens no interesantākajiem. Galvenokārt tādēļ, ka pat investīciju pasaules visspožāko prātu prognozes šogad realitātē izrādījās ļoti aplamas, pārdomās dalās IPAS Vairo valdes priekšsēdētājs Iļja Arefjevs.

    Prognožu kļūdas un negaidīti pārsteigumi
    Pirmkārt, gada sākumā reti kurš bija prognozējis tik strauju procentu likmju kāpumu it īpaši ASV (10 gadīgajai likmei tuvojoties 5% gadā). Tādēļ jau pavasarī varējām vērot izteiktu investoru nervozitāti un pat ASV banku sektora "šūpošanos". Gandrīz vienlaicīgi grūtībās nonāca trīs komercabankas - Silicon Valley Bank, Signature Bank un First Republic Bank. Kontinentālo Eiropu savukārt satricināja Šveices otrās lielākas bankas Credit Suisse nedienas.
    Otrkārt, finanšu tirgu fons bija negatīvs ne tikai obligācijām (augošo procentu likmju dēļ), bet arī akcijām (gan procentu likmju, gan pieaugošo risku dēļ). Iepriekšējos gados ASV akciju tirgus "izvilka" tehnoloģiju uzņēmumi, kuriem zemās procentu likmes bija kā izaugsmes tramplīns. Ar nožēlu varēja vērot, cik strauji šo tehnoloģiju uzņēmumu (Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft, Meta un citi) akciju cenas slīd lejā. Taču pavisam negaidīti gada noslēdzošajā ceturksnī ieraudzījām strauju akciju cenu "ralliju". Rezultātā plašais MSCI World Equity pasaules uzņēmumu akciju indekss šī gada vienpadsmit mēnešos pieauga par 15%. Teiksiet daudz? Tehnoloģiju uzņēmumu akciju indekss uzrādīja pieaugumu ap 40% apmērā!
    Vai nākotnē varam gaidīt ko līdzīgu?
    Kaut arī šie ienesīguma rādītāji tiešām ir iespaidīgi, reti kurš tos bija prognozējis. Tāpat arī nav nekādas garantijas ka tie atkārtosies nākotnē. Finanšu tirgus var salīdzināt ar laikapstākļiem - ļoti mainīgi un grūti prognozējami. Vienmēr jābūt gatavam arī negaidītām izmaiņām. Taču, tāpat kā paredzam, ka ilgtermiņā vasaras būs siltākas par ziemām, tā arī finanšu tirgos ilgtermiņā akcijas parasti ir ienesīgākas par obligācijām.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība