• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kaspara blogs nr.47: Pērku INDEXO akcijas

    Foto: Toms Svilans www.doozy.lv, Toms Svilans www.doozy.lv

    INDEXO akciju piedāvājums ir spēkā jau gandrīz 2 nedēļas, taču tikai tagad esmu nolēmis nopublicēt savas domas un rīcības plānus. Kāpēc tā? Jo gaidīju, kas tālāk notiks ar akcijas cenu.

    Pirms nedēļas rakstīju par notiekošo ar INDEXO akcijām, kad vienā brīdī tās tika tirgotas par cenu pat zem 10 eiro par vienu akciju. Ir piepildījies mans bāzes scenārijs un pārdevēju akcijas ir izpirktas, akcijas turpina pirkt investori, kuri tās grib iegūt zemāk par piedāvājuma cenu un tā rezultātā cena biržā ir ļoti pietuvojusies 12 eiro atzīmei – šodien tā jau ir 11.95 eiro par vienu akciju.
    Attiecīgi bažas, kas iepriekš radās par to, vai INDEXO varētu neizdoties piesaistīt kapitālu dēļ zemās akcijas cenas biržā, šobrīd ir kliedētas.
    INDEXO jau savos publiskajos komentāros ir norādījuši, ka akcijas cenu ir noteikuši balstoties gan pēc tirgus situācijas, gan pēc vadības uzskatiem par uzņēmuma vērtējumu, gan arī pēc konsultācijām ar potenciālajiem investoriem.
    Visticamāk, INDEXO vadībai jau pirms kapitāla piesaistes uzsākšanas ir bijušas pietiekami spēcīgas indikācijas, ka kapitālu izdosies piesaistīt nepieciešamajā apmērā. Viss notiekošais biržā bija tikai nervu kutināšana akcionāriem, bet no otras puses kāds vai kādi agrīnāki investori izmantoja iespēju pārdot diezgan lielu bloku sev piederošās akcijas.
    Rezumējot, manuprāt, šobrīd varbūtība, ka kapitāla piesaistes piedāvājums būs veiksmīgs, ir krietni lielāka nekā pretējā scenārijā.
    Mana attiecību vēsture ar INDEXO akcijām
    IPO laikā uz INDEXO akcijām neparakstījos, jo toreiz novērtēju piedāvājumu kā ļoti dārgu. Tomēr jau tad man bija skaidrs, ka, iespējams, akcijas kādreiz būs manā portfelī.
    Tā arī notika, vēl pirms kapitāla piesaistes raunda izziņošanas šī gada rudenī es nopirku pirmās savas INDEXO akcijas. Jā, no šodienas perspektīvas pirkšanas cena nebija pati labākā, tās pirku pa 13.6 eiro.
    Bet jau tajā brīdī uzskatīju, ka INDEXO strauji tuvojas licencēšanas noslēguma posmam un spriedu, ka tas bija labs brīdis akciju iegādei. Tikai pēc tam sākās lielāks spiediens uz akcijas cenu, kas tai lika kristies zemāk.
    Pēc kapitāla piesaistes raunda izziņošanas un būtiskā pārdošanās spiediena realizēšanās, es nolēmu riskēt un palielināju savu pozīciju, piepērkot klāt akcijas par cenu 10 eiro. Tā rezultātā mana līdzšinējā vidējā cena ir 11.8 eiro.
    Tas ir gandrīz tikpat cik piedāvājuma cena, attiecīgi nav man izdevies ne būt gudrākam un pasteigties pārējiem priekšā, ne arī ko nokavēt.
    Un nākamais mans solis bija piedalīties INDEXO akciju piedāvājumā. Savu pieteikumu esmu iesniedzis.
    Kāpēc es pērku INDEXO akcijas un kāpēc tagad?
    Īsumā – pensiju bizness ir daudz lielāks, banka ir gandrīz gatava, piedāvājuma cena ir pievilcīga, ir ļoti pateicīgs sabiedrības noskaņojums jeb atvērtība jaunai bankai, it īpaši vietējā kapitāla.
    Pie tam manā skatījumā šī ir viena no retajām iespējām šobrīd, kura salīdzinoši mazāk ir pakļauta ekonomikas bremzēšanās seku ietekmes riskiem.
    Tagad par katru no punktiem atsevišķi.
    Pensiju bizness jau ir būtiski lielāks un nozīmīgāks nekā tas bija pirms pusotra gada. INDEXO ir tik labi pārdošanā, ka viņiem ir izdevies pamatīgi audzēt gan klientu skaitu, gan arī pārvaldāmo aktīvu apjomu.
    Jāpiebilst, ka pensiju biznesam kopumā ir ļoti labs izaugsmes potenciāls, jo esošo 2.pensiju līmeņa plāna dalībnieku iemaksas turpina nākt iekšā neatkarīgi no investoru noskaņojuma – 6% no bruto algas katru mēnesi aiziet 2.pensiju līmenī. Papildus tam ieguldījumiem akciju tirgos ir tendence ilgtermiņā augt par vidēji 8% gadā.
    Te ieskicēšu, kā redzu INDEXO pensiju biznesu pašreiz. Citi norāda uz zemo peļņas līmeni un saka, ka pret šo zemo peļņu valuācija sanāk ļoti dārga. Jā, tas tik tiešām tā ir. Taču te ir būtiska nianse.
    Lielāko daļu no pensiju biznesa pašreizējiem izdevumiem veido klientu piesaistes izdevumi jeb izaugsme. Ja piesaistes izmaksas izņemtu ārā, tad paliek pensiju bizness ar aktīviem aptuveni 800 miljonu eiro apmērā, kas rezultējas aptuveni 3 milj. eiro ieņēmumos gadā (pēc turētājbankas komisiju nomaksas). Noņemam nost piesaistes izmaksas un te mums parādās aina ar peļņas potenciālu 2-3 miljonu eiro apmērā jau 2024.gadā.
    INDEXO tirgus kapitalizācija pēc kapitāla piesaistes būs gandrīz 60 miljoni eiro, attiecīgi viens pats pensijas bizness pret 2024.gada potenciālo peļņu tiek novērtēts ar P/E 20-30. Tas nav ļoti maz, bet tas arī nav daudz, jo tas ir izaugsmes bizness, kas pats par sevi aug, pateicoties sociālajām iemaksām un tirgus rezultātiem.
    Ar šo gribēju iedot savu skatījumu uz pensijas biznesa vērtību un kāpēc, manuprāt, nevar tā vienkārši paņemt iepriekšējā perioda finanšu rezultātu un no tā uzreiz izdarīt secinājumus.
    Par banku. Te es, protams, paļaujos uz INDEXO pašu prognozēm, plāniem, projekcijām un mērķiem. Kā arī paļaujos, ka tik tiešām izdosies iegūt bankas licenci nākamā gada pirmajā pusē.
    Ja ņemam projicēto uzņēmuma peļņu uz 2027.gadu, tad pret cenu 12 eiro par vienu akciju, P/E sanāk nedaudz virs 3. Tas, maigi sakot, ir ļoti, ļoti pievilcīgs līmenis.
    Jāsaprot, ka realitātē biznesa rezultāti faktiski atšķirsies no ieplānotajiem, bet, manuprāt, šajā gadījumā ir gana liela varbūtība scenārijam, ka izaugsme sanāk vēl straujāka.
    Te nonākam pie sabiedrības noskaņojuma. Šķiet, ka šobrīd ir īpaši liela gatavība sabiedrībā jauniem spēlētājiem vietējā tirgū. Jā, ir pieejamas starptautiskas alternatīvas, bet kreditēšana tomēr tajās vēl nav iespējama.
    Es sliecos piekrist viedoklim, ka mums ļoti noderētu vēl aktīvāka konkurence banku sektorā.
    Šo visu faktoru kopums man liek izdarīt secinājumu, ka INDEXO akciju piedāvājums ir pievilcīgs, kā rezultātā pieņēmumu lēmumu gan pirkt akcijas iepriekš, gan arī piedalīties pašā piedāvājumā.
    Kāpēc pērku tagad?
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība