• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Kaspars komentē – 23.01.2024.

    Esiet sveicināti manā jaunajā rakstu sērijā/rubrikā – Kaspars komentē. Pirmajā komentārā par to, kāpēc šāda rubrika ir tapusi, par ieskatiem no Investor Toomas konferences Igaunijā un no dažām privātām sarunām ar igauņu investoriem.

    Kāpēc šāda jauna rakstu sērija? Iepriekš kaut kā biju pieņēmis, ka katram manam bloga rakstam vai analīzei ir jābūt ar ļoti izteikti plašu skatījumu, izvērstu, izsvērtu, analītisku dziļumu jeb, vienkārši sakot, pamatīgi ieguldītam darbam, kas rezultējas vērtīgā vai domāt liekošā materiālā. Tā kā ikdienas steigā un darbu gūzmā nav tik daudz laika, lai tik daudz laika ieguldītu, tad īsākus ieskatus un pārdomas bieži vien atstāju vien sev.
    Nolēmu, ka tas nav labi ne pret jums – lasītājiem, ne arī pret mani pašu, jo šīs īsākas domas, vienkāršākus pārspriedumus un vienkārši novērojumus es neapsveru plašāk. “Uzlikšana uz papīra” ļauj man pašam vairāk apdomāt savus domu graudus, noslīpēt tos un attiecīgi tos labāk izmantot argumentācijā un publiskā apspriedē.
    Es nesolu noteiktu regularitāti šai sadaļai, lai nepieviltu ne jūs, ne sevi, tomēr šad un tad komentāri parādīsies, citreiz biežāk, citreiz retāk.
    Komentāri būs salīdzinoši brīvas domas lidojums, novērojumi, atziņas, atstāstījumi no redzētā pasākumos, no sarunām ar investoriem, kā arī interesantākais no interneta dzīlēs atrastā.
    Kā noprotiet no šī ieraksta virsraksta, tad tas vien liecinās par to, kādā datumā komentārs ir publicēts, savukārt raksta attēlā ieraudzīsiet atslēgas vārdu formātā to, kas komentārā ir apskatīts, kā arī komentāra datumu.
    Kā redziet, tad šis konkrētais komentārs ir publicēts brīvā piekļuvē, lai pēc iespējas plašāka publika var ar to iepazīties, taču turpmāk komentāri būs pieejami tikai Investoru Kluba biedriem.
    Par Investor Toomas konferenci
    Pagājušajā sestdienā man bija iespēja paviesoties Investor Toomas konferencē. Satiku gan kolēģus no Aripaev, gan Investoru Kluba pasākumu atbalstītājus, kā arī aprunājos ar dažiem investoriem.
    Interesanti, ka šajos Baltijas biržai izaicinošajos laikos konferencei bija vēsturiski vislielākais apmeklējums. Īpaši liela interese pasākuma dalībniekiem par bija vietējo influenceru un sabiedrībā zināmu cilvēku (mūziķis un sportists) stāstīto investīciju sakarā.
    Sev no šī pasākuma paņēmu to, ka investoriem aizvien vairāk interesē tas, ko dara citi reāli cilvēki, pieredzes stāsti, savukārt salīdzinoši mazāka interese ir par formālākām prezentācijām un runām.
    Tāpat ar īpaši lielu interesi konferences dalībnieki sekoja līdzi treidošanas praktiķiem, kuri dalījās ar saviem ieskatiem pašreizējā tirgus situācijā, kā arī ar idejām, kur paši saredz nākamās investīciju iespējas.
    Kā noprotat, tad šo nesaku tāpat vien. Labāko praksi no Investor Toomas konferences centīsimies aizgūt un ieviest arī Investoru Kluba organizētajos lielajos pasākumos, no kuriem nākamais ir Investoru Festivāls.
    Tā kā varētu teikt, ka mana dalība Igaunijā notikušajā pasākuma bija ne vien vērtīga man personīgi, bet arī būtiska pieredzes iegūšana ar nolūku aizvien straujāk virzīt uz priekšu investīciju kultūru Latvijā.
    No sarunām ar investoriem
    Protams, ka neizpalika arī sarunas ar dažāda līmeņa investoriem. Galvenais jautājums, ko jautāja man - kādi jauni uzņēmumi biržā ir gaidāmi 2024.gadā no Latvijas. Ikviens interesējās par airBaltic. Šķiet, ka jau šobrīd investori ir noskaņoti tam, ka IPO šogad notiks un jau sāk prātos apsvērt, vai tas varētu būs labs ieguldījums vai nē.
    Es esmu piesardzīgāks. Jā, plāni un apņemšanās ir, bet kamēr nebūs galdā apstiprināts IPO prospekts, tikmēr sīkāk nemaz negribu iedziļināties. Protams, ceru, ka IPO būs un šogad, tas būtu pamatīgs notikums, interesants un arī izaicinošs.
    Ko saka citi investori? No kāda lietuviešu investora dzirdēju, ka nevajadzētu cerēt uz Lietuvas valdības iesaistīšanos airBaltic IPO. Kāpēc? Jo pašreiz tiek gaidīts, ka IPO būtu aptuveni septembrī, savukārt oktobrī ir gaidāmas parlamenta vēlēšanas. Tik tuvu vēlēšanām, visticamāk, politiskie spēki neuzņemtos tik lielu risku kā piedalīšanos šādā darījumā. Savukārt jau pēc vēlēšanām potenciāli pie varas varētu nākt sociāldemokrāti un viņiem dalība šādā darījumā varētu ne tuvu nebūt dienaskārtībā.
    Dzirdot šo informāciju, sāku domāt par to, cik vispār ir vērts par šādu scenāriju domāt. Iespējams, tas vienkārši ir “uzlikts galdā” kā sarunu temats, lai cilvēku uzmanību noturētu uz šo darījumu un censtos to padarīt ikdienas investoru uztverē par vēl lielāku un nozīmīgāku nekās tas patiesībā varētu būt.
    Tikmēr igauņi vienkārši noskatās un gaida, vai un cik interesanta investīcija šī varētu būt. Interese ir, bet, protams, ir arī skepse. Bet bez lielām un spēcīgām emocijām.
    Tāpat arī turpinām gaidīt potenciālo Citadele bankas IPO. No sarunām secinu, ka tas ir daudz aktuālāks temats mūsu mediju telpā nekā kaimiņvalstīs. Kāds pat vispār par šādu varbūtību nebija dzirdējis.
    Ja runā par šī gada perspektīvām jauniem IPO, tad visi kā viens ir piesardzīgi. Mēs jau zinām, ka APF Holdinga IPO bija izaicinošs, tāpat arī Indexo akciju piedāvājums bija ar saviem izaicinājumiem un rezultējās mazākā pieprasījumā nekā uzstādītais mērķis. Tomēr nemaz tik gludi neiet arī igauņu pusē.
    Rudenī notikušais Infortar IPO igauņiem, vismaz ar tiem, ar kuriem runāju, ir palicis prātā kā diezgan liels fiasko. Jā, pieprasījuma mērķis tika sasniegts, taču 25% no piedāvājuma izpirka uzņēmuma vadība.
    Pirms IPO procesa un pašā IPO procesā šie investori bija novērojuši ļoti lielu augstprātību no Infortar puses.
    Mēs to šeit nenovērojām, jo vienkārši šim IPO nepievērsām uzmanību pēc tam, kad uzzinājām par tā pieejamību tikai Igaunijā. Par šo faktu pārsteigti bija arī lietuviešu investori
    Gala secinājums ir tāds, ka šī IPO rezultāti liecinot par salīdzinoši iztukšotu investoru apetīti pēc jauniem IPO. Vismaz tā šķiet šajā brīdī. Tas, protams, ar laiku mainīsies, bet šobrīd var nebūt labs brīdis.
    Varbūt nemaz nav vērts gaidīt jaunus IPO tuvākajā laikā? Nezinu! Tas lai paliek atvērts jautājums. Kā jums šķiet?
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība