• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Investēšana augsta riska investīcijās paredz pārdomātus un sistemātiskus lēmumus

    Andrei Doktoroff, uzņēmējs, investors, CEO investīciju fondam the Intelligent VC

    Andrei pirmā saskarsme ar investīcijām bija apmēram 10 gadu vecumā, kad kādas grāmatas iedvesmots viņš lūdza, lai mamma viņā investē: “Aizdod man 1 latu, un pēc kāda laika es tev atdošu divus.” Tagad gan viņš neatminās, ko tieši ar šo latu paveica un vai tiešām investēja, taču atzīst, ka tā bija pirmā reize, kad ideja par investēšanu un uzņēmējdarbību viņu aizrāva, toreiz vēl kā bērnu. Andrei ir uzņēmējs un investors, viņš pārvalda investīciju fondu “the Intelligent VC”, ir jaundibinātās Mākslīgā Intelekta Latvijas asociācijas (MILA) padomes loceklis.

    Patīk riskantas investīcijas
    Andrei sāka investēt, kad viņa uzņēmums jau veiksmīgi darbojās, jo vēlējās izmēģināt ko jaunu. “Oriģināli es skatījos uz Forex, bet priekš manis tas šķita pārāk sarežgīti. 2016. gadā es sāku investēt kriptovalūtās. Kādā brīdī investēju pat profesionālajos pokera spēlmaņos, kas piedalās turnīros. Līdz ar to man ir daudzveidīga investīciju pieredze.” Viņš paspēja samērā agrīni investēt gan Bitcoin un Etherium, gan DeFi protokolos. “Bija gan veiksmīgas, gan neveiksmīgas investīcijas. Tev var paveikties vienu reizi, otro, varbūt trešo, bet, ja nespēj atkārtot panākumus, tad tas ir kā spēlēt azartspēles. Es centos atkārtot savus investēšanas panākumus, bet, jāatzīst, ka es arī pazaudēju.”
    Viņam gan palīdzēja tas, ka investēja samērā agri. “Tad, kad visi par to runā un investē, nozīmē, ka labākais investīcijas laiks jau ir nokavēts.” Andrei atzīst, ka viņa izvēle investēt kriptovalūtā un jaunuzņēmumos saskan ar viņa kopējo pieeju, kur dominē augsts risks, bet arī augsts potenciālais ieguvums. Arī tagad Andrei attieksme pret risku nav mainījusies, viņš joprojām investē augsta riska darījumos, galvenokārt jaunuzuzņēmumos ( startups ) vai jaunos, atvasinātos uzņēmumos ( spin-off’os ).
    Kāds ir Andrei investēšanas checklist (jeb jautājumu saraksts)?
    Ir tomēr svarīgi nejaukt investēšanu ar azartspēlēm. Kāda ir atšķirība? Spēlējot azartspēles, lēmumi tiek pieņemti uz intuīciju, bet investējot - uz analīzi. “Pieņemot lēmumu par investīcijām, es uzdodu sev konkrētus jautājumus un izeju cauri sevis izveidotajai sistēmai. Pirmkārt, kāpēc investēt vai neinvestēt?” Viņš norāda, ka ir svarīgi zināt savus investēšanas mērķus un jau sākotnēji definēt sagaidāmo atdeves tempu. Ir arī jāsaprot, vai vēlies būt aktīvais vai pasīvas investors jeb to, cik daudz laika vari veltīt pašam investīciju procesam. “Man personīgi pasīvā investēšana neinteresē. Investējot jaunuzņēmumos, man ir svarīgi iesaistīties un atbalstīt jaunuzņēmumu.”
    💡 Andrei jautājumi pirms investēšanas (investēšanas “ checklist”):
    • Kāpēc investēt vai neinvestēt?
    • Vai tas saskan ar maniem investēšanas mērķiem?
    • Cik drīz ir gaidāma investīciju atdeve?
    • Cik daudz laika man būs jāiegulda šīs investīcijas pārvaldībai?
    Aprakstot savu investēšanas stratēģiju, Andrei stāsta: “Man tas nav tikai par cipariem vai par investīciju projekta vērtības palielināšanu. Man ir svarīga arī projekta ietekme un nozīme.” Andrei ir apsvēris arī investēšanu akcijās. “Es pētīju šo investēšanas virzienu un, manuprāt, tas izskatās vienkāršāk kā ir patiesībā. Ir slavens teiciens, ka akciju tirgū ir grūtāk uzvarēt kā Olimpiādē. Domāju, ka tur ir daudz patiesības.” Andrei gan atzīst, ka viņam pieder nedaudz Microsoft akciju. Par labu šim lēmumam viņš lēma, kad Microsoft paziņoja par AI attīstības virzienu un sadarbību ar OpenAI, kas, viņaprāt, norāda uz akciju vērtības potenciālo pieaugumu.
    Kādi ir ieteikumi jaunajiem investoriem?
    Investīciju lēmumu pieņemšanā vislielākā kļūda ir sasteigti lēmumi. Tieši tie noved pie muļķīgām kļūdām. “Jaunajiem investoriem iesaku apmeklēt pasākumus un konferences, kur uzturas citi investori. Tieši no pieredzes apmaiņas var iegūt visvairāk. Tas ir daudz vērtīgāk kā vienatnē lasīt grāmatas.” Andrei piemin, ka tieši caur citiem cilvēkiem un sarunām līdz viņam nonāca vairāki darījumi, kuros investēja. Bieži tie bija draugu vai paziņu ieteikumi, kas pievērsa viņa uzmanību.
    Viņaprāt, viens no galvenajiem trendiem investīcijās pašreiz un arī tuvākajā nākotnē būs mākslīgais intelekts (MI), kas mainīs daudzas nozares un spēlēs arvien lielāku lomu cilvēku labsajūtā un labklājībā. Mākslīgo intelektu ir iespējams izmantot arī investīciju lēmumu pieņemšanā. Andrei stāsta, ka arvien vairāk plāno savos procesos izmantot MI, lai ātrāk un efektīvāk spētu analizēt datus un uzlabotu veidu kā pieņemt lēmumus. Vēl jo vairāk tāpēc ir svarīgi pašam vispirms skaidri nodefinēt savu investīcijas stratēģiju, un skaidri zināt, kāpēc tu investē.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība