• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Mans pieredzes stāsts par investēšanu un ģimenes iesaisti

    Santa Vītola, investēšanas entuziaste

    Esam ģimene, kas investē. Šobrīd gandrīz visi – sākot no pusaudžiem un beidzot ar vecvecākiem, bet ceļš līdz pārliecībai ko un kā darīt nav bijis ātrs.

    Investēšana – apzinātas izvēles un gudrā krāšana.
    Klasiskā izpratnē investēju ceturto gadu, audzējot savu portfeli un saprašanu, kā arī dažādojot instrumentus. Domāšanas ziņā vienmēr ir gribējies justies finansiāli patstāvīgai un izveidot pasīvos ienākumus, lai darba izvēle, un patiesībā ikviens dzīves lēmums būtu mazāk atkarīgs no finansiālajām vajadzībām.
    Šobrīd esmu mamma četriem aktīviem un lieliskiem bērniem, un esmu arī investēšanas iniciators ģimenē. Investēšana manā izpratnē nav stāsts parātro naudu, bet gan apzinātām izvēlēm un spēju uzņemties atbildību par sevi un ģimeni. Gribētos saukt investēšanu par gudro krāšanu, kur, atliekot daļu ienākumu šodien, varam justies brīvāk un drošāk nākotnē, un ļaut naudai “strā dāt” par sevi.
    Pirms 18 gadiem, piedzimstot pirmajam bērnam, noformējām uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu. Ieguldot summu, kas man mēnesī neietekmēja dzīves kvalitāti (24 Ls jeb 35 eur), 18 gadu laikā ir uzkrāti tuvu 10 000 eur, kas meitai būs vērā ņemams atspēriens studijām un savas dzīves uzsākšanai. Ar šodienas zināšanām un investēšanas iespējām, šis nebūtu pats izdevīgākais ieguldījums, bet kopā ar atgūto ienākuma nodokli un ņemot vērā, cik izvēlēm un lēmumiem iet cauri jaunie vecāki, priecājos, ka realizējām šo soli.
    Ar šo piemēru gribētos iedrošināt ikvienu un oponēt viedoklim, ka investēšana ir tikai turīgajiem. Gluži pretēji – bez investēšanas ir pagrūti kļūt turīgam un vēl grūtāk saglabāt turību.
    Pirmie soļi akciju tirgū ar .. Andeles Mandeles palīdzību
    Pēc ceturtā bērna piedzimšanas pieņēmu lēmumu neatgriezties pilnas slodzes darbā, veltīju laiku bērniem un savai izaugsmei. Nolēmu saprast, kā īsti darbojas akciju tirgus. Man nebija tuvu paziņu, kas varētu dalīties pieredzē, savukārt bija vecāku stāsti par naudas devalvāciju un finanšu piramīdām…
    Es nepadevos, lasīju, meklēju, noklausījos Toma Kreicberga semināru un vēlāk kursus. Teorija bija skaidra, bet ar akciju tirgu ir kā ar peldēšanu – vienā brīdī ir jākāpj ūdenī un jāpaļaujas uz savu varēšanu. Jāatver ieguldīšanas konts un jāspiež pogas. Pirmajos soļos negribēju riskēt ar ģimenes budžetu, tādēļ “izdomāju naudu” jeb izmantoju līdzekļus, kuri nebija ieplānoti ģimenes budžetā. Tā bija summa, ko gada beigās saņēmu nodokļu pārrēķinā, tās bija summas, ko ieguvu, pārdodot bērnu mantas Andelē Mandelē.
    Pirmos ieguldījumus veicu Swedbank platformā, iegādājoties dažus fondus un Baltijas uzņēmumu akcijas, kuru pirkšana un pārdošana ir bez maksas. Aicinu būt uzmanīgiem ar banku veidotiem fondiem, jo to komisijas ir palielas un var noēst ievērojamu daļu potenciālās peļņas nākotnē. Šobrīd izmantoju Swedbank tikai Baltijas uzņēmumu akciju iegādei.
    Brīdis, kad kontā ieripoja pirmās dividendes un ieguldījumi rādījās ar pluss zīmi, bija svinēšanas vērts. Nebija pat svarīgi, cik daudz tas ir naudas izteiksmē. Patiesībā es pat iesaku sākt ar mazām summām, lai noņemtu stresu un mazinātu risku. Vispirms jāsaprot spēles noteikumi un tad jau var palielināt summas.
    Ģimene pievienojas.
    Aizrautība ir lipīga, un pamazām vīrs sāka pievērst uzmanību investēšanas iespējām. Savos lēmumos mēģinām viens otru neietekmēt. Investēšana ir dinamiska vide un ir vērts veltīt nelielu izpēti un salīdzināšanu, lai saprastu, kurā brīdī kurš ieguldījuma veids ir izdevīgāks.
    Piemēram, vīram darba vidē bija pieredze ar termiņdepozītiem, bet viņš pamanīja, ka šajā vasarā LR krājobligāciju piedāvājums bija krietni izdevīgāks. Bonusā fakts, ka šai investīcijai nepiemēro ienākuma nodokli. Azartiņam vīrs piedalījās vienā no šī gada IPO, un abi kopā apmeklējām Investoru Festivālu.
    Bērni investīciju pasaulē.
    Mūsu ģimenē aug trīs pusaudži, un kaut ieguldīšanas kontu var atvērt no 18 gadu vecuma, vēlējos dot bērniem pamatzināšanas par finanšu pasauli. Tā kā neatradu bērniem piemērotas apmācības, tad vasarā pati izveidoju trīs nodarbības par Finanšu pratības tēmu. Nebiju droša kā bērni reaģēs uz šo mammas ideju, bet viņu ieinteresētība pārspēja jebkuras manas ekspektācijas un plānotās stundas vietā mēs diskutējām divreiz ilgāku laiku.
    Pirmajā nodarbībā runājām par naudu plašākā izpratnē – naudas nozīmi dzīvē, naudas pelnīšanas veidiem, vairākiem ienākumu avotiem un sastādījām katrs savu TOP ar pirkumiem un pieredzēm, kas palikuši prātā, tā ieraugot dažādās vērtības un prioritātes.
    Otrajā nodarbībā runājām par praktiskākām lietām – bruto un neto algu, nodokļiem un inflāciju. Atradām algu kalkulatoru, kas ļauj paspēlēties ar skaitļiem, diskutējām par nodokļiem – kāda to loma valsts un cilvēka dzīvē. Salīdzinājām vienkāršos un saliktos procentus, un iemācījāmies saprast procentu likmes. Dēls vasarā strādāja, un šī saruna mums atgādināja, ka EDS sistēmā jāieliek ķeksītis, ka šī ir pamatdarba vieta ar algas nodokļa grāmatiņu, un šis ķeksītis materializējās vairākos desmitos eiro.
    Trešajā nodarbībā biju sagatavojusi salīdzinājumu ieguldīšanas veidiem, lai uzskatāmi parādītu, ka ieguldīšana vienmēr ir kombinācija starp risku un peļņas vai zaudējuma iespēju.
    Pēc sekmīgiem mājas darbiem un noslēguma testa, katrs bērns saņēma 100eur investēšanai un tika aicināts brīvprātīgi pievienot naudu investēšanai no savām naudiņām (jubilejās saņemtām dāvanām un vasaras laikā nopelnīto) kā motivāciju no vecāku puses solot dubultot bērnu pievienoto naudu. Godīgi sakot, nebiju rēķinājusies, ka šīs nodarbības beigsies ar tik lieliem ieguldījumiem no vecāku puses.
    Pilngadīgajai meitai atvērām ieguldīšanas kontu bankā un savu kontu ieguldīšanas platformā Capitalia. Jaunākajiem bērniem nauda stāv mammas kontos, bet mums ir atzīmes, kuri ir viņu ieguldījumi.
    Man kā vecākam ir svarīgi, ka bērniem veidojas veselīga attieksme pret naudu, nebraucot nevienā grāvī, tiek trenēta prasme veikt savas izvēles un ir pamatzināšanas finanšu lietās.
    Katrs solis dod pārliecību un izpratni.
    Sevi uzskatu par 90% konservatīvu investori un 10% azartisku. Mūsu ģimenes investēšanas portfelī ir LR krājobligācijas, termiņdepozīti, indeksu fondi, akcijas un aizdevumi uzņēmumiem.
    Sākotnēji izmantojām Latvijas banku ieguldīšanas kontus, ar laiku atvērām Interactive Brokers kontu. Tālāk paplašinājām portfeli ar aizdevumiem uzņēmumiem caur Capitalia investēšanas platformu, kas šobrīd piedāvā lielisku kapitāla atdeves un diversifikācijas kombināciju.
    Ir jāsper pirmie soļi, lai saprastu nākošos.
    Ir jādomā līdzi kur un kādus finanšu instrumentus ir izdevīgi izmantot.
    Ir jābauda dzīve, vienlaikus 10-20% no ienākumiem jānovirza gudriem uzkrājumiem.
    Atruna: nepārstāvu un negūstu labumu no neviena no nosauktajiem uzņēmumiem, paužu brīvu un personīgu viedokli, kas nesatur konkrētas investēšanas rekomendācijas.
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība