• Atpakaļ
  • menu
  • Meklēt
  • Ieiet portālā
  • Dalīties ar rakstu:

    Mani trīs bērni ir mana lielākā investēšanas motivācija

    Baiba Blaķe, eksporta pārdošanas vadītāja Norvēģijā "Tenax Panel", licencētas brokeru sabiedrības Spirit Capital Investments” aģente ar statusa reģistrāciju Latvijas Bankā.

    Esmu trīs bērnu mamma un tā ir mana lielākā motivācija investēt. Tā kā bērnus es audzinu pati, apzinos, ka varu paļauties tikai uz sevi. Tas bija viens no iemesliem, kas mani pamudināja sākt investēt. Arī par savām vecumdienām rūpējos jau tagad, lai vēlāk nebūtu apgrūtinājums saviem bērniem.

    Kā es pakāpeniski uzsāku investēt
    Pirmos soļus uzsāku pakāpeniski. Sāku ar pašiem pamatiem. Vispirms domāju par savu pensiju. Izpētīju jautājumus saistībā ar pensijas otro līmeni, kur valsts ir ielikusi šo invevestīcijas instrumentu mūsu rokās, un kā mums pašiem jāparūpējas, vai tas strādās mūsu interesēs. Ir slavens teiciens, ka “nezināšana ir sliktākais ienaidnieks cilvēkiem, kas vēlas būt brīvi”, tāpēc spēja kontrolēt savas finanses, būt pragmatiskiem un atbildīgiem, ir ārkārtīgi svarīgi. Rūpes par savu un bērnu nākotni ir mans lielākais motivators.
    Uzskatu, ka mana investēšanas stratēģija ir pārdomāta u n balstīta uz nekustamā īpašuma un obligāciju tirgus priekšrocībām. Šī diversifikācija palīdz gan ilgtermiņā saglabāt un audzēt kapitālu, gan nodrošināt tūlītējus pasīvus ienākumus. Investīcijās izmantoju savu personīgo pieredzi ar nekustamajiem īpašumiem. Pirms septiņiem gadiem iegādājos ģimenes māju, kuru pārdevu šā gada sākumā. Īpašuma vērtības pieaugumu izmantoju, ieguldot to korporatīvajās obligācijās ar regulāriem procentu maksājumiem, kas ļauj veidot stabilu pasīvo ienākumu plūsmu. Savukārt ar hipotekārā kredīta palīdzību, kur procentu likmes ir zemākas par manu korporatīvo obligāciju procentu likmēm, iegādājos papildus īpašumu. Plānoju, ka hipotekārā kredīta saistības tiks segtas tuvāko piecu gadu laikā. Tādējādi šāda pieeja ļauj man sasniegt lielāku finansiālo elastību un neatkarību, kā arī reizē nodrošināt saviem bērniem nekustamo īpašumu mantojumā.
    Mana attieksme pret riskiem
    Toreizējā nekustamā īpašuma iegāde, ko veicu ar Altum atbalstu ar tās piešķirto samazinātās pirmās iemaksas apmēru, ir bijusi mana līdz šim lielākā investīcija. Tas bija liels risks un atbildība , jo reizē piedzīvoju laulības šķiršanu un rūpes par dzīves apstākļu piemērotību saviem bērniem. Šīs jaunās saistības bija kā impulss, kas man lika paskatīties uz naudu ar citu skatienu. Es sāku vairāk plānot, skaitīt un uzkrāt savus līdzekļus, līdz ar to izveidojās arvien vairāk uzkrājumu un reizē arī sajūta - es varu atļauties vairāk. Personīgie apstākļi var būt spēcīgs katalizators finansiālo mērķu pārdomāšanai un arī sasniegšanai. Es mainīju savu attieksmi pret finansēm, un tādējādi personīgās dzīves izaicinājumi kļuva par manu izaugsmes iespēju.
    Savā attieksmē pret riskiem es esmu piesardzīga. Es esmu interesējusies un mācījusies gan par akcijām, gan par ETF, bet, izvērtējot šo ieguldījumu veidu riskus, izvēlējos nemainīt savu investēšanas pieeju. Manai izvēlei par labu nostrādāja fiksētie procenti un fakts, ka varēšu gulēt mierīgi pa nakti, nedomājot par procentu likmju svārstībām tirgos. Uzskatu, ka mana piesardzīgā pieeja risku pārvaldībā ir pilnībā saprotama, ņemot vērā manu atbildību un finansiālo stabilitāti, ko vēlos saglabāt. Fiksēto procentu izvēle un miers, ko tā sniedz, ļauj man saglabāt kontroli pār maniem finanšu līdzekļiem, neatkarīgi no tirgus svārstībām. Mana prioritāte ir stabilitāte un drošība.
    Mūsdienās algots darbs vairs nenozīmē drošību
    Esmu piedzīvojusi arī investīciju neveiksmes. Tā bija saistīta ar investēšanu platformā “Envestio”. Salīdzinot ar citu investoru pieredzēm, man veicās samērā labi - no visiem projektiem paspēju iziet veiksmīgi, galvenokārt piesardzības un veiksmes dēļ. Šī pieredze beigās rezultējās pa nullēm un pāris gūtās atziņās. Katram pašam ir jāizvērtē savi riski un nedrīkst pārlieku paļauties uz citu cilvēku ieteikumiem, pat ja tie ir tavi labi draugi vai paziņas. Tā iemācīja man būt modrai attiecībā uz ieguldījumiem un paļauties uz savu attieksmi pret riskiem.
    Pirms investēju es vienmēr veicu savu finanšu analīzi savā uzticamajā excel. Par aktualitātēm es uzzinu Investoru Klubā. Esmu aktīva - iesaistos investoru sarakstēs, uzzinu citu investoru pieejas un viedokļus, apmeklēju investoru pasākumus. Uzskatu, ka tieši dalība pasākumos un būšana starp citiem investoriem var sniegt vērtīgu informāciju un jaunas perspektīvas. Skatoties nākotnē, plānoju nopelnītos procentus reinvestēt nākamajos investīciju produktos, lai maksimāli īsākā termiņā norēķinātos par hipotekārajām saistībām. Uzsākot investēšanu, mainās domāšanas veids, jo veidojas interese par papildus ienākumu radīšanu. Mūsdienās algots darbs vairs nenozīmē drošību, tāpēc jāgūst gan pasīvie, gan aktīvie ienākumi. Tonijs Robins ir teicis, ka“Tavs galvenais uzdevums dzīvē ir spēt ieraudzīt resursus!” Tāpēc jaunajiem investoriem saku - sāc tagad!
    Dalīties ar rakstu:
Saistītie raksti

Investors Andris ir Investoru kluba izdomāta persona. Viņa rīcībā ir 25 000 eiro reālas naudas, ko Andris sāk ieguldīt akciju tirgos 2021. gada novembrī. Andra investīciju lēmumus pieņem Investoru Kluba redakcija.

SignetNasdaq
Investore Andris
Capitalia
SignetNasdaqCapitalia
  • Tallinas birža
  • Rīgas birža
  • Viļņas birža
Investora Andra portfeļa vērtība